Na hrvaškem otoku Vis iz suženjstva rešili štiri osebe

Hrvaška policija je priprla 58-letnega hrvaškega državljana zaradi suma kaznivega dejanja trgovine z ljudmi na otoku Vis.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Kot so pojasnili policisti, je osumljenec od decembra lani do 20. junija letos izkoriščal štiri državljane Nepala za prisilno delo brez denarnega nadomestila. 
image_alt
Ženske postajajo »enakopravne« pri uživanju drog

Splitski kriminalisti so ugotovili, da je 58-letnik vedel, da štirje državljani Nepala nimajo urejenega bivanja na Hrvaškem ter da so v slabem finančnem stanju. Izkoristil je njihov položaj in jim s prevaro in zavajanjem ponudil delo na Visu. Četverico je od decembra lani izkoriščal za prisilno delo v neustreznih delovnih pogojih, ki so bili nevarni za njihovo zdravje in so ogrožali njihovo dostojanstvo. Prav tako četverica ni prejela plačila za opravljeno delo, so objavili na spletni strani splitsko-dalmatinske policijske uprave.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Kot so dodali, je moški četverici omejeval gibanje, potem ko jim je odvzel dokumente ter jih zavajal, da se bodo lahko prosto gibali, ko bo za njih pridobil delovno dovoljenje in uredil bivanje, čeprav je vedel, da tovrstnih dovoljenj ne bodo mogli dobiti.

Hrvaški mediji so poročali, da so štiri nepalske državljane, stare med 32 in 42 let, oskrbeli v splitskem Rdečem križu ter da se vsi počutijo dobro. Zaslišal naj bi jih že preiskovalni sodnik v Splitu.
image_alt
Kje živijo najpremožnejši?

Jutarnji list piše, da so policijo o neznanih ljudeh v kraju Žena Glava obvestili tamkajšnji prebivalci. Osumljeni 58-letnik je domnevno z območja Zagreba, je poročala komercialna hrvaška RTL televizija.

Več iz rubrike