Putin pred volitvami Rusom obljublja milijarde

V nagovoru več sto visokih predstavnikov stranke je Putin predlagal, da bi do volitev za socialno podporo in izboljšanje infrastrukture namenili več milijard rubljev.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Sergei Karpukhin/REUTERS 
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Sergei Karpukhin/REUTERS 

Ruski predsednik Vladimir Putin je na kongresu svoje vladajoče stranke Enotna Rusija v Moskvi državljanom pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami obljubil milijarde rubljev za infrastrukturne projekte, izobraževanje in zdravstvo. Med drugim 50 milijard rubljev (687 milijonov ameriških dolarjev) za javni promet, 30 milijard rubljev za popravilo cest in 20 milijard rubljev za čiščenje rek, pa tudi za zdravstvo, obnovo šol ter druge infrastrukturne projekte, poroča STA.
image_alt
Slovenija potonila na lestvici konkurenčnosti

»Program stranke voditelja mora biti program ljudi,« je dejal Putin v govoru, ki ga je prenašala televizija. Od julija bo država za družine namenila nove oblike podpore, je napovedal. »Naša naloga je pomembno povečati blaginjo ruskih družin in dohodke naših državljanov,« je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Grigory Sysoev/Kremlin / REUTERS 
Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Sputnik/Grigory Sysoev/Kremlin / REUTERS 
Na kongresu bodo izbrali kandidate stranke na volitvah in sprejeli volilni program za septembrske volitve v spodnji dom parlamenta. Stranka, ki ima večino v dumi, se sicer sooča s padcem podpore v zadnjih letih med gospodarsko stagnacijo, razširjeno korupcijo in utrujenostjo volivcev. V petek objavljena anketa državne javnomnenjske agencije Vtsiom je pokazala, da stranka uživa 30-odsotno podporo, kar je deset odstotnih točk manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2016. Putin sicer še naprej uživa visoko, več kot 61-odsotno podporo.

Putin je tudi predlagal, da bi bila njegova glavna zaveznika, obrambni in zunanji minister, Sergej Šojgu in Sergej Lavrov, nosilca kandidatne liste stranke na volitvah. Delegati so ju nato potrdili za nosilca liste. Vodje stranke Dmitrija Medvedjeva med vodilnimi petimi kandidati ni, STA povzema po nemški tiskovni agenciji dpa.
image_alt
Gradbeništvo v območju evra upadlo; v Sloveniji skoraj najhuje

Volitve bodo zaradi epidemije covida-19 potekale več dni, od 17. do 19. septembra, je v petek sporočila volilna komisija.

Več iz rubrike