Zakaj ZDA ne ponujajo plačanega starševskega dopusta?

Kljub temu da sodijo ZDA med bogate države, svojim prebivalcem ne ponujajo plačanega starševskega dopusta.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden, Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden, Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters

ZDA spadajo med najbogatejše države sveta, hkrati pa so edine, ki svojim prebivalcem ne nudijo plačanega starševskega dopusta. Le 21 odstotkom Američanov je omogočena izraba starševskega dopusta. Pri tem sredstva pokrivajo izključno delodajalci, poroča BBC.
image_alt
Banka pomotoma nakazala milijon; denar zapravil in pristal v zaporu

Gre za povsem drugačno situacijo, kot jo imamo v Evropi, kjer je subvencioniran starševski dopust standard. Kot so pokazale raziskave, ponuja plačani starševski dopust številne ugodnosti tako za starše, njihove otroke, kot za celotno družbo.
 

Biden spomladi predlagal uvedbo plačljivega starševskega dopusta


Kljub temu da ZDA svojim državljanom že od nekdaj ne ponujajo starševskega dopusta, vse kaže na to, da bi se lahko situacija počasi spremenila. Ameriški predsednik Joe Biden je namreč aprila predlagal 225 milijard ameriški dolarjev vreden paket plačljivih starševskih in zdravstvenih dopustov, ki bi zaposlenim omogočil izrabo do 12 tednov plačanega dopusta za nego novorojenčka ali družinskega člana. Predlog na nacionalni ravni sicer še ni bil potrjen.

Temelje nacionalnega plačanega starševskega dopusta je sicer novembra 1919 sprejela Mednarodna organizacija dela, navaja California State University. Po koncu prve svetovne vojne se je sprejetje 12 tednov plačanega porodniškega dopusta izkazalo kot »zdravstvena nuja in socialna pravica«.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Po koncu druge svetovne vojne Evropa iskala mehanizme za obnovo prebivalstva


V naslednjih dveh desetletjih so evropske in latinskoameriške države začele tovrstno politiko vključevati v svojo zakonodajo. Proces se je še bolj utrdil ob koncu druge svetovne vojne. Velik del tega je bil povezan s strahovi pred upadom populacije. Med vojno so namreč države izgubile precej prebivalstva. Tovrstne spodbude so bile namenjene obnovi številčnosti prebivalstva, s čimer bi lahko gospodarstvo nemoteno delovalo naprej. Razlogi za uvedbo plačanega starševskega dopusta v Evropi so bili tako predvsem ekonomske in ne socialne narave, navaja Siegel.

Povsem drugačna je bila povojna slika v ZDA. Kot je razložila Joya Misra, profesorica sociologije in javne politike na Univerzi v Massachusettsu, ZDA ni utrpela večjih izgub prebivalstva. Gospodarstvo je lahko normalno delovalo naprej, priseljevanje pa je krepilo delovno silo. Potreb po večjem naraščaju tako ni bilo.
 

82 odstotkov Američanov se strinja z uvedbo plačanega starševskega dopusta


Medtem ko je Evropa potrebovala socialne mehanizme za prebroditev povojnega časa, so se ZDA razvijale drugače; na bolj individualiziran način in brez tovrstnih podpornih sistemov. V Evropi je bil starševski dopust pogosto neposredno povezan z javnim zdravstvom in šolstvom, navaja BBC.
image_alt
Mladi Kitajci se upirajo tradicionalnim dolgim delovnikom

Kljub temu, da podatki kažejo, da 82 odstotkov Američanov podpira uvedbo plačanega starševskega dopusta, se jih le 47 odstotkov strinja s tem, da naj bi bila vlada tista, ki bi zanj zagotovila finančna sredstva. Večina namreč meni, da bi morali zanj poskrbeti delodajalci, navaja BBC.

Biden je sicer v svojem predlogu o uvedbi plačanega starševskega dopusta predlagal drugačno vrsto financiranja. Sredstva zanj naj bi izhajala od podjetij, ki zaslužijo največ. Ta naj bi v te namene plačevala višje davke kot doslej.

Vse kaže na to, da se tudi v ZDA obeta uvedba plačanega starševskega dopusta. Čas pa bo pokazal, kako bo področje urejeno in kdaj.
 

Več iz rubrike