Avstrija: Noro povpraševanje po nepremičninah, cene skočile v nebo

V lanskem, pandemijskem letu, so cene stanovanj so poskočile v več evropskih državah. Še posebej v Avstriji.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Najnovejša analiza avstrijske nacionalne banke kaže, da so se pred covidom-19 cene stanovanjskih nepremičnin v Avstriji zvišale najprej za 6,8 odstotka leta 2018, nato za 3,9 odstotka v letu 2019. Potem je pandemija dodatno usmerila denar in interes mnogih ljudi v stanovanjski prostor.

Leta 2020 so se cene stanovanj in družinskih hiš v primerjavi z letom 2019 zvišale za kar sedem odstotkov. V zadnjem četrtletju lanskega leta je rast cen nepremičnin v Avstriji v primerjavi z zadnjim kvartalom 2019 znašala kar 10 odstotkov.

Dvig cen večinoma temelji na skoku povpraševanja po družinskih hišah. Zaradi pandemije je od prejšnje pomladi marsikdo prisiljen delati v svojem domu namesto v pisarni, in zato so mnogi postali željni bolj ugodnega družinskega doma, na primer hiše v zelenem okolju. To nam zrcali  vpogled v trend cen določenih segmentov stanovanjskih nepremičnin.
 
Cene družinskih hiš na Dunaju so v drugi polovici leta 2020 eksplodirale: v tretjem četrtletju so poskočile za 13,8 odstotka v primerjavi z tretjim kvartalom 2019, v četrtem pa še bolj, za 17,2 odstotka. Rast cen hiš je bila visoka tudi v provinci: v drugi polovici leta 2020 je, v primerjavi z drugo polovico leta 2019, znašala okoli 12 odstotkov.
 

Bodo v Nemčiji končno padle cene?

 
V letu 2020 se je dolgoletna neprekinjena rast cen nepremičnin nadaljevala tudi v Nemčiji in Švici, pa tudi v večini drugih držav EU in Evropskega gospodarskega prostora. V mnogih delih Nemčije so več kot desetletje cene nenehno naraščale, v privlačnih regijah so se v zadnjih desetih letih v povprečju podvojile.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Še večja rast je bila v metropolitanskih regijah. Pred tremi leti in pol sem se v Münchnu eno dobro uro pogovarjal s kirurgom, ki me je operiral v lokalni anesteziji. Star je približno 40 let, dela v ugledni zasebni kliniki v središču mesta. Njegova žena je fizioterapevtka, zaposlena, skupaj imata dva otroka, osnovnošolca. Dohodek njihovega gospodinjstva je bistveno nad nemško mediano, vendar so cene nepremičnin v Münchnu tako visoke, da se mu ne splača kupiti stanovanja ali hiše. Kirurg mi je povedal, da bi jim bila lastnina stanovanjske nepremičnine sicer dosegljiva, vendar nima smisla vlagati nujnega začetnega kapitala in plačevanje hipotekarnega kredita.

Leta 2017 je bila povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Münchnu okoli 7300 evrov; lani 8900 evrov, medtem ko so bile cene družinskih hiš v bavarski prestolnici še višje. Slednje so lani v povprečju znašale okoli 9100 EUR/m2. Analitiki Deutsche Bank  napovedujejo, da cene nepremičnin v Nemčiji še vedno rastejo in se bodo zviševale tudi v prihodnjih dveh letih.

»Kljub vsem negotovostim pričakujemo konec tega cikla leta 2024«, piše v aktualni analizi omenjene banke. Nemški finančni strokovnjaki so prepričani, da bosta do takrat ponudba in povpraševanje bolj usklajena, ne nazadnje tudi zaradi veliko manjšega števila priseljencev v zadnjem času. Poleg tega se bodo, če se bo inflacija zvišala - kot napovedujejo mnogi -, zvišale obrestne mere, kar bo marsikoga odvrnilo od želje po nakupu stanovanja oziroma hiše, ali pa bo marsikoga pripeljalo do prodaje nepremičnine, kupljene s hipotekarnim posojilom.


Ekonomski napovedovalci pravijo, da se bodo cene nemških nepremičnin sredi tega desetletja morda znižale za približno pet odstotkov le zaradi obrestnega šoka. Ta upad bo mogoče še večji, če bo na primer nemška avtomobilska industrija, ki je eden od stebrov nemškega izvoza in gospodarskega uspeha na splošno, izgubila vodilni položaj na trgu, na katerem ni svetle prihodnosti za motorje z notranjim izgorevanjem.
 

V Švici lahko kupiš stanovanje – če si milijonar

 
Tudi v Švici, ki je že dolgo primer države, katere prebivalci uživajo blaginjo, je očitno, da so se cene nepremičnin tako zvišale, da je zdaj večini prebivalstva lastništvo nepremične praktično nepredstavljivo.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
V začetku letošnjega leta si je švicarsko gospodinjstvo s srednjim prihodkom lahko privoščilo nakup stanovanja ali hiše v vrednosti največ 740.000 švicarskih frankov, kar je po trenutnem tečaju okoli 666.600 evrov. Za ta denar bi na Dunaju lahko kupili približno 120 m2 veliko stanovanje, na zelo dobrih lokacijah okoli 100 m2 veliko stanovanje, ampak ne v Münchnu, pa tudi ne v dragi Švici. V slednji obstajajo redke stanovanjske nepremičnine večje od 100 m2, ki jih je danes mogoče kupiti za 740.000 frankov.

Povprečna cena družinske hiše v Švici je bila lani jeseni okoli 1,1 milijona frankov, medtem ko je v vseh večjih mestih stala dobra dva milijona, v Zürichu pa polne tri milijone. Hkrati se cena enega kvadratnega metra stanovanja v vseh švicarskih mestih z več kot 100.000 prebivalci giblje od 9.130 CHF/m2 v Bernu do 17.030 CHF/m2 v Ženevi. V Zürichu, največjem mestu države, en kvadratni meter v povprečju stane več kot 15.000 frankov. Samo lani, pa je skupni indeks cen stanovanjskih nepremičnin v Švici porasel za 3,1 odstotka.
 

Več iz rubrike