Jeff Bezos si je zamislil pol milijarde dolarjev vredno 'igračo'

Ustanovitelj Amazona si je privoščil eno največjih jaht, ki so jih kadarkoli zgradili.
Fotografija: Jeff Bezos si je naročil pol mijiarde vredno jahto. Foto: GUS RUELAS/REUTERS
Odpri galerijo
Jeff Bezos si je naročil pol mijiarde vredno jahto. Foto: GUS RUELAS/REUTERS

Najbogatejši Zemljan si je naročil 127 metrov dolgo novo 'igračo'. Jahta, ki bo ena največjih, ki so jih kadarkoli zgradili, naj bi bila končana še ta mesec. Jahto bo izdelal nizozemski proizvajalec jaht Oceanco, tiskovni predstavnik podjetja, pa novice ne želi komentirati.
image_alt
Množični odhod vodstvenega kadra iz Amazona

Jahta s heliportom


Medtem, ko je pandemija številnim pustila negativne finančne posledice, so nekateri milijarderji, kot je Jeff Bezos, svoje premoženje še povečali. Super jahta, ki si jo je zamislil ustanovitelj Amazona, naj bi stala več kot 500 milijard dolarjev. Ta bo imela tudi lastni heliport.
 

Povpraševanje večje od ponudbe


Bezos ni edini med premožnimi, ki si je v zadnjem letu zamislil novo jahto. Po pričevanju poznavalcev naj bi si tudi Steven Spielberg omislil drago plovilo. Sam Tucker, vodja raziskav super jaht pri londonskem Vessels Value, je dejal, da je v zadnjem letu povpraševanje po luksuznih jahtah, preseglo ponudbo. »Povpraševanja je toliko, da na novo zgrajenem dvorišču ni več prostora. Trenutno je v gradnji 50 čolnov, daljših od 100 metrov,» je dodal Tucker.
image_alt
Jeff Bezos zapušča svoje mesto v Amazonu na poseben dan

»Jahta je odličen način socialnega distanciranja«


Bezos naj bi si jahto naročil že pred leti, z namenom, da bi se lažje skril pred radovednimi očmi javnosti. Med pandemijo covida-19 se je to zdela še posebej dobra ideja, saj bi se tako enostavno socialno distanciral. To so ugotovili tudi ostali milijarderji, ki so se odločili za nakup jahte.

Aino Grapin, izvršna direktorica Winch Design, je za BBC povedala, da je pandemija dvignila vrednost luksuznim jahtam, nekatere lahko namreč prevozijo tudi 9000 navtičnih milj z enim tankom goriva. »Stranke lahko dolgo časa uživajo na morju, ne da bi se jim bilo treba mešati z ljudmi,« je še dodala.
Super jahta Jeff Bezosa bo največja doslej, celo večja od jahte savdskega princa. Foto: Abaca / Flynet - SplashNews
Super jahta Jeff Bezosa bo največja doslej, celo večja od jahte savdskega princa. Foto: Abaca / Flynet - SplashNews

Milijarderji se lahko še naprej igrajo


Tako kot v ostalih panogah je tudi pomorsko industrijo pandemija na začetku močno prizadela. Začetne blokade gospodarstva so zamrznile nova naročila, zato so trgi usahnili. Letošnje leto pa so mnogi milijarderji ugotovili, da niso izgubili premoženja in da se lahko še naprej 'igrajo z dragimi igračami'.
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

Bogati še bogatejši


Leto 2020 je bilo rekordno po številnih merilih, pravijo strokovnjaki. Po eni strani se je močno povečalo število brezposelnih, po drugi pa so bogati postali še bogatejši. Po Bloombergovem indeksu milijarderjev naj bi najbogatejši, lansko leto, v skupno premoženje dodali skoraj dve milijardi dolarjev.

Več iz rubrike