Elon Musk ponovno zanetil nemir na kripto trgu; bitcoin močno poskočil

Bo avtomobil Tesla vseeno mogoče kupiti z bitcoini? Tvit Elona Muska nakazujejo, da ja, a pod enim pogojem.
Fotografija: Bitcoin-Tesla. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Bitcoin-Tesla. Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Kripto trg se postopoma vrača nazaj v zelene barve. Skupna tržna kapitalizacija je v zadnjih 24 urah presegla plus deset odstotkov in se tako povzpela na nekaj manj kot 1700 milijard ameriških dolarjev. Z uglednim dvigom tečajev, tudi bitcoin otresa prah z ramen, saj je tedensko bilanco podčrtal pri dobrih desetih odstotkih. V času pisanja se cena prve kriptovalute giblje pri 39.700 ameriških dolarjev za enoto.
 
Vir: TradingView
Vir: TradingView

Po precej težkem mesecu trgovanja se zdi, da se vera vlagateljev na kripto trgu počasi obnavlja. Indeks 'strahu in pohlepa' pri 28 točkah sicer še vedno kaže na »strah«, a je od prejšnjega tedna pridobil neverjetnih 14 točk.
Vir: alternative.me
Vir: alternative.me

Musk je zmeden, v zmedo vleče tudi sledilce

 
Poglavje letošnjega »kripto kralja« se je dejansko končalo, potem ko je prvi mož Tesle na Twitterju naznanil, da je podjetje preklicalo možnost nakupa avtomobilov z bitcoini. Odločitve Muska 'sem ter tja' je na kripto trgu pustilo polje opustošenja, Musk pa si je uničil ugled, vsaj v krogih kripto poznavalcev.
 
Kronologija je sprožila tudi vprašanja o morebitni tržni manipulaciji. Navsezadnje Muskov čas ne bi mogel biti boljši s perspektive Tesle. Potem ko je družba naznanila 1,5 milijarde dolarjev vredno investicijo v bitcoin, se je cena povzpela na rekordno raven. Tesla se je na koncu zelo donosno ločil od desetih odstotkov svojega imetja, nato pa je Musk bitcoin pognal v prosti pad.
 
Magda Wierzycka, izvršna direktorica fintech podjetja Sygnia, je prav v tem vzorcu o Muskovih odločitev v članku za Cointelegraph obtožila šefa Tesle. Musk je to izkoristil kot priložnost, da predstavi svoje stališče.


 
Na trditev, da je - kot vplivnež - manipuliral s ceno kriptovalute, je Musk odgovoril, da je družba Tesla prodala samo 10 odstotkov vsega imetja v bitcoinih, da bi potrdila, da je mogoče bitcoin enostavno likvidirati, ne da bi vplival na trg.
 
Dodal je, da če pride do potrditve razumne (približno 50-odstotne) rabe čiste energije s strani bitcoin rudarjev, bo Tesla znova omogočila Bitcoin-Tesla transakcije.
 
Vsebini prvega dela stavka je mogoče oporekati, saj nikakor ne razveljavi argumenta tržne manipulacije. Pozornost pa je pritegnil drugi stavek, v katerem Musk obljublja spravni konec, ob predpostavki, da rudarska bilanca kaže 50-odstotno uporabo obnovljivih virov energije.
 

Musk pušča odprta vrata

 
Ironično je, kaj se je zgodilo, kaj kritiki, kot je Wierzycka, obtožujejo Muska, a kljub temu je njegov tvit v naslednjih urah povzročil skok cene bitcoina za skoraj 4000 ameriških dolarjev.
Foto: Marco BELLO / AFP
Foto: Marco BELLO / AFP

 
Z določbo o 50-odstotni uporabi obnovljivih virov energije je tudi pametno pustil odprta vrata, ki mu omogočajo, da skoraj v vsakem trenutku ponovno vstopi v bitcoin - ker energetska bilanca celotnega rudarjenja sploh ni zabeležena in temelji le na grobih statističnih modelih. Poročilo Cambridge Center for Alternative Finance za leto 2020 ocenjuje, da delež »čistih« energij v rudarstvu bitcoina znaša 39 odstotkov. Ocene upravitelja premoženja Coinshares dve leti prej so zabeležile 77-odstotni rezultat. Ni znano, na katero podatkovno osnovo se Musk opira pri svoji odločitvi.
 

Prihaja posodobitev Bitcoina

 
V prvem postopku glasovanja v začetku meseca posodobitev Bitcoina »Taproot« ni dobila podpore večine v skupnosti. Glede na prilagoditev težavnosti rudarjenja so rudarji v »hitrem preizkusnem postopku« zdaj z več kot 90 odstotki glasovali za posodobite, ki se bo odvila novembra letos.
 
Pod Taproot so zapisane tri posodobitve, ki temeljijo druga na drugi: BIP 340, 341 in 342. Najpomembnejša med njimi je izvajanje t. i. Schnorrjevih podpisov, kar povečuje anonimnost transakcij. Posodobitev je koristna tudi za razširitev omrežja.
 

Več iz rubrike