Banka pomotoma nakazala milijon; denar zapravil in pristal v zaporu

Banka je nedolžnemu Rusu pomotoma nakazala več kot milijon evrov na njegov bančni račun, ta pa je denar pridno zapravil in si tako prislužil šest let zapora.
Fotografija: Foto: REUTERS/Thomas Hodel 
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Thomas Hodel 

35-letnik se je v jutro 1. junija 2020 prebudil bogatejši za dobrih 95 milijonov rubljev, kar znaša nekaj več kot milijon evrov. Na banki je preveril, ali je vse v redu in po njihovi pritrditvi je predvideval, da je denar prišel od stavnic. Še isti dan je opravil 220 ločenih bančnih transakcij, poročajo ruski mediji.
image_alt
Putin pred volitvami Rusom obljublja milijarde

Življenje kot v filmu

 
Roman Yurkov je za lokalne medije povedal, da si je kupil vse, kar si je kadarkoli želel, le privatnega letala ne. Razkošno življenje v tistih nekaj mesecih je opisal »kot v filmu«.
 
Foto: Vadim Ovchinnikov / Shutterstock
Foto: Vadim Ovchinnikov / Shutterstock
Po podatkih tožilcev, naj bi si Yurkov privoščil štiri nova stanovanja, dva luksuzna avtomobila znamke BMW in Mercedes in nov iPhone. Naključni milijonar trdi, da je bil vseskozi v stiku z banko in preverjal stanje na računu, bančni uslužbenci pa naj bi mu vedno znova zatrjevali, da je vse v redu. Vse dokler dejansko ni bilo vse v redu.
 

V tem primeru ne velja načelo »kdor najde, obdrži«

 
Ko so na banki novembra 2020 izvedli četrtletno poročilo, so ugotovili, da nekaj ni v redu. Rusu so blokirali račun, na katerem je bilo le še nekaj manj kot pol milijona evrov, ga poklicali na pogovor v banko in kmalu zatem aretirali.
 
Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
Pristojno okrožno sodišče je nekdanjega prodajalca avtomobilov spoznalo za krivega in obsodilo na šest let zapora.  Očitajo mu, da je izkoristil napako bančnega sistema v svojo korist. Yurkov še vedno trdi, da je nedolžen in ni storil nič narobe, po njegovem naj bi bila kriva banka sama, poroča Newsweek.

Kaj bi vi storili, če bi čez noč obogateli?

 
Kako pa bi vi ravnali z denarjem, če bi denimo uganili zmagovalno kombinacijo številk na loteriji? Podatki kažejo, da kar 70 odstotkov ljudi v roku treh do petih let izgubi ves denar priigran na loteriji, nekateri posežejo še celo po življenjskih prihrankih. Problem je pomanjkanje finančnega znanja ob večji količini denarja kot smo ga običajno vajeni.
 
image_alt
Kako spraviti svoje osebne finance v red

Jim Cramer, nekdanji borzni posrednik pri investicijski banki Goldman Sachs, je na spletnem portalu CNBC podal nekaj nasvetov, kam investirati v primeru dobitka glavne nagrade na loteriji.

Opozoril je, kako hitro se lahko milijoni pričnejo topiti zaradi inflacije. Kot zaščito proti inflaciji je navedel naložbo v plemenite kovine, nepremičnine, umetnost in bitcoin. Za višanje premoženja pa Cramer predlaga nizko tvegane državne obveznice in malo bolj tvegan delniški trg, od katerih prejemamo obresti in dividende.
 
image_alt
Cena skodelice kave po različnih državah sveta

Več iz rubrike