Kako je pandemija vplivala na rodnost?

Mnogi so v času pandemije covid-19 ugibali, ali bo rodnost zaradi nje padla ali se povečala. Kaj se je dejansko zgodilo?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Pandemija covid-19 je pomembno posegla na trg dela in na življenjski slog svetovnega prebivalstva. Številni so menili, da bo zaradi karantene rodnost poskočila. Pari naj bi imeli na razpolago več skupnega časa, v njihovem vsakdanu pa naj bi bilo manj stresa. Spet drugi so trdili, da bo rodnost padla. Negotove razmere na trgu dela naj bi številne odvrnile od načrtov povečati družino. Kakšna je torej situacija dobro leto od začetka pandemije?
image_alt
Kakšne so urne postavke najbogatejših na svetu?

Na Kitajskem je dolga desetletja vladala politika enega otroka, nato pa je vlada od leta 2016 poročene pare končno spodbudila k temu, da imajo dva otroka. Stopnja rodnosti se kljub temu v zadnjih letih ni bistveno povečala. Pretekli mesec je šla zato Kitajska še korak dlje in parom dopustila, da imajo tri otroke, poroča Deutsche Welle.
 

Rodnost v času pandemije variira od države do države


Noge dojenčka 28.10.2019 [noge,motivi,dojenčki,otroci,novorojenčki]
Noge dojenčka 28.10.2019 [noge,motivi,dojenčki,otroci,novorojenčki]
Kitajska ni edina država, ki si v zadnjem času prizadeva za povečanje rodnosti. Majhno število rojstev je problematika, ki obsega večino držav razvitega sveta. Povprečna stopnja rodnosti je namreč precej pod 2,1, kolikor bi bilo potrebno za ohranjanje enakega števila prebivalstva skozi daljše časovno obdobje. Staranje svetovnega prebivalstva bo imelo precejšnje učinke na trg dela.

S prihodom pandemije so številni ugibali, kakšne učinke bo imela na rodnost. Dosedanji rezultati kažejo, da vpliv pandemije na rodnost precej variira od države do države. Kitajska in ZDA še naprej beležita upad rojstev. Glede na poročilo ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je število rojstev v prejšnjem letu upadlo za štiri odstotke. Šlo naj bi za rekordno nizko stopnjo rodnosti, še piše Deutsche Welle.
 

Biden sprejel ukrep kritja stroškov predšolske vzgoje


Ameriški predsednik Joe Biden je sprejel nekatere ukrepe, s katerimi naj bi vplival na povečanje rodnosti. Kritju stroškov predšolske vzgoje za tri- in štiriletnike je namenil 168 milijard evrov. Obljubil je, da bo stroške varstva otrok za družine z nizkimi in srednjimi dohodki omejil na sedem odstotkov dohodkov gospodinjstva. Čas bo pokazal, če bo ukrep obrodil sadove.
Pregnant woman feeling pain in the back
Pregnant woman feeling pain in the back


Po drugi strani je v Nemčiji opazen drugačen trend. Podatki z marca kažejo, da je rodnost v državi dosegla najvišjo stopnjo v obdobju zadnjih 20 let. K temu je verjetno pripomogla močna mreža socialne varnosti, ki je milijonom prebivalcev omogočila, da so ostali na svojih delovnih mestih. Hkrati je številnim omogočila, da v času pandemije sodelujejo v shemi krajšega delovnega časa.
 

Lani se je v Sloveniji manj rodilo manj kot 19.000 otrok


Po podatkih državnega Statističnega urada se je lani v Sloveniji rodilo 18.767 otrok, 561 (ali 2,9 %) manj kot v letu prej. Dečkov je bilo 9.693, deklic 9.074. Vrednost osnovnega kazalnika rodnosti, ki pove, koliko otrok povprečno se je rodilo v posameznem koledarskem letu na 1.000 prebivalcev, je bila v 2020 8,9 (v 2019: 9,3).

Za prebivalstvo Slovenije je še vedno značilna t. i. zožena reprodukcija, kar pomeni, da se rodi premalo otrok, da bi se prebivalstvo obnavljalo po enostavni poti. Celotna stopnja rodnosti je za 2020 znašala 1,60. V 2020 je sorazmerno največ žensk rodilo pri starosti 29 in 30 let, medtem ko jih je v obdobju 1965–1985 rodilo največ pri starosti 20–24 let.
image_alt
Kitajska pošilja prve ljudi na Mars

Naravni prirast v 2020 najnižji po letu 1945


Naravni prirast je bil v Sloveniji vsako leto od 2017 dalje ponovno negativen, saj je vsako leto umrlo več prebivalcev, kot se jih je rodilo. Epidemija covida-19 v 2020 in visoka umrljivost predvsem v novembru in decembru sta negativni naravni prirast še povečali: ta je v letu 2020 znašal –5.249 prebivalcev oziroma –2,5 na 1000 prebivalcev. To je bila najnižja vrednost naravnega prirasta v Sloveniji po letu 1945.
 

Kako se je spremenila rodnost med 1991 in 2020?


V letu 2020 se je rodilo 2816 otrok manj kot v letu 1991. Takrat se je na 1000 prebivalcev rodilo 10,8 otroka, v letu 2020 pa 2 otroka na 1.000 prebivalcev manj. Povprečna starost mater ob rojstvu otroka se je od 1991 povečala za 4,8 leta, ob rojstvu prvega otroka pa za 5,5 leta. Delež rojenih, katerih matere so bile ob njihovem rojstvu neporočene, se je od osamosvojitve Slovenije več kot podvojil.

 

Več iz rubrike