Kakšne so urne postavke najbogatejših na svetu?

Ste se kdaj spraševali, koliko zaslužijo na uro Bill Gates, Jeff Bezos ali pa Mark Zuckerberg?
Fotografija: Mark Zuckerberg je še vedno 15-odstotni lastnik Facebooka. Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg je še vedno 15-odstotni lastnik Facebooka. Foto: YURIKO NAKAO/REUTERS Pictures

Po navedbah Forbesa naj bi bilo trenutno na Zemlji 2755 milijarderjev, ki so skupaj vredni kar 13.100 milijard dolarjev. Navadni smrtniki si težko sploh predstavljamo takšno bogastvo. Če njihov zaslužek prevedemo v plačilo na uro, so nam številke malce bližje, a še vedno večje, kot je letni zaslužek direktorja povprečnega podjetja. Koliko na uro zasluži pet najbogatejših milijarderjev? 
image_alt
Ralf Schumacher bo promotor slovenskih avtodomov

Bill Gates 


Gates je trenutno vreden 90 milijard dolarjev. Zadnja leta je vlagal v na desetine podjetij, med drugim kanadsko državno železnico, hkrati pa je eden izmed največjih lastnikov kmetijskih zemljišč v ZDA. Soustanovitelj Microsofta je skozi čas fundaciji Gates podaril Microsoftove delnice v vrednosti 35,8 milijona dolarjev. Kot poroča Business Insider, je njegova urna postavka ocenjena na 456.621 dolarjev. 
 

Mark Zuckerberg 


Zuckerberg je 15-odstotni lastnik Facebooka, njegov 375-milijonski delež se je leta 2020 povečal za 30 odstotkov, kar je povečalo njegovo vrednost za 26 milijard dolarjev. Ustanovitelj Facebooka je trenutno vreden 120 milijard dolarjev, njegova urna postavka pa naj bi bila 1.712.329 dolarjev. 
image_alt
5 najmlajših milijarderjev na svetu

Jeff Bezos 


Kljub temu da se je odpovedal vlogi izvršnega direktorja Amazona, je njegova neto vrednost ocenjena na 195,2 milijarde dolarjev. Amazon je leta 2020 zabeležil 38-odstotno rast, potem ko je v enem dnevu dosegel poskok v vrednosti 13 milijard dolarjev. Bezos je med drugim lastnik The Washington Posta in vesoljskega podjetja, ki razvija rakete za komercialno uporabo. Kot poroča Business Insider, je prvi mož Amazona trenutno vreden več, kot pa je tržna vrednost velikih korporacije kot so Nike, McDonalds in Exon Mobil. Na uro naj bi zaslužil 4.474.886 dolarjev.  
Jeff Bezos na uro zasluži 4.474.886 dolarjev. Foto: Rex Curr/REUTERS
Jeff Bezos na uro zasluži 4.474.886 dolarjev. Foto: Rex Curr/REUTERS

Warren Buffet 


Neto vrednost enega najuspešnejših vlagateljev vseh časov je trenutno ocenjena na 96 milijard dolarjev. Na uro naj bi zaslužil 958.904 dolarjev. Buffet vodi multinacionalni konglomerat s 60 podjetji, vključno z zavarovalnico Geico, proizvajalcem baterij Duracell in verigo restavracij Dairy Queen. Konglomerat ima tudi manjše deleže v večjih družbah, kot je American Express, Coca-Cola in Apple. V zadnjih letih je Buffet doniral več kot 41 milijard, največ fundaciji Gates in dobrodelnim organizacijam v lasti njegovih otrok.  
image_alt
Jeff Bezos si je zamislil pol milijarde dolarjev vredno 'igračo'

Bernard Arnault 


Arnault je v poslovni svet vstopil leta 1985 z nakupom Christian Diorja, trenutno pa je njegova neto vrednost ocenjena na 72 milijard dolarjev. Globalni lepotni in modni mogotec nadzira LVMH, imperij ki vključuje 70 blagovnih znamk, med drugim Louis Vuitton in Sephora. Januarja letos pa se jim je pridružila še luksuzna blagovna znamka Tiffany & Co, ki jo je LVMH kupil za 15,8 milijard dolarjev. Kot piše Business Insider, Bernard na uro zasluži 3.481.735 dolarjev.  

Več iz rubrike