Navtika: varno sidranje s pametnim telefonom

S slovensko inovacijo, ki jo je opazila in nagradila EU, se boste od zdaj naprej zasidrali varno in hitro.
Fotografija: Morjeplovci še predobro veste, kako pomemben je  varen pristan in  varno sidranje. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Morjeplovci še predobro veste, kako pomemben je  varen pristan in  varno sidranje. FOTO: Shutterstock

V negotovih časih  si skoraj vsi želimo, da bi se varno zasidrali in začeli končno spet uživati v lepotah bivanja. V miru. V bonaci.
A življenje, sploh v času pandemije, je vse prej kot to. Našo željo po drsenju po mirnem morju neprestano uničujejo močni in uničujoči vetrovi z vseh strani neba....Zgornji zapis lahko deluje kot prispodoba trenutnega stanja duha doma in po svetu; lahko pa tudi konkretna želja vsakega jadralca. Verjamem, da vas je veliko med našimi bralci, ki težko doma krotite nemirni ali romantični duh morjeplovca in da še predobro veste, kako pomemben je ne le v življenju, ampak prav zares na morju, varen pristan in seveda varno sidranje.

Sidranje je ena večjih poglavij v vsakem navtičnem priročniku. In je zahtevno. Marsikdo je že na lastni koži opazil, da je sidranje lahko tudi  "usodno"  bodisi za plovila ali jadralce. Zato je nujno, da pred vplutjem v pristanišče morjeplovci natančno pregledajo pristanišče in plovno pot ter preverijo vse njune lastnosti kot so globine, tok, oznake na plovni poti, ovire, opremljenost pristanišča ipd.

A za vse, ki že komaj čakate na te "sladke težave" v navtičnem svetu, bo morda dobrodošla novost, ki je navdušila cvetober evropske inovacijske in navtične srenje.

Ustanovitelji podjetja SeaVision Andrej Podbevšek, Matija Jasarov in Anže Peklenk.
Ustanovitelji podjetja SeaVision Andrej Podbevšek, Matija Jasarov in Anže Peklenk.

Namreč, slovensko zagonsko podjetje SeaVision je zmagalo na evropskem razpisu My Galileo Solution ( ta spodbuja ter usmerja novo generacijo podjetnikov in zagonskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem inovativnih rešitev, vezanih na uporabo evropskega vesoljskega prostora)  s predstavitvijo prvega sistema na svetu za pametno sidranje VisionAnchor.


Zagonsko podjete SeaVision je z inovacijo za pametno sidranje prepričal Agencijo za evropski GNSS ter med več kot 300 zagonskimi podjetji osvojila prvo mesto, kar mlademu podjetju prinaša nov zagon, predvsem pa tudi finančno injekcijo za nadaljne razvijanje produkta.

VisionAnchor je prvi sistem za pametno sidranje.
VisionAnchor je prvi sistem za pametno sidranje.

Napredni sistem VisionAnchor s pomočjo satelitskih navigacijskih sistemov in video nadzora mogoča varno sidranje in je na nek način odskočna razvojna deska za vstop v novo dobo pametnega sidranja.

Sistem VisionAnchor temelji na sidrni boji s podvodno kamero in lokacijskim modulom, ki uporabniku omogoča, da pozicijo sidra spremlja kar na svojem pametnem telefonu. Dodatno je VisionAnchor opremljen tudi z varnostnim sistemom, ki v primeru nevarnega premika sidra sproži alarm in s tem uporabniku omogoči, da pravočasno reagira. Produkt pa prinaša tudi rešitve za varovanje območij z zaščitenim podvodnim rastjem, kot so koralni grebeni in ogrožena morska trava Posidonia oceanica.

»Uvrstitev v sam vrh evropskih zagonskih podjetij je za nas velik poklon in dokaz, da razvijamo sistem, ki prinaša uporabne rešitve tako za same uporabnike kot tudi za ohranjanje našega planeta,« je povedal eden izmed ustanoviteljev podjetja Matija Jašarov.
Kot dodaja, jim bo finančna investicija omogočila, da bodo VisionAnchor že v prihodnjih mesecih ponudili v testiranje prvim uporabnikom.


 

Več iz rubrike