Avstrija in Slovenija: Brezposelnost pada in pada in pada

Slovenija in Avstrija imata danes zelo podoben odstotek brezposelnih v celotnem prebivalstvu.
Fotografija: Foto: Ludovic Marin/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: Ludovic Marin/REUTERS

Obe državi štejeta okoli 3,5 odstotka, torej v povprečju približno eno brezposelno osebo v med 30 prebivalci države. Ko pa pogledamo delež brezposelnih le v delovno sposobnem segmentu prebivalcev, eno brezposleno osebo najdemo med med 18-21 prebivalci. V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti maja letos 4,8-odstotna, kar je dokaj nižje kot v Avstriji, kjer je bila ta 5,6-odstotna.
 
Trend padca brezposelnosti se je v tem poletju nadaljeval tako v Sloveniji kot v Avstriji in številnih drugih državah. »Vsekakor smo zadovoljni s statistiko trga dela, situacijo konec maja letos. Odraža močno okrevanje našega gospodarstva,« je nedavno dejal Johannes Kopf, član AMS, avstrijskega zavoda za zaposlovanje. Po podatkih AMS je bilo v Avstriji pred enim letom, spomladi 2020, v enem obdobju skoraj 600.000 brezposelnih. Ta številka je medtem upadla za tretjino na 392.360. Nekaj ​​manj kot polovica tega števila (48,7 %) je žensk in nekaj več (51,3 %) moških. Če od tega odštejemo dejansko brezposelne, ki se trenutno (dodatno) izobražujejo, je bilo brezposelnih ljudi v Avstriji v maju 316.960.
Foto: Delo
Foto: Delo

 
Čeprav je število brezposelnih drastično upadlo v primerjavi z meseci prvega vala pandemije covida-19 in je skupno število zaposlenih večje kot kdaj koli prej, je zdaj število brezposelnih in tistih, ki so na dodatnem izobraževanju v organizaciji AMS, približno za 49.000 višje kot ob koncu leta 2019, tj. pred pandemijo. Daleč največ brezposelnih v Avstriji je na Dunaju, sledi spodnja Avstrija. Približno 40 odstotkov celotnega avstrijskega prebivalstva živi v teh dveh od skupaj devetih avstrijskih zveznih dežel - in dobrih 55 odstotkov vseh brezposelnih.
 
Logično je, da največji del brezposelnih, skoraj polovico, predstavljajo tisti, ki nimajo višje izobrazbe, ki so končali le obvezno osnovnošolsko izobraževanje. Kot drugod, je tudi v Avstriji veliko težje najti službo, če je brezposelna oseba starejša od 50 let. V tej starostni skupini je dobra tretjina vseh brezposelnih.
image_alt
Na hrvaškem otoku Vis iz suženjstva rešili štiri osebe

Ženske v Avstriji gredo ravnopravno v pokoj šele od leta 2033

 
V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo v Avstriji v starostni skupini 15–64 let skoraj 4,12 milijona zaposlenih. Tudi to število 'naravno' niha, predvsem zaradi sezonskega značaja nekaterih gospodarskih panog, na prvem mestu gradbeništva, do neke mere tudi hotelirstvo in gostinstvo.
 
V Avstriji dela 70,5 odstotka celotnega prebivalstva, starega od 15 do 64 let: 74,4 odstotka vseh moških in 66,6 odstotka žensk v tem demografskem segmentu. To ne preseneča, ker so ženske tiste, ki po rojstvu otrok praviloma (dlje) ostanejo doma - in v primerjavi z moškimi se upokojijo prej. Zakon jim to še vedno omogoča: moški v Avstriji se morajo na splošno upokojiti pri 65 letih; ženske, ko so stare 60 let.
Foto: Eržen Jure/Delo
Foto: Eržen Jure/Delo

 
Seveda se je tudi Avstrija, tako kot številne druge države, odločila uskladiti predpise na tem področju. Od 1. januarja 2024 se bo starostna meja za upokojenke zvišala za šest mesecev na leto. To prehodno obdobje bo trajalo do leta 2033, nato pa se bodo lahko ženske upokojile šele po 65. rojstnem dnevu. V omenjenem, prehodnem obdobju bodo ženske, rojene med 2. decembrom 1963 in 2. junijem 1968. Prva skupina se bo upokojila pri 60,5 letih, druga pri 61 letih, tretja pri 61,5 letih ..., glede na datum rojstva.
 

Na slabši strani Grčija in Španija, na boljši Nemčija in Nizozemska

 
V EU je bilo daleč največ brezposelnih maja letos v Grčiji (15,8 %) in Španiji (15,3 %); sledijo Italija (10,1 %), Švedska, Litva itd. Povprečje brezposelnosti v EU je bilo 7,3 odstotka. Od Slovenije (4,8 %) so imele nižjo brezposelnost le Nemčija (4,5 %), Malta (4,1 %), Madžarska (3,9 %), Nizozemska (3,5 %), Češka (3,2 %) ter Poljska (3,1 %). Vse te države, pa še Bolgarija (5,1 %) in Romunija (5,5 %) imajo nižjo relativno brezposelnost kot Avstrija (5,6 %).
 
image_alt
Adient: Ta teden bo odpovedi prejelo okoli 150 od skupno 430-ih

Aprila letos je bilo v EU skupaj registriranih 15,4 milijona brezposelnih. Vsak šesti (približno 17 %) je v mlajšem demografskem segmentu. Avstrija je ena izmed držav EU z najnižjo stopnjo brezposelnosti oseb, mlajših od 30 let (9,5 %) tega maja; manj imata le Nizozemska (8,9 %) in Nemčija (6,0 %). Slovenija (13,7 %) je tudi v tem precej boljša od povprečja EU, osma od 27 držav. Na koncu lestvice, z relativno največ brezposelnih mladih, je Španija (37,7 %).
 

Več iz rubrike