Cena skodelice kave po različnih državah sveta

Za ponazoritev razlik med življenjskimi stroški po posameznih državah nam lahko služi tudi cena za skodelico kave.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Z enakim denarnim zneskom si lahko v nekaterih državah privoščimo veliko dobrin, v drugih pa precej manj; odvisno od višine cen za življenjske potrebščine. Primerjava med stroški po posameznih državah je lahko precej težko izvedljiva. Enostavneje je, če vzamemo le en izdelek in ceno zanj primerjamo od države do države.
 

Izhodišče: povprečna cena kave v petih kavarnah glavnega mesta


Na spletni strani za osebne finance Savings Spot so objavili izsledke raziskave o življenjskih stroških po različnih državah sveta. Pri tem so za izhodišče vzeli ceno skodelice kave v glavnem mestu vsake od preučevanih držav.
image_alt
Prodaja nepremičnin pada, cena raste

V vsaki prestolnici 104 držav je bilo izbranih pet kavarn. Na podlagi pregleda menijev je bila izračunana povprečna cena za skodelico kave.
 

Najdražja kava v Južni Koreji, najcenejša v Iranu


Najvišjo ceno za kavo boste odšteli v Južni Koreji; kar 6,55 evra. Morda je cena tako visoka zato, ker gre za narod, ki sicer raje posega po čaju. Po drugi strani je cena za kavo v svetovnem merilu najnižja v Iranu. Tam njena cena znaša zgolj 0,39 evra na skodelico.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

V Južni Ameriki znaša cena skodelice kave od 1,07 evra (Kolumbija) do 2,65 evra (Čile). V Srednji Ameriki boste zanjo odšteli med 1,47 in 3,3 evra, v Združenih državah Amerike 3,18 in v Kanadi 2,62 evra.
 

Cena kave na območju Azije precej variira


V Avstraliji je cena skodelice kave vredna 2,61 evra. V Afriki si boste lahko najcenejšo kavo privoščili v Namibiji; dobili jo boste za 1,59 evra, najdražjo pa v Bocvani; za 2,1 evra.
image_alt
Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Cena skodelice kave na območju Azije precej variira. V Turčiji jo boste lahko kupili zgolj za 1,22 evra, medtem ko je cena zanjo na Japonskem 4,46 evra, v Združenih arabskih emiratih pa 4,75 evra.
 

Koliko stane skodelica kave v nekaterih evropskih državah?

 
Država Cena za skodelico kave v evrih
Rusija 2,26
Norveška 3,85
Švedska 3,72
Finska 3,78
Francija 4,06
Španija 2,32
Anglija 3,12
Poljska 2,48
Italija 2,08
Avstrija 3,4
Švica 4,76
Slovenija 2,11

Več iz rubrike