Gradbeništvo v območju evra upadlo; v Sloveniji skoraj najhuje

Obseg gradbenih del v evro območju se je aprila znižal za 2,2 odstotka, v celotni EU pa za 1,6 odstotka.Pri tem je enega največjih padcev zabeležila Slovenija.
Fotografija: Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic/Delo

Po podatkih, ki jih je objavil evropski statistični urad Eurostat, je Slovenija na mesečni ravni aprila zabeležila 3,4-odstotni padec obsega gradbenih del.
 
image_alt
Visoke cene surovin dražijo investicije

V območju z evrom se je aprila glede na marec obseg del na stavbah zmanjšal za en odstotek, na gradbenih inženirskih objektih pa za 6,1 odstotka. V EU je obseg del na stavbah padel za 0,7 odstotka in na gradbenih inženirskih objektih za 5,4 odstotka.
 
Foto: Leon Vidic/Delo
Foto: Leon Vidic/Delo
Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največji padec beležile Madžarska (-7,3 odstotka), Nemčija (-4,3 odstotka) in Slovenija (-3,4 odstotka). Največjo rast pa so beležile Romunija (+7,8 odstotka), Poljska (+4,9 odstotka) in Bolgarija (+2,3 odstotka).
 
V medletni primerjavi se je obseg gradbenih del povečal za 42,3 v območju z evrom in 32,7 odstotka v celotni EU.
 
Na letni ravni se je aprila v območju z evrom obseg del na stavbah povečal za 43,7 odstotka in na gradbenih inženirskih objektih za 30,4 odstotka. V EU je bila rast del na stavbah 33,9-odstotna, na gradbenih inženirskih objektih pa 22,4-odstotna.
 
image_alt
Elon Musk prodaja še svojo poslednjo nepremičnino

Največjo rast so imele Francija (160,4 odstotka), Belgija (45,2 odstotka) in Avstrija (37,3 odstotka). Padec so beležile Madžarska (-7,1 odstotka), Švedska (-5,5 odstotka) in Poljska (-4,2 odstotka). Slovenija je aprila na letni ravni beležila 6,5-odstotno rast gradbenih del, še kažejo podatki evropskega statističnega urada.
 
 

Več iz rubrike