Kje živijo najpremožnejši?

V nekaterih mestih po svetu je delež bogatašev nadpovprečno visok.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ljudje s precejšnjim kupčkom denarja so še toliko bolj svobodni pri izbiri, kjer se bodo (vsaj za nekaj časa) ustalili. Katera svetovna mesta si najpogosteje izbirajo?

Raziskava, ki jo opravilo podjetje Wealth-X, je preučevala posameznike z izjemnim bogastvom. Cilj je bil ugotoviti, v katerih mestih na svetu živi največ bogatašev. Za namene raziskave so bili pod drobnogled vzeti ljudje z neto vrednostjo 5 milijonov dolarjev oziroma delež teh posameznikov na ravni celotnega prebivalstva neke države.
image_alt
Bogataši si krog prijateljev izbirajo na poseben način

Po najnovejših podatkih se največji delež nadpovprečno premožnih posameznikov nahaja v New Yorku. V njem namreč živi kar 120.605 prebivalcev, ki imajo v lasti 5 milijonov dolarjev ali več. Na drugo mesto se je uvrstil Tokio z 81.645 posamezniki, katerih neto vrednost znaša vsaj 5 milijonov dolarjev.

V prvih letih 21. stoletja sta se obe mesti nahajali na približno enaki poziciji, skozi leta pa se je vrzel med njima povečevala, navajajo v poročilu. Razlog naj bi bil v tem, da so Združene države Amerike po svetovni gospodarski krizi hitro okrevale, medtem ko so ustvarjanje bogastva na Japonskem ovirali počasna gospodarska rast, učinki deviznih tečajev in staranje prebivalstva.
Kar šest izmed 10 držav z največjim deležem bogatašev se nahaja v Združenih državah Amerike. Na lestvico sta bili uvrščeni zgolj dve evropski mesti (London in Pariz) ter dve azijski mesti (Tokio in Hongkong).
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kot poroča Wealth-X, se uvrstitev mest na lestvici v obdobju zadnjih 10 let ni bistveno spremenila. Avtorji raziskave so dejali, da velika in dinamična svetovna mesta ostajajo priljubljena med bogataši, ko se odločajo, kje se bodo vsaj za nekaj časa ustalili. Pravijo še, da je nemogoče napovedati, kaj bi se lahko na tem področju zgodilo v naslednjem desetletju. Zna pa se zgoditi, da bo pandemija in posledice, ki jih je ta pustila, v naslednjih letih nekoliko zamajale zdajšnje stanje, še dodajajo pri Wealth-X.
 
Uvrstitev na lestvici mesto
1. New York (ZDA)
2. Tokio (Japonska)
3. Hongkong (Kitajska)
4. Los Angeles (ZDA)
5. London (Velika Britanija)
6. Pariz (Francija)
7. Chicago (ZDA)
8. San Francisco (ZDA)
9. Washington (ZDA)
10. Dallas (ZDA)
Vir: Wealth-X
image_alt
Mate Rimac: »Preveč pozornosti sem namenil mnenju drugih.«

Več iz rubrike