Športna senzacija: 17-letnik podira svetovne rekorde Usaina Bolta

Erriyon Knighton je 17-letni ameriški atlet, ki je v svoji paradni disciplini, tek na 200 metrov, izboljšal že drugi svetovni rekord Usaina Bolta.
Fotografija: Usain Bolt in Erriyon Knighton. Foto: SportslightMedia
Odpri galerijo
Usain Bolt in Erriyon Knighton. Foto: SportslightMedia

V Združenih državah Amerike so junija potekale kvalifikacije za poletne olimpijske igre, ki se bodo odvijale v Tokiu. Svoje osebne in tudi svetovne rekorde je tam podiral 17-letni Knighton, navajajo na spletnem portalu YahooNews.
 

Izboljšal dva Boltova rekorda

 
Knighton se je izkazal že pred začetkom kvalifikacij, ko je v disciplini tek na 200 metrov U18 tekel 20.11 sekund. S tem je za dve stotinki izboljšal svetovni rekord v starostni skupini mlajši od 18 let, ki ga je leta 2003 postavil Bolt.
 
image_alt
Lewis Hamilton: življenje na veliki nogi

V polfinalu kvalifikacij je tekel še hitreje in dosegel rezultat 19.88 in tako podrl drugi Boltov svetovni rekord v starostni kategoriji U20. Ta rezultat mu je prinesel tudi naziv prvega atleta na svetu, mlajšega od 18 let, ki je razdaljo 200 metrov osvojil v manj kot 20 sekundah.
 

17-letni olimpijec

 
Svoj osebni čas pa je Knighton še izboljšal v finalu kvalifikacij, kjer je osvojil tretje mesto s časom 19.84 in si tako zagotovil mesto v ekipi. V ekipo, ki bo predstavljala ZDA v teku na 200 metrov v Tokiu, pa sta se uvrstila še 22-letni Kenny Bednarek s časom 19.78 in zmagovalec kvalifikacij 23-letni Noah Lyles s časom 19.74.
 
Erriyon Knighton je ime, ki ga bomo zagotovo še slišali, pišejo lokalni mediji. Bil naj bi tudi najmlajši Američan, po letu 1964, ki bo tekmoval v teku na 200 metrov na olimpijskih igrah.
Erriyon Knighton. Foto: USATF
Erriyon Knighton. Foto: USATF

Olimpijske igre Tokio 2020

 
Tokratne igre bodo malce drugačne, zaznamovala jih bodo stroga pravila in pa tudi nekaj novih športnih disciplin. Sicer pa se je že četrtič v zgodovini modernih olimpijskih iger, zaradi pandemije prekinil štiriletni olimpijski cikel.
 

Pravila in omejitve

 
Olimpijska pravila letos določajo, da morajo športniki več čas nositi zaščitno masko, izjema je, ko so zunaj na prostem, tekmujejo, vadijo, se prehranjujejo ali spijo. V olimpijski vasi se bodo morali izogibati »vsem nepotrebnim oblikam fizičnega stika« poroča STA in dodaja, da v vasi prvič od leta 1998 ne bo avtomatov z brezplačnimi kondomi.
 
image_alt
Kako je pandemija vplivala na rodnost?

Japonska vlada naj bi skušala čimbolj oklestiti število tujih novinarjev in spremljevalnega osebja. Začetna številka 180.000 akreditiranih se je že več kot prepolovila. Športnike in tuje novinarje bodo organizatorji spremljali z GPS sistemom, zgodovino gibanja pa naj bi uporabili le v primeru okužbe s covidom-19.
 

Nove discipline in povratniki

 
Mednarodni olimpijski komite je želel letošnji olimpijski program razširiti, predvsem s športi, ki so bolj priljubljeni med mladimi. Določeni športi se vračajo na program, nekaterim so dodane nove discipline, na sporedu pa je tudi pet povsem novih športov. Olimpijci se bodo tako potegovali za 339 kolajn v 33 športih.
 
Med nove športe spadajo baseball in softball, karate, rolkanje, deskanje na valovih in športno plezanje. V slednjem naj bi bila prva favoritinja za olimpijsko zmago Slovenka Janja Garnbret.
image_alt
Globalno segrevanje: gre res za posledico človekovega delovanja?

Slovenska olimpijska reprezentanca


Olimpijski komite Slovenije (OKS) je 1.7.2021 potrdil seznam slovenskih športnikov na olimpijskih igrah, izjema so le košarkarji, ki se jim kvalifikacije zaključijo v nedeljo 4.7. Do sedaj šteje slovenska olimpijska reprezentanca 106 članov, od tega je 40 športnikov in 66 strokovnih članov ekipe. 16 športnikov in 24 športnic bo Slovenijo zastopalo v 17 športih in disciplinah.
 

Več iz rubrike