Imate še čas, da se prijavite na pot na Luno. Zastonj. Vabi Japonec!

Več kot 300.000 astronavtov se je prijavilo za pot na Luno z japonskim milijarderjem. Čas za prijavo je še do 21.marca.
Fotografija: Namera Japonca in podjetje Elona Muska, SpaceX, je resna in načrtovana za leto 2023.
Odpri galerijo
Namera Japonca in podjetje Elona Muska, SpaceX, je resna in načrtovana za leto 2023.

Po poročanju časnika Dailymail je Yusaku Maezawa ljudi iz celega sveta povabil, naj se prijavijo na njegovo potovanje V načrtu je tridnevno letenje na Luno in trodnevno vračanje na zemljo.

To naj bi se zgodilo nekje leta 2023 ob predpostavki, da bo Starship podjetja SpaceX, vesoljsko plovilo, ki je prav v minulem tednu eksplodirala na pristajalni ploščadi, pripravljeno za polet.

Maezawa, rojen leta 1975 na Japonskem, je postal javnosti znan kot član glasbene indie rock zasedbe Switch style.
Maezawa, rojen leta 1975 na Japonskem, je postal javnosti znan kot član glasbene indie rock zasedbe Switch style.


Spomnimo: SpaceX v zadnjem času intenzivno preizkuša prototipe svoje nosilne rakete Starship za večkratno uporabo, pri čemer je zadnja eksplodirala 3. marca le deset minut po pristanku po letu v orbito. Vesoljska družba te eksplozije ni označila kot neuspeh; nasprotno. Prav to izkušnjo je označila za uspeh v smislu, da je ta  dogodek zagotovil razvojnikom bistvene in dragocene informacije, ki jih bodo uporabili pri nadaljnjem razvoju prototipa.
Njegova online trgovina je začela cveteti in k glasbeni ponudbi je kupcem ponudil tudi trgovino z oblačili.
Njegova online trgovina je začela cveteti in k glasbeni ponudbi je kupcem ponudil tudi trgovino z oblačili.


Kakorkoli: namera Japonca in podjetje Elona Muska, SpaceX, je resna in načrtovana za leto 2023. Tudi svet je vabilo japonca razumel kot resno stvar, saj se na podvig že pripravlja. Največ astronavtov, ki se je prijavilo na vesoljsko avanturo, prihaja iz Indije, sledijo ZDA, Japonska in nato Francija.Kljub velikanskemu povpraševanju se odprto vabilo še ni zaključilo. Vabilo za članstvo v posadki projekta "DearMoon" bo odprto do 14. marca. Vsaj tako je dejal japonski milijarder Yusaku Maezawa in potrdil, da je res kupil vse sedeže na vesoljski ladji.

"Želim, da se pridružijo ljudje iz vseh okolij," je dejal 45-letnik. Pregled prijav naj bi bil končan do 21. marca, nato pa bodo kandidati dobili nalogo in razgovor. Zaključni razgovor in zdravniški pregled naj bi nato potekal maja prihodnje leto, preden bo izbranih osem ljudi.
Maezawa je prvotno iskal umetnike, ki bi ga spremljali na potovanju, ki je bilo prvič objavljeno septembra 2018. Vendar se je odločil razširiti iskanje na "bolj raznoliko publiko".

V zadnjem času kupuje naprestižnejša umetniška dela.
V zadnjem času kupuje naprestižnejša umetniška dela.


Na šestdnevnem potovanju do Lune in nazaj bo v vesoljskem plovilu od deset do dvanajst ljudi, med njimi Yusaku Maezawa, posadka SpaceXa in osem prostovoljcev. To bo prva odprava na Luno po zadnji ameriški misiji Apollo leta 1972 - seveda če bo SpaceXu izlet na Luno  uspel.

Naj pa ob tem omenimo, da pri projektu "Dear Moon" ne gre le za podvig sodobne tehnologije in znanja, za izziv multimilijarderja, nenavadno in zelo velikodušno vabilo, pač pa tudi za tekmovalni boj z Naso, ki kane pristati na Luni še pred letom 2023.
A kot pravi Maezawa, bo njihov odhod na Luno še vedno nekaj zelo osebnega in prelomnega, saj bo to - če uspe - prvih odhod na Luno tudi navadnih civilistov.

Pod črto pa je dejstvo, da je zdaj vse odvisno od sposobnosti in hitrosti razvoja podjetja SpaceX. Če mu uspe, bo to še en prelomni dogodek, za katerega bi lahko ponovili zgodovinsko misel "to je majhen korak za človeka, a velik za človeštvo".

Več iz rubrike