Nepremičnine na Hrvaškem nadpovprečno donosne

Hrvaška ponuja nekatere najbolj iskane nepremičnine, ki lahko na prenatrpanem evropskem trgu prinesejo konkurenčne donose, ugotavljajo strokovnjaki.
Fotografija: Letošnji vrh Crodiaspora. FOTO: Crodiaspora
Odpri galerijo
Letošnji vrh Crodiaspora. FOTO: Crodiaspora

Letošnji vrh Crodiaspora, ki ga je moderiral Don Markušić, uspešni odvetnik, povratnik iz Avstralije in podpredsednik Crodiaspore, je vključeval strokovno komisijo, ki je poudarila kakovost hrvaškega nepremičninskega okolja. Z gostovanjem strokovnjakov s področja prava, arhitekture, nepremičnin in občinske politike se je na panelu razvila globoka debata o naložbah v komercialne, stanovanjske ali kmetijske nepremičnine na Hrvaškem.
 
Monika Maretić, partnerica v odvetniški družbi Markušić in Maretić, poudarja, da je hrvaški pravni sistem v zadnjih letih naredil pomembne korake za oblikovanje ugodnejšega investicijskega ozračja tako za Hrvate, ki bivajo v tujini, kot za tuje vlagatelje. Kljub temu pa pravi, da bo za izvajanje teh pravnih reform potreben čas, da se bodo uskladili gospodarski in socialni sistemi države, zlasti ker se nanašajo na tuje naložbe.
 
Ernest Svažić. FOTO: Crodiaspora
Ernest Svažić. FOTO: Crodiaspora
Ernest Svažić, župan Krapinskih Toplic, je govoril o bistvenih izboljšavah, ki jih je opazil na lokalni ravni na Hrvaškem. Svažić je govoril o tem, kako je digitalizacija evidenc in naložbenih procesov na splošno povečala preglednost, kar vodi k stabilnejšemu naložbenemu ozračju. Patrick Franolić, generalni direktor podjetja Spiller Farmer Real Estate, pa je izpostavil dejstvo, da je hrvaška pravna in transakcijska varnost od vstopa v Evropsko unijo narasla na raven, primerljivo z drugimi razvitimi evropskimi državami.
 
Čeprav se je hrvaška naložbena klima v veliki meri izboljšala, je pomembno zavedanje, da so vlagatelji iz tujine, denimo iz ZDA, Kanade, Avstralije ali Nemčije, pripravljeni poslovati drugače, kot domačini, navajajo strokovnjaki. Nobenega dvoma ni, da se je stopnja korupcije v hrvaškem poslovnem okolju v zadnjih tridesetih letih demokracije zmanjšala, hkrati pa ima država še vedno birokratske prednosti in slabosti, ki oblikujejo način poslovanja.
 
Patrick Franolić. FOTO: Crodiaspora
Patrick Franolić. FOTO: Crodiaspora
Franolić je na panelu pojasnil, da je na Hrvaškem minimalni znesek, potreben za naložbe v določene projekte, zelo pogosto manjši kot v mnogih zahodnoevropskih državah. To, skupaj z nižjimi stroški, prinaša zanesljivo višje donose na Hrvaškem kot v državah, kot sta Nemčija ali Združeno kraljestvo.
 
Martina Kustra, arhitektka in direktorica pri Axsis Projects, je govorila o svojih izkušnjah s strankami in poudarila, da naložbe na Hrvaškem dejansko prinašajo višje donose kot tiste v drugih evropskih državah. Veliko Kustrinih strank prihaja na Hrvaško zgolj poslovno motivirano in investicijsko klimo tam opredeljuje kot eno bolj ustrežljivih in olajševalnih na celini. V nadaljevanju je arhitektka pojasnila, da je zlasti pri majhnih naložbah veliko njenih strank dobiček doseglo že v šestih mesecih od naložbe, ta pa je po njenih besedah od osem do desetodstoten, kar je za državo v Evropski uniji izjemno.
 
Martina Kustra. FOTO: Crodiaspora
Martina Kustra. FOTO: Crodiaspora
S pravnega vidika je še posebej uporabno, da je treba opraviti vpogled v zemljiške knjige in druge dokumente in registre, ki se nanašajo na zemljiške prenose, vključno z dedovanjem. Na Hrvaškem je namreč treba skrbno upoštevati birokratske odtenke, da bi naložbe v nepremičnine potekale brez večjih zamud. Maretić je ob tem poudaril še, da je zemljiška knjiga edini pokazatelj lastništva zemljišč na Hrvaškem in žal se včasih, ko se zemljišče kupi pred posvetovanjem z registrom, pojavijo konkurenčni zemljiški zahtevki.
 
Drugi ključni dejavnik pri načrtovanju in izvedbi naložb v nepremičnine na Hrvaškem je lokalna ureditev območij. Kustra je dejala, da čeprav je prostorske izzive včasih mogoče zlahka rešiti s posvetovanjem z lokalnimi načrtovalci in politiki, obstajajo primeri, ko nekatere naložbe v nepremičnine na določenem območju preprosto niso možne zaradi določanja prednostnih nalog lokalnih razvojnih strategij.
 
V zvezi s komercialnimi naložbami Svažić svoje izkušnje s potencialnimi vlagatelji v svoji skupnosti opisuje kot nasvet za druge lokalne vlade na Hrvaškem, ki želijo privabiti tuje naložbe. Medtem ko Evropska unija daje lastne spodbude za nekatere vrste naložb, kot je zelena tehnologija, je Svažić to izkoristil pri poslovanju z vlagatelji in ponuja dodatne ugodnosti tako za trajnostne stavbe kot tudi za vlagatelje, ki odpirajo nova delovna mesta in povečujejo zaposlitev.
 

Na splošno Hrvaška ponuja eno najugodnejših podnebnih razmer v Evropi, so si bili enotni panelisti. Država, ki zajema tako stanovanjski kot komercialni razvoj, ponuja nekatere najbolj iskane nepremičnine, ki lahko na prenatrpanem evropskem trgu prinesejo konkurenčne donose, zaključujejo.
 
Birokratske in pravne reforme v zadnjih nekaj letih so neposredno podprle naložbe v hrvaške nepremičnine, pripadnike hrvaške diaspore pa še posebej spodbuja, da s temi sredstvi ponovno vzpostavijo stik s svojo domovino in prispevajo k njenemu cvetočemu gospodarstvu.


 

Več iz rubrike