Visoke cene surovin dražijo investicije

Zaradi hitrega naraščanja cen surovin prihaja do vse večjih težav tudi v slovenski industriji.
Fotografija: Foto: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Foto: Leon Vidic / Delo

V zadnjem času so se cene surovin precej dvignile, kar naj bi dodobra občutili vsi, ki delujejo v gradbeni in lesni industriji. Jeklo se je podražilo za več kot 30 odstotkov, dvignile so se tudi cene vseh drugih gradbenih materialov, ki so izdelani na podlagi polimernih, hidroizolacijskih mas in nekaterih vrst opečnih materialov. V povprečju naj bi se cene surovin dvignile kar za tretjino izhodiščne cene, je za STA povedal Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala.
image_alt
Musk se je prenaglil; Rimac je hitrejši od nove Tesle

Do višjih cen gradbenega materiala je prišlo v času pandemije covid-19. Industrija gradbenih materialov se je naenkrat ustavila, zaloge pa so nato hitro pošle. Ker se je kitajsko gospodarstvo v primerjavi z drugimi deli sveta po začetku pandemije hitro pobralo, so bili tudi prvi, ki so ponovno zagnali infrastrukturne projekte. Na dvig cen naj bi vplivala tudi naftna kriza in nekajdnevno zaprtje sueškega prekopa, zaradi česar so bile nekatere transportne poti začasno onemogočene, je razložil Ficko.
 

Problematični predvsem dolgoročni projekti in zamude pri dobavi materialov


Ker so podražitve precejšnje, naj bi imeli velike težave tisti gradbinci, ki imajo za predvidene projekte sklenjene dolgoročne oziroma večletne pogodbe. Pogodbe so bile torej sklenjene v času, ko so bile razmere povsem drugačne kot danes. Do težav prihaja tudi zaradi zamud pri dobavi materialov, je obrazložil direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala.

Po Fickovih besedah je težko napovedati, kaj se bo na tem področju dogajalo v prihodnje. Do konca leta naj bi se razmere v gradbeništvu stabilizirale, vendar je vprašanje, kaj se bo zgodilo s cenami surovin. Te bi lahko, kot je dejal za STA, ostale na sedanji ravni.
Foto: Voranc Vogel / Delo
Foto: Voranc Vogel / Delo

Za razrešitev situacije bodo potrebni dogovori med investitorji in naročniki glede nadaljnjega sodelovanja pri že sklenjenih pogodbah. Ficko verjame, da bo na podlagi obrazložitve situacije možno najti kompromis. Upa, da bo čim manjša potreba po tem, da bi se problematiko razreševalo na sodiščih. Do zastojev sicer prihaja predvsem pri projektih visokih gradenj, zaradi česar so bile dane že številne pobude za podaljšanje pogodbenih rokov.
 

Pomanjkanja lesa v Evropi in daljši dobavni roki


Tudi zaposleni v lesni industriji se srečujejo s številnimi težavami. Cene lesa naj bi se povišale za deset do 30 odstotkov, medtem ko so lahko cene dolžinsko spojenega lesa tudi stoodstotno višje, je razložil Igor Milavec, direktor Združenja lesne in pohištvene industrije.
image_alt
Na Hrvaškem prodajajo hiše za eno kuno

V zadnjih šestih mesecih je bilo veliko lesa iz Evrope odpeljanega v Združene države Amerike, zaradi česar lahko v Evropi zaznamo njegovo pomanjkanje. Posledično se podaljšujejo dobavni roki.

"Težave se tako seštevajo. Po eni strani se material draži, po drugi strani prihaja do zamud z dobavo. Pri stavbah bo to zagotovo velika težava, pa tudi na splošno. Podjetja novih pogojev ne morejo na hitro vključiti v izdelke, saj so pogodbe podpisane ali v fazi podpisovanja. Slabši poslovni rezultat se bo tako poznal predvsem v letnih podjetjih," je dejal Milavec.
 

Več iz rubrike