Naprodaj stanovanja na največji superjahti na svetu

Nova največja superjahta, ki bo izplula leta 2024, ponuja potencialnim kupcem 39 stanovanj.
Fotografija: Superjahta Somnio, Foto: Somnio
Odpri galerijo
Superjahta Somnio, Foto: Somnio

Superjahte najbogatejši dojemajo kot statusni simbol, s katerim se ponašajo. Velikokrat med seboj tekmujejo, kdo bo lastnik večje in bolj luksuzne. Dolžina jaht naj bi se v zadnjih dveh desetletjih več kot podvojila. Če so še pred 18 leti največje jahte v dolžino merile približno 45 metrov, znaša danes njihova dolžina sto metrov in več.
image_alt
Kakšne so urne postavke najbogatejših na svetu?

Trenutno naj bi sloves največje superjahte pripadal jahti Azzam, ki meri 180,6 metra v dolžino in 20,8 metra v širino. Dosega največjo hitrost 32 vozlov, njena skupna moč pa znaša 94.000 konjskih moči. Sprejme lahko 60 članov posadke in 36 gostov. Vredna je 485 milijonov evrov. Azzam je v lasti kraljeve družine iz Abu Dhabija.
 

Največja superjahta znaša 220 metrov v dolžino


Vse kaže na to, da ji sloves največje superjahte ne bo več dolgo pripadal. Superjahta Somnio naj bi bila z dolžino 220 metrov kar 40 metrov daljša od Azzama. Izplula naj bi leta 2024. Če so zasebne superjahte dosegljive le peščici najbogatejših, bo Somnio nekoliko širše dostopen. Ne bo šlo namreč za zasebno superjahto. Na njej se bo nahajalo 39 stanovanj. Ta bodo naprodaj za 9,5 milijona evrov in več, navaja City A.M..

Celoten projekt je vreden 500 milijonov evrov. Bodoči lastniki stanovanj bodo deležni intimnosti zasebne jahte, hkrati pa se bodo lahko povezovali v živahno skupnost enako mislečih lastnikov, navajajo vlagatelji.
 

Načrt plovbe v rokah lastnikov stanovanj


Za projektom stoji Carl Le Souef, ameriški milijonar in ustanovitelj podjetja za nego kože Private Formula International. Trenutno vodi tudi trajnostno tehnološko podjetje Somnio Global, poroča Financial Times.

Gradnja superjahte Somnio je že v teku. Preostanek gradnje se bo financiral prek prihodkov, dobljenih od prodaje stanovanj na njej. Lastniki stanovanj se bodo vsako leto skupaj odločili, kam bo ladja plula.
image_alt
Avstrija in Slovenija: Brezposelnost pada in pada in pada

Na jahti se bosta nahajala tudi vinska klet z 10.000 steklenicami in nočni klub. V načrtu so tudi obiski znanstvenikov, ki bodo s pomočjo opreme na krovu preučevali morje in svoje znanje delili z zainteresiranimi stanovalci.

Povpraševanje po jahtah se je sicer v času pandemije še povečalo. Bogataši so namreč iskali možnosti zasebnih potovanj, s čimer so se izognili stikom z drugimi ljudmi.
 

Več iz rubrike