Bitcoin: Kaj se je zgodilo na trgu kriptovalut

Paniko na trgu kriptovalut je sprožila Kitajska. Poslabšale pa so jo še govorice iz ZDA.
Fotografija: Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Sreda je bila za vlagatelje na trgu kriptovalut »krvav dan«, saj je najbolj poznana kriptovaluta do poznega popoldneva v primerjavi s prejšnjim dnem strmoglavila za kar 30 odstotkov in dosegla dno pri približno 30.000 ameriških dolarjih. Največja kriptovaluta po tržni vrednosti je pričakovano sprožila domino efekt, tako je v rdeče številke potegnila praktično celoten trg. 
 
Pozno zvečer, po našem času, je bitcoin glede na analitično stran CoinMarketCap trgoval pri okoli 38.133 dolarjev za enoto. Spomnimo, da je bitcoin najvišjo vrednost dosegel prejšnji mesec pri 64.829 dolarjih. 
 
Coinbase, kripto borza, ki je bila nedavno uvrščena na borzo Nasdaq, je bila zaradi navala uporabnikov na kratko »offilne«. Pod pritiskom so bili tudi drugi s kriptom povezanimi skladi, s katerimi se trguje na borzi.

Gibanje cene bitcoina v USD na Coinbase v 2021. Vir: TradingView
Gibanje cene bitcoina v USD na Coinbase v 2021. Vir: TradingView

 

Kaj je sprožilo paniko?


Težave na trgu so se čez noč začele na Kitajskem, potem ko je Bančno združenje te države opozorilo na tveganja, povezana z digitalnimi valutami.

Ob istem času iz Washingtona prihajajo govorice o regulaciji digitalnih valut. Gary Gensler, ki je prejšnji mesec prevzel funkcijo predsednika komisije za vrednostne papirje in borze (SEC), meni, da bi reguliran kripto trg zaščitil vlagatelje.

Padec se je popoldan umiril in zmanjšal v povprečju na manj kot 10 odstotkov, vendar je bitcoin v 24 urah še vedno izgubil približno 70 milijard dolarjev tržne vrednosti.
image_alt
Mlada podjetnica z ročnimi urami do 800.000 evrov na dan

Efekt vplivnežev

 
Prejšnji teden je velikan med električnimi avtomobili Tesla objavil, da bitcoina vendarle ne bo sprejemal kot plačilo za avtomobile, kar je obrat v primerjavi s prejšnjo napovedjo. Navedeni razlog je bila potencialna okoljska škoda, ki lahko nastane zaradi rudarjenja bitcoinov. Kljub temu raziskave kažejo, da ima trenutni bančni sistem - celo rudarjenje zlata - mnogo večji vpliv na okolje.

Vpliv na okolje. Vir: Galaxy Digital
Vpliv na okolje. Vir: Galaxy Digital

 
V začetku tega tedna je prvi mož Tesle Elon Musk sicer priznal, da družba ni prodala nobenega bitcoina iz svojega portfelja. 
 

Voditelji velikega denarja

 
Kriptovalutam se ugled spreminja, tako kot cena. Nedavna raziskava banke Bank of America, zaključuje, da se je velikih oziroma institucionalnih vlagateljev v Bitcoin nabralo preveč.
 
Skoraj polovica (43 odstotkov) vprašanih meni, da je v »bitcoin prostoru gneča«,75 odstotkov pa jih meni, da je bitcoin v finančnem balonu. BofA s sedežem v Severni Karolini, je med 7. in 13. majem anketirala 194 udeležencev z 592 milijardami dolarjev premoženja v upravljanju.
image_alt
Priljubljena vplivnica ukradla identiteto, da bi dobila posojilo

Kaj sledi?

 
Globokemu padcu je sledil hiter odboj. Bitcoin v četrtek, 20. maja, poskuša obrniti trend, kovanec je »priplezal« na 40.030 dolarjev za enoto. Kapitalizacija največje digitalne valute se je čez noč povečala za skoraj dva odstotka na 749.272 milijarde dolarjev.
 
Še vedno je sicer težko potrditi, ali se bo kriptovaluta obdržala na vrednosti nad 40.000 dolarjev, a število zagovornikov koncepta tako imenovanega zdravega povratka pa v strokovni skupnosti narašča. Na primer, strateg pri CoinShares Meltem Demirors verjame, da so občasne korekcije faze razvoja trga, ki pospešujejo njegovo zorenje.
 
Strateg pri CoinShares se strinja s tistimi strokovnjaki, ki menijo, da so objave Elona Muska na Twitterju vplivale tudi na kripto trg. Slednje kaže, da je na samem trgu prisotnih tudi veliko amaterskih oziroma malih vlagateljev s tresočimi se rokami.
 

Več iz rubrike