Amazon v Londonu odpira trgovino brez blagajne

Nova Amazonova trgovina brez blagajne je prva razširitev avtomatizirane blagajniške tehnologije izven ZDA.
Fotografija: Stranka skenira QR kodo za vstop v prvi britanski supermarket Amazon Fresh v Londonu v Veliki Britaniji. REUTERS/Henry Nicholls
Odpri galerijo
Stranka skenira QR kodo za vstop v prvi britanski supermarket Amazon Fresh v Londonu v Veliki Britaniji. REUTERS/Henry Nicholls

Podjetje iz Seattla je prejšnji teden v Londonu odprlo 2500 kvadratnih metrov veliko trgovino z blagovno znamko Amazon Fresh. Trgovina bo, tako kot ameriške različice, uporabljala vrsto kamer in drugih senzorjev za sledenje kupcem, ko izdelke potegnejo s polic, in po izhodu znesek odštela iz kreditne kartice, ki je v evidenci trgovine.
 
Trgovine brez blagajne predstavljajo velik trud maloprodajnega in tehnološkega velikana za preoblikovanje fizične maloprodaje. Amazon sicer licenco sistema, ki ga imenuje tehnologija Just Walk Out, ponuja tudi drugim podjetjem.
Amazon Fresh v Londonu. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Amazon Fresh v Londonu. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

 
Trgovina v območju Ealing v Londonu je prva fizična trgovina podjetja zunaj ZDA. Amazon je v domači državi odprl 26 trgovin brez blagajne pod blagovno znamko Amazon Go in dve večji različici z imenom Go Grocery.
 
Tiskovni predstavnik Amazona je za Bloomberg dejal, da ne nameravajo spremeniti blagovne znamke ameriških trgovin.
 
Kot del predstavitve je podjetje v Združenem kraljestvu predstavilo tudi novo blagovno znamko živil, ki jo imenuje kar Amazon.
 

Amazon vstopil tudi na poljski trg

 
Nedavno je ameriški tehnološki velikan spletno trgovino vzpostavil tudi na Poljskem – eni zadnjih večjih evropskih držav, kjer še ni bil prisoten. Znotraj EU ima Amazon spletne trgovine sicer še v Franciji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji in na Švedskem.


Poljski potrošniki bodo lahko na spletni strani Amazon.pl izbirali med več kot 100 milijoni izdelkov, so ob vstopu na novo tržišče zapisali pri ameriškem velikanu. Največji spletni trgovec na svetu bo Poljakom ponudil tudi brezplačno poštnino za nakupe, vredne nad 100 dolarjev (83 evrov).

V devetih skladiščih na Poljskem Amazon zaposluje okoli 18.000 ljudi. Ameriško podjetje do konca leta načrtuje še odprtje desetega skladišča, ki naj bi prineslo dodatnih 1000 delovnih mest.
 

Daimler in Amazon v razvoj samovozečih tovornjakov

 
Amazon Fresh v Londonu. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Amazon Fresh v Londonu. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Kot da to ne bi bilo dovolj za tehnološkega velikana, je v zadnjih dneh odjeknila še novice o sodelovanju Amazona in Daimlerja. Kot so navedli v Daimlerju, bo Amazonova tehnologija pripomogla tudi k pospešitvi preizkusov novih vozil in njihovi dobavi na trg. Za razvoj tehnologije za samodejno vožnjo je pri Daimlerju zadolžena podružnica Torc Robotics, Amazon pa bo prispeval spletno storitev gostovanja v oblaku Amazon Web Services.

Preizkusi se nanašajo na samovozeča vozila četrte stopnje, kar pomeni vožnjo brez voznika, a na točno določenem območju. Stopenj avtonomne vožnje je sicer pet, pri čemer peta pomeni popolno avtonomnost vozila.

Pred kratkim smo poročali, da je Japonski avtomobilski proizvajalec Honda na Japonskem predstavil delno samovozečo limuzino Legend, in tako postal prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki (lahko) prodaja vozilo, opremljeno z novo, certificirano tehnologijo avtomatizacije tretje stopnje.
 

Več iz rubrike