Množični odhod vodstvenega kadra iz Amazona

V zadnjih mesecih je podjetje Amazon zapustilo večje število zaposlenih na vodstvenih funkcijah. Kaj se dogaja?
Fotografija: Velike spremembe v vodstveni strukturi Amazona / FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Velike spremembe v vodstveni strukturi Amazona / FOTO: Reuters

Kot poroča Business Insider, se v zadnjih mesecih v Amazonu dogajajo največje spremembe na področju sestave vodstvene ekipe v zgodovini podjetja. V zadnjih 15 mesecih je namreč iz podjetja odšlo kar 45 vodstvenih delavcev na najvišjih položajih, februarja pa je s funkcije izvršnega direktorja odstopil tudi Jeff Bezos. Delovno mesto na Amazonu sta med drugim zapustila Jeff Blackburn in Steve Kessel. Iz Amazona je odšel tudi Jeff Wilke, ki je dolgo veljal za Bezosovo desno roko.

V Amazonu se na najvišjih vodstvenih funkcijah nahaja 350 ljudi. Odhod 45 izmed njih pomeni, da je prišlo v zadnjih mesecih do izjemne, več kot 10-odstotne fluktuacije.

Business Insider se je pogovarjal s sedmimi nekdanjimi vodji, da bi ugotovil, kakšni so razlogi za njihov odhod. Vsi so na sodelovanje pristali pod pogojem anonimnosti.
 

Zakaj zaposleni odhajajo?


Amazon je sicer podjetje, ki se je v preteklosti ponašalo z zvestobo zaposlenih. Devet zdaj že upokojenih vodij je v podjetju delovalo več kot 20 let, 11 pa več kot desetletje. Ti so začudeni, da je prišlo v zadnjem času do odhoda precejšnjega deleža vodstvenega kadra.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Amazonov tiskovni predstavnik je v izjavi za medije sicer dejal, da v podjetju vsako leto pregledajo in po potrebi povišajo plače vodstvenega kadra. Dejal je tudi, da se je približno 150 zaposlenih na vodstvenih položajih po nekaj letih vrnilo nazaj v podjetje. Povprečni mandat vodilnih kadrov naj bi znašal 10 let. Se pa po njegovih besedah seveda na vsake toliko zgodi, da zaposleni iz osebnih ali kariernih razlogov odidejo.

Vprašani bivši zaposleni so večinoma povedali, da na delovnem mestu niso bili nezadovoljni. Ponudila se jim je možnost, da se zaposlijo v drugem podjetju, kjer bodo bolje plačani ali bodo zasedali boljšo pozicijo. Nekateri so pripomnili, da se je kultura v Amazonu v zadnjih letih nekoliko poslabšala.
 

Bezos se ni trudil zadržati nelojalnih zaposlenih


Povprečna letna plača zaposlenih v Amazonu sicer znaša 160.000 ameriških dolarjev. Po besedah poznavalca naj bi povprečna plača vodstvenega kadra znašala en do dva milijona dolarjev na leto.

Številna uspešna podjetja se trudijo zaposlene ob izjavi, da odhajajo, zadržati. V Amazonu se naj to ne bi dogajalo. Bezos se ni trudil zadržati zaposlenih, ki niso izkazali lojalnosti podjetju.


Bivši vodstveni kadri Amazona so med delodajalci številnih podjetij izjemno priljubljeni. Tisti, ki so odšli v zadnjih mesecih, so se med drugim zaposlili v podjetjih Stripe, Uber in Ripple.

Od leta 2019 se je sicer število zaposlenih pri Amazonu podvojilo. V zadnjih letih naj bi bilo pri delu v podjetju veliko birokracije, zaradi česar je to postalo manj zanimivo za zaposlene.
 

Več iz rubrike