Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Znanstveniki z univerze Columbia v ZDA so razvili mikročip, ki lahko analizira zdravstveno stanje človeka.
Fotografija: Mikročip, ki se bo vbrizgal pod kožo, bo meril vitalne funkcije. Foto: CHEN SHI/COLUMBIA ENGINEERING
Odpri galerijo
Mikročip, ki se bo vbrizgal pod kožo, bo meril vitalne funkcije. Foto: CHEN SHI/COLUMBIA ENGINEERING

Mikročip, velik kot pršica, je v celoti elektronska naprava. Po mnenju raziskovalcev z newyorške univerze Columbia bo lahko podpiral in izboljševal fiziološke funkcije, hkrati pa naj bi tudi zdravil bolezni in s tem izboljšal kakovost življenja.
 

»Običajni elektronski vsadki so nezanesljivi«


Medicinski vsadki so v uporabi že dolgo. Vsako leto si raziskovalci prizadevajo razviti nekaj novega, nekaj boljšega. Običajni elektronski vsadki so nezanesljivi, trdijo strokovnjaki, saj za svoje delovanje potrebujejo več čipov, žic, pretvornike in baterijo. Zdaj pa so znanstveniki razvili revolucionarno medicinsko napravo, ki naj bi premikala meje.

image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Ken Shepard, profesor elektrotehnike in biomedicinskega inženirstva, ki je hkrati tudi vodja raziskave, je povedal, da so želeli premakniti mejo čim dlje. Želeli so videti, kako majhen čip lahko izdelajo. »Mikročip, ki deluje kot elektronski sistem, bi moral biti revolucionaren za razvoj brezžičnih miniaturnih medicinskih naprav«, je dodal. Hkrati upa, da bo naprava kmalu odobrena za uporabo na ljudeh.
image_alt
Priljubljena vplivnica ukradla identiteto, da bi dobila posojilo

Prvi avtor študije je Chen Shi


Mikročip je zasnoval doktorski študent Chen Shi, ki je tudi avtor prvotne študije. Njegova zasnova je edinstvena, menijo strokovnjaki. Čip, ki je manjši od konice igle, bo lahko spremljal zdravstveno stanje bolnika. Uporabljen naj bi bil za terapevtske in diagnostične namene, saj bo lahko meril telesno temperaturo, krvni tlak, sladkor in kisik v krvi.
Čip je tako majhen, da je viden samo z mikroskopom. Foto: Anton Vaganov/REUTERS
Čip je tako majhen, da je viden samo z mikroskopom. Foto: Anton Vaganov/REUTERS

Izdelali posebno anteno


Tradicionalne radio frekvenčne komunikacijske povezave za tako majhno napravo niso možne, ker je valovna dolžina elektromagnetnega vala prevelika. Ekipa strokovnjakov, ki jo vodi Shepard, je izdelala posebno anteno za napravo, ki komunicira s senzorjem in ga napaja z ultrazvokom, ki je nasajen na vrhu čipa. Čip je mogoče v celoti vsaditi oziroma injicirati, brez nepotrebne embalaže.

Mikročip so sicer izdelali v tajvanskem podjetju za proizvodnjo polprevodnikov, z dodatnimi spremembami postopka. Na standarden komplementarni polprevodnik so uvedli nove materiale, da bi lahko zagotovili novo funkcijo. Piezoelektrične materiale so dodali neposredno v integrirano vezje pretvornika, z namenom pretvorbe zvočne energije v električno energijo. Shepard meni, da gre za lep primer, kako deluje tehnologija.

image_alt
Bitcoin: Kaj se je zgodilo na trgu kriptovalut

Naprava lahko ponudi še veliko več


V Shepardovi ekipi so tudi Elisa Konofagou, Robert in Margaret Hariri, profesorji biomedicinskega inženirstva in radiologije, pa tudi Stephen A. Lee iz laboratorija Konofagou, ki je asistiral pri študijah na živalih. Njihov cilj je razviti mikročipe, ki se bodo lahko vbrizgali v telo s podkožno iglo in nato s pomočjo ultrazvoka prinašali informacije o stanju v telesu, ki ga bo čip lokalno izmeril. Trenutne naprave merijo samo temperaturo, vendar ekipa pravi, da je odprtih še veliko možnosti.

image_alt
Za ceno stanovanja si lahko kupite sanjski otok

Več iz rubrike