Po Tesli bo v Nemčijo milijarde vložil še Apple

Apple že leta sledi načrtu izdelave bistvenih komponent, kot so polprevodniki, da se osamosvoji od dobaviteljev. Nemčijo je izbral za epicenter razvoja.
Fotografija: Apple Store v Münchnu. FOTO: Christof STACHE / AFP
Odpri galerijo
Apple Store v Münchnu. FOTO: Christof STACHE / AFP

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je v zadnjem četrtletju lani ustvaril 270 milijonov dolarjev dobička, v celotnem letu pa je dobiček dosegel 721 milijonov dolarjev. Leto 2020 je bilo tako prvo dobičkonosno leto za podjetje od leta 2006. Še leta 2019 je proizvajalec ustvaril 862 milijonov dolarjev izgube.

Lanskega cilja dostave 500.000 vozil kalifornijsko podjetje ni izpolnilo, vendar le za las, saj jih je dobavilo 499.500. Ima pa podjetje za to dobro opravičilo, saj je moralo zaradi pandemije covida-19 zapreti tovarno v Kaliforniji za dva meseca. Tesla ima sicer tovarno vozil še v Šanghaju, v Nevadi pa velikanski obrat za izdelavo baterij. Poleg teksaškega Austina, Tesla najnovejšo tovarno gradi še v nemškem Berlinu.
 

Tudi Applove milijarde v Nemčijo

 
Apple bo v naslednjih treh letih v Nemčijo kot lokacijo vložil več kot milijardo evrov, zlasti na Bavarskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
 
Obstoječe oddelke za raziskave in razvoj na širšem območju Münchna naj bi razširili, slednji pa naj bi postali Applov evropski center za oblikovanje čipov, je v sredo napovedal proizvajalec iPhonov.
 
Apple je v sredo sporočil, da bo v Münchnu ustanovil evropski center za oblikovanje silicija in investiral več kot milijardo evrov (1,2 milijarde dolarjev) v naslednjih treh letih za širitev svoje ekipe. München je že največje Appleovo inženirsko vozlišče v Evropi. FOTO: REUTERS / Ayhan Uyanik
Apple je v sredo sporočil, da bo v Münchnu ustanovil evropski center za oblikovanje silicija in investiral več kot milijardo evrov (1,2 milijarde dolarjev) v naslednjih treh letih za širitev svoje ekipe. München je že največje Appleovo inženirsko vozlišče v Evropi. FOTO: REUTERS / Ayhan Uyanik
Poleti 2019 je Apple prevzel oddelek za celični modem velikana Intel v Nabernu pri Kirchheimu unter Teck, ki je tako postal največji Applov razvojni center v Evropi. Po navedbah podjetja zdaj tam dela skoraj 1500 inženirjev iz 40 držav na področju načrtovanja upravljanja porabe energije, aplikacijskih procesorjev, brezžičnih tehnologij in drugih tem. Apple v Nemčiji skupaj zaposluje približno 4000 ljudi, še navaja dpa.
 
Tehnološki gigant je za izdelke, kot so iPhone, iPad in Mac, čipe kupoval pri proizvajalcih, kot sta Qualcomm in Intel. Kalifornijsko podjetje že leta sledi glavnemu načrtu, da bi samo oblikovalo najpomembnejše polprevodnike.
 
Prav ekipe razvijalcev na Bavarskem so prispevale k lastno zasnovanemu čipu Apple, ki je zagotavljal »vodilno zmogljivost v industriji«, zmogljive funkcije in veliko učinkovitost, so poudarili v podjetju. Širitev lokacije v Münchnu bo skupaj z dodatnimi naložbami v raziskave in razvoj samo v naslednjih treh letih znašala več kot milijardo evrov, so navedli.
 

Predsednik družbe Tim Cook je dejal, da je navdušen nad raziskovalnim delom inženirske ekipe v Münchnu – od raziskovanja novih možnosti tehnologije 5G do nove generacije tehnologij, ki bi omogočile še večjo zmogljivost, hitrost in povezljivost. »München je Applov dom že štiri desetletja, Nemčiji pa smo hvaležni za vse, kar smo skupaj dosegli. Veselimo se poti, ki je pred nami,« je dejal prvi mož Appla.
 
Poleg razvojnega laboratorija v Nabernu pri Kirchheimu unter Teck Apple širi svojo 30.000 kvadratnih metrov veliko površino na Karlstrasse v središču bavarske prestolnice.
 

Več iz rubrike