Honda Legend: Prvi »samovozeči« avtomobil že naprodaj

Na Japonskem bo na voljo le 100 novih delno samovozečih avtomobilov Honda Legend.
Fotografija: Honda Legend. FOTO: Honda
Odpri galerijo
Honda Legend. FOTO: Honda

Japonski avtomobilski proizvajalec Honda je v četrtek na Japonskem predstavil delno samovozečo limuzino Legend, in tako postal prvi proizvajalec avtomobilov na svetu, ki (lahko) prodaja vozilo, opremljeno z novo, certificirano tehnologijo avtomatizacije tretje stopnje.
 
Lestvica avtonomnosti vozil ima pet stopenj, pri čemer peta predstavlja popolnoma avtonomno vozilo, ki pomoči voznika ne potrebuje v nobenih razmerah. Vozila tretje stopnje, ki naj bi jih Honda na japonske ceste poslala do konca marca, bodo zmožna na primer vožnje po avtocesti z gostim prometom.
 
»Nova tehnologija avtomatizacije je velik korak k odpravi nesreč, ki jih povzročajo človeške napake,« je novinarjem povedal glavni inženir Yoichi Sugimoto.
 
Honda Legend. FOTO: Honda
Honda Legend. FOTO: Honda
Novica na dan prihaja po tem, ko je japonska vlada novembra lani Hondi podelila varnostni certifikat.

Hondin sistem »Traffic Jam Pilot« lahko pod določenimi pogoji nadzoruje pospeševanje, zaviranje in krmiljenje avtomobila. Ko je sistem aktiviran, lahko voznik gleda tudi filme ali uporablja navigacijo na zaslonu, kar pomaga ublažiti utrujenost in stres med vožnjo v prometnem zastoju, so sporočili iz podjetja.
 
Ob predvideni nevarnosti, voznika avtomobil lahko - s tresljaji na voznikovem varnostnem pasu - opozori, da se odzove na predajo nadzora, še dodajajo pri proizvajalcu. Če se voznik še naprej ne odziva, bo sistem pomagal pri zaustavitvi v sili tako, da bo upočasnil in ustavil vozilo, medtem ko bo okoliške avtomobile opozoril z varnostnimi lučmi in hupo.
 


Globalni proizvajalci avtomobilov in tehnološka podjetja, vključno z Googlovim matičnim podjetjem Alphabet, Waymo in Tesla, veliko vlagajo v avtonomno vožnjo. Kljub napredku tehnologije pa se predpisi o avtonomni vožnji od države do države razlikujejo. Audi denimo, je leta 2017 predstavil limuzino A8 s tehnologijo tretje stopnje, vendar regulativne ovire preprečujejo njegovo vožnjo po javnih cestah.
 
Japonski paradni konj bo omejen na serijo 100 avtomobilov na Japonskem po maloprodajni ceni 11 milijonov jenov (približno 85.000 evrov). Proizvajalec za zdaj ne namerava povečati proizvodnje ali prodaje modela Legend, je v četrtek sporočil operativni direktor podjetja.


 

Več iz rubrike