Prodaja nepremičnin pada, cena raste

Po najnovejših podatkih se je prodaja vseh stanovanjskih nepremičnin znižala že drugo četrtletje zapored, Slovenci pa zanje plačujemo vedno več.
Fotografija: Foto: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Foto: Voranc Vogel/Delo

Zadnji podatki državnega statističnega urada o rasti cen in prodaji nepremičnin v Sloveniji kažejo, da so bile cene vseh stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju leta 2021 v povprečju za 3,1 odstotka višje kot v zadnjem četrtletju prejšnjega leta in za 7,3 odstotke višje kot v istem obdobju leta 2020.
image_alt
Naprodaj stanovanja na največji superjahti na svetu

Kupiti hišo ali stanovanje? Novo ali rabljeno?

 
Na letni ravni so se najbolj podražila nova stanovanja, in sicer za 13,1 odstotka in nove družinske hiše, za 9,2 odstotka. Sledile so cene rabljenih stanovanj, ki so se zvišale za 7,5 odstotka, za rabljeno družinsko hišo pa bi odšteli »le« šest odstotkov več.
Nove stanovanjske nepremičnine, torej nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj, so bile v prvih treh mesecih v povprečju za 7,5 odstotka dražje kot v predhodnem trimesečju.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock


Rabljene stanovanjske nepremičnine, torej rabljene družinske hiše in stanovanja skupaj, pa so se na ravni celotne Slovenije v prvih treh mesecih v povprečju podražile za 2,9 odstotka. Rabljene družinske hiše so bile dražje za 1,4 odstotka, rabljena stanovanja pa za 3,8 odstotka.

V Ljubljani je bilo tako za rabljeno stanovanje potrebno odšteti 3,7 odstotka več kot v četrtletju prej. Najbolj pa so se v tem obdobju podražila rabljena stanovanja v Mariboru, in sicer za 4,6 odstotka.
 

Število prodanih nepremičnin in skupna vrednost


Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin se je znižalo že drugo četrtletje zapored. V prvem trimesečju tega leta je bilo prodanih 2538 vseh stanovanjskih nepremičnin, kar je 18 odstotkov manj kot v zadnjih treh mesecih prejšnjega leta, ko je bilo prodanih 3082 stanovanjskih nepremičnin.
Foto: Voranc Vogel/Delo
Foto: Voranc Vogel/Delo


Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju je znašala 297 milijonov evrov, so povzeli na STA. To je 33 milijonov manj kot v prejšnjem četrtletju in približno enako kot v prvem trimesečju lani.


Povprečna plača v prvem četrtletju 


Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je znašala povprečna neto plača za vse standardno klasificirane dejavnosti v tem obdobju 1.271,29 evra. V prejšnjem četrtletju je povprečna neto plača znašala 1.274,56 evra, v prvem trimesečju leta 2020 pa 1.162,86. Podatki nam pokažejo, da se povprečna neto plača vseh dejavnosti od prejšnjega četrtletja ne razlikuje dosti, v enem letu pa se je zvišala za 9,3 odstotka.
image_alt
Avstrija: Noro povpraševanje po nepremičninah, cene skočile v nebo

Zakaj se cene stanovanjskih nepremičnin višajo?


Razlogov je več, navajajo strokovnjaki, med drugim ohladitev gospodarstva zaradi pandemije covida-19, višje stopnje inflacije in podražitve gradbenih stroškov. Slednji se delijo na stroške materiala in stroške dela. Statistični podatki kažejo, da se je indeks stroškov materialov v prvem četrtletju zvišal za 3,7 odstotka glede na prvo četrtletje lani. Indeks stroškov dela pa se je v prvih treh mesecih zvišal za 7,1 odstotka glede na prvo tromesečje lani.
 
 

Več iz rubrike