Musk se je prenaglil; Rimac je hitrejši od nove Tesle

Elon Musk je pretekli teden, kot električni avtomobil z najhitrejšim pospeškom, predstavil novo Teslo Model S Plaid. Mate Rimac odgovarja.
Fotografija: Mate Rimac (Foto: Rimac Automobili) in Elon Musk (Foto: Duncan.Hull / CC BY-SA 4.0)
Odpri galerijo
Mate Rimac (Foto: Rimac Automobili) in Elon Musk (Foto: Duncan.Hull / CC BY-SA 4.0)

Teslina nova športna limuzina preide od nič do 60 milj na uro (97 km / h) v 1,99 sekunde in ima - domnevno - vozni domet 390 milj oziroma 627,6 kilometra. Musk je dejal, da noben serijski avtomobil še nikoli ni mogel prebiti dvosekundne meje. Model S Plaid proizvaja 1020 konjskih moči, doseže največjo hitrost 200 milj na uro oziroma dobrih 320 km / h (z ustreznimi gumami) in lahko četrt milje prevozi v 9,23 sekunde, piše v sporočilu Muska in na spletni strani podjetja.
 
Kmalu po predstavitvi je Mate Rimac, izvršni direktor hrvaškega proizvajalca hiper avtomobilov Rimac Automobili, opozoril, da milijarder ni opravil »domače naloge«.
 
image_alt
Elon Musk ponovno zanetil nemir na kripto trgu; bitcoin močno poskočil

Prejšnji teden je Rimac predstavil povsem električno Nevero s 1914 konjskimi močmi in končno hitrostjo 258 milj na uro oziroma 412 km / h.
 
»Čeprav nas Elon ni upošteval - zatrjeval je, da je Plaid najhitreje pospeševalni avtomobil doslej - smo še vedno precej hitrejši, imamo skoraj dvojno moč, večji akumulator in hitrejše polnjenje,« je nanizal Rimac, preden je čestital Musku.
 
»Kljub temu neverjetna zmogljivost za sorazmerno cenovno ugoden družinski avtomobil - postavljanje novih standardov za običajne proizvajalce avtomobilske opreme. Bravo Tesla, bravo Elon,« je v čestitki dejal Rimac.
 
Nevera lahko v 1,85 sekunde doseže 60 km / h in pospešek nadaljuje vse do največje hitrosti 412 km / h.
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili

»Pospeševanje od 0 na 161 km / h (100 mph) zahteva le 4,3 sekunde in z nadaljnjim pospeševanjem - skozi celoten cikel s polnim plinom - od 0 do 300 km / h doseže v 9,3 sekunde. Četrt milje prevozi v rekordnih 8,6 sekunde,« je še pojasnil Rimac.


 

Več iz rubrike