Nova študija trdi, da covid-19 ni naravnega izvora

Nova eksplozivna študija razkriva, da so covid-19 ustvarili kitajski znanstveniki, nato pa so sledi poskušali prikriti s tako imenovanim retro-inženiringom.
Fotografija: Laboratorij Wuhan v katerem so našli dokaze, da je virus Covid-19 nastal umetno. Foto: THOMAS PETER/REUTERS
Odpri galerijo
Laboratorij Wuhan v katerem so našli dokaze, da je virus Covid-19 nastal umetno. Foto: THOMAS PETER/REUTERS

Britanski DailyMail je ekskluzivno pridobil 22 strani dolg članek, ki je bil pripravljen za objavo v znanstveni reviji Quarterly Review of Biophysics Discovery. V njem raziskovalci opisujejo svojo mesečno »forenzično analizo« eksperimentov, izvedenih v laboratoriju v Wuhanu med letoma 2002 in 2019.

image_alt
Znanstveniki predstavili podkožni mikročip, ki ga vsadijo z injekcijo

Znanstveniki naj bi preoblikovali različice virusa, da bi zakrili sledi


Avtorja članka Angus Dalgleish, profesor onkologije na univerzi v Londonu in norveški znanstvenik in virolog, dr. Birger Sørensen pravita, da imata dokaze o »retro-inženiringu« na Kitajskem že eno leto, vendar ju akademiki niso poslušali. Raziskovalca, ki sta, kot trdita, ugotovila, da covid-19 ni naravnega izvora, še verjameta, da so znanstveniki preoblikovali različice virusa, da bi zakrili sledi.

Članek je povzročil veliko polemike med znanstveno skupnostjo, saj je večina strokovnjakov še do nedavnega trdilo, da izvor covida-19 ne more biti nič drugega, kot naravna okužba, ki se je z živali prenesla na ljudi.
image_alt
Dobiček BioNTecha na račun cepiva strmo navzgor

Najdeni 'prstni odtisi' naj bi bili dokaz, da je virus nastal umetno


Dalgleish, ki je najbolj znan po izdelovanju cepiva proti virusu HIV in Sørensen, predsednik farmacevtske družbe Immunor, sta lansko leto želela izdelati cepivo proti covidu-19. Ko sta analizirala vzorce novega koronavirusa, sta odkrila 'prstne odtise', za katere trdita, da so nastali z manipulacijo v laboratoriju. Že takrat sta želela svoje ugotovitve objaviti, vendar sta bila zavrnjena s strani akademikov in znanih znanstvenih revij.
Znanstvenika sta med analiziranjem vzorcev covid-19 odkrila prstne odtise, ki naj bi dokazovali umetni nastanke virusa. Foto: Samara Heisz/Getty Images/iStockphoto
Znanstvenika sta med analiziranjem vzorcev covid-19 odkrila prstne odtise, ki naj bi dokazovali umetni nastanke virusa. Foto: Samara Heisz/Getty Images/iStockphoto

O »resničnem« nastanku virusa


Med prvimi, ki so javno spregovorili, da je treba teorijo Dalgleisha in Sørensena preveriti, je bil nekdanji šef MI6 Sir Richard Dearlove, a so idejo takoj označili kot »lažno novico«, kot teorijo zarote. Letos pa so mediji, politiki in vodilni akademiki končno dopustili razmišljati v smeri, da virus mogoče le ni naravnega izvora.
 

Biden odredil ponovno raziskavo


Nedavno je tudi predsednik Joe Biden obveščevalni skupnosti odredil, naj ponovno preučijo, od kod omenjeni virus izvira, vključno s teorijo, da je šlo za laboratorijsko nesrečo. Za to potezo se je odločil po razkritju obveščevalnega poročila, ki ga je pred dnevi razkril Wall Street Journal, v katerem so trditve, da je bilo novembra 2019 več raziskovalcev na inštitutu v Wuhanu hospitaliziranih.
 

Sumljivi vnosi v bazo podatkov


Virus Covid-19 ni naravnega izvora, trdi nova študija. Foto: ALY SONG/REUTERS
Virus Covid-19 ni naravnega izvora, trdi nova študija. Foto: ALY SONG/REUTERS
Dalgleish in Sørensen v svojem prispevku trdita, da imata dokaze, da so kitajski znanstveniki po začetku pandemije, odvzeli vzorce virusa covida-19 in ga »preoblikovali«, da je videti, kot da se je razvil naravno. Sumljivo se jima je zdelo tudi to, da so vrste novih sevov nenadoma vnesli v genske zbirke podatkov v začetku leta 2020 - leta po tem, ko so bili dejansko zbrani.
 

»Sevi, ki so se pojavili po januarju 2020, niso kredibilni«


Opozorila sta tudi na možnost, da so podatke v kitajskem laboratoriju namerno uničili. Znanstveniki so jih želeli razkriti, pa jim tega niso dovolili ali pa so celo izginili. »Sevi, ki so se pojavili po januarju 2020, niso verodostojni,« pravita znanstvenika. »Imamo dokaze o retro inženiringu na Kitajskem v začetku leta 2020,« sta še dodala.

Virus SARS naj bi že večkrat pobegnil iz laboratorija


DailyMail je že lani januarja razkril, da znanstveniki že od leta 2017, opozarjajo na uhajanje smrtonosnih patogenov iz laboratorija Wuhan. Tim Trevan, svetovalec za biološko varnost v Marylandu, je tik pred odprtjem laboratorija, za znanstveno revijo Nature dejal, da se boji, da bi lahko kitajska kultura povzročila, da bi inštitut postal nevaren. »V resnici je virus SARS že večkrat pobegnil iz laboratorija,« je še zapisano v članku revije Nature.
image_alt
Namesto s cepivom, s tableto nad covid-19

Moderna svari, da prihajajo novi vali pandemije


Medtem, ko se javnost zdaj sprašuje, kakšen je resničen izvor virusa, pa Moderna opozarja, da prihajajo novi vali pandemije. Ameriška biotehnološka družba, ki je med prvimi izdelala cepivo proti covidu-19, je pred nekaj dnevi na virtualnem dogodku za vlagatelje predstavila načrte za boj proti novim različicam virusa.
Delnica Moderne je v zadnjem letu na račun cepiv zrasla za 220 odstotkov. Foto: DADO RUVIC/REUTERS
Delnica Moderne je v zadnjem letu na račun cepiv zrasla za 220 odstotkov. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

 

Nekateri novi sevi naj bi bili še bolj prenosljivi od prvotnega virusa

 
»Ko se virus širi, hitro mutira,« je povedala znanstvena direktorica Moderne Melissa Moore. Hkrati je dodala, da so nekateri od  novih sevov še bolj prenosljivi od prvotnega virusa. Družba Moderna naj bi v laboratoriju že izdelovala in preizkušala nove različice cepiva. V svoji predstavitvi je družba pokazala vrste znanstvenih programov, vključno z razpravami o inženiringu informacijske RNA in učinkovitosti lipidnih nanodelcev, ki obdajajo delce informacijske RNA.

Cepivo vpliva na vrednost delnice


Na koncu virtualnega dogodka je analitike investitorje zanimal predvsem napredek glede novih cepiv, kar je še en znak, da ima slednje pomembno vlogo pri vrednotenju delnic Moderne, je dejala analitičarka Leerink Mani Foroohar. Michael Yee, analitik investicijske banke Jefferies, pa meni, da je predstavitev Moderne demonstrirala vodilno vlogo družbe v terapiji z informacijsko RNA. »Vlagajo v inženiring, da bi zagotovili diferencirane konstrukcije mRNA in to je ključ, ki omogoča vsakomur, da izdela mRNA,« je še povedal Yee.
image_alt
Albert Bourla, Pfizer: Manj premožne države niso naročale cepiv

Delnica Moderne je v zadnjih 12 mesecih narasla za 220 odstotkov, analitiki predvidevajo, da lahko raste še naprej. Nekateri strokovnjaki pa se zdaj sprašujejo, kako bo ekskluzivna študija o resničnem nastanku virusa covid-19 vplivala na delnice Moderne in drugih proizvajalcev cepiv.

Več iz rubrike