NaSvet kapitala: Trgovanje z vzvodi pri kriptovalutah

Andrej Bohinc: »Skrivnost uspeha pri trgovanju z vzvodi na dolgi rok je obvladovanje tveganja.«
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Kriptovalute se hitro razvijajo in prinašajo številne priložnosti za kratkoročno trgovanje in investiranje na dolgi rok. Hkrati so kriptovalute tudi zelo 'muhasto' finančno sredstvo, saj lahko njihova vrednost drastično pade praktično čez noč in vlagatelji lahko hitro izgubijo ves svoj denar. Eden izmed načinov trgovanja s kriptovalutami je trgovanje z vzvodi, pri čemer dejansko ne kupimo določene kriptovalute oziroma žetona nekega kripto projekta, ampak stavimo na rast ali padec njegove vrednosti.
 
Andrej Bohinc. Foto: Osebni arhiv
Andrej Bohinc. Foto: Osebni arhiv
Trgovanje z vzvodi nam je obrazložil in o njih podal praktične nasvete univ. dipl. ekon. Andrej Bohinc, s katerim smo že govorili v začetku letošnjega leta. Gospod Bohinc sicer tudi sam vlaga v kriptovalute, poleg tega pa je še podjetnik in finančni svetovalec. Razložil nam je, kaj je trgovanje z vzvodi, za koga je to primerno, kaj potrebujemo za začetek, kakšna so tveganja in kje lahko dobimo dejanske ideje za trgovanje. Bohinc v intervjuju komentira tudi najnovejši dopolnjen predlog Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) glede obdavčitve kriptovalut v Sloveniji. Za konec pa z nami deli še svoja pričakovanja glede bitcoina in Ethereuma za letošnje leto.
 

Kaj je trgovanje z vzvodi?


Trgovanje z vzvodi pomeni trgovanje z derivati oziroma s terminskimi pogodbami. V bistvu gre za stavo na rast ali padec cene določenega finančnega instrumenta, pri kateri je možno izbrati n-kratni vzvod na premik cene, kar pomeni, da lahko zaslužimo ali izgubimo n-krat več.
 
Če se cena izbranega finančnega instrumenta – oziroma v našem primeru določene kriptovalute – premakne v smer naše stave za 10 odstotkov, mi pa smo pri tej stavi uporabili 10-kratni vzvod, to pomeni, da smo ustvarili 100-odstotni donos na začetno velikost naše stave, čeprav se je cena premaknila le za 10 odstotkov.


Je trgovanje z vzvodi primerno za vsakogar in kaj potrebujemo, da začnemo trgovati?


Trgovanja z vzvodi se lahko loti kdorkoli, toda vsak naj si postavi cilj, da izgubi manj denarja, kot pridobi znanja – ker denar boste izgubili. Če želite ostati v igri trgovanja z vzvodi dovolj dolgo, preden vam v celoti zmanjka denarja, se morate naučiti trgovanja na podlagi branja surove cenovne akcije. To je zelo zahtevno, saj zahteva razumevanje gibanja cene in razumevanje, kako menjalnice z derivati manipulirajo s ceno in pobirajo denar vsem, ki imajo nastavljena t. i. stop-loss naročila v najbolj očitnih območjih likvidnosti.
image_alt
Furs predlagal 10-odstotno obdavčitev kriptovalut

Trgovanje z vzvodi je podobno učenju nekega zelo težkega tujega jezika, denimo kitajščine, madžarščine ali finščine. V dveh mesecih to ni izvedljivo, toda če boste vztrajali pri učenju vsaj eno leto, boste vsaj razumeli, kaj delate, nikoli pa ga ne boste povsem obvladali. Torej edina pot, ki prinaša konstanten dobiček pri trgovanju z vzvodi na letni ravni, je odločitev, da postanete večni učenec.


Kakšna so tveganja? Na kaj moramo biti pozorni?


Kot prvo morate izbrati pravo spletno platformo za trgovanje z vzvodi. Ta mora imeti dober uporabniški vmesnik, ki omogoča, da lahko nastavite več različnih profitnih tarč, ki jih lahko premikate tudi z miško, in ne zamrzne, kadar pride do velikih padcev cene. Primerna spletna platforma je denimo Bybit, za katero sem na svojem YouTube kanalu posnel postopek trgovanja z vzvodi.

Pozorni morate biti na izbiro vrste vzvoda (vedno izberite izoliran vzvod!), na velikost vzvoda (ne več kot 10-kratnik), na časovni okvir trgovanja (ne manj kot enourni časovni interval) in na stroške, ki so povezani s trgovanjem z vzvodi (predvsem na stopnjo financiranja, ki se spreminja na vsakih 8 ur) ter da vedno uporabljate limitirana naročila za odpiranje pozicij, ker so trikrat cenejša od tržnih naročil.

Potem morate biti sposobni razviti trgovalno strategijo, ki vam prinaša prednost v seriji trgovalnih pozicij in omogoča, da vedno unovčite del dobička, takoj ko se cena premakne vsaj za 1-kratnik tveganja vam v korist.

Bitcoin, 6. avgust, 2021. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Bitcoin, 6. avgust, 2021. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Skrivnost uspeha pri trgovanju z vzvodi na dolgi rok je v obvladovanju tveganja. To pomeni, da velikost trgovalne pozicije določite tako, da če cena doseže vaš stop-loss, izguba ni večja od dveh odstotkov trgovalne glavnice. Poleg tega tveganje zmanjšajte za 50 odstotkov vsakič, ko naredite izgubo. To pomeni, da ne more priti do drastičnih padcev vaše trgovalne glavnice, tudi če naredite serijo izgub. Na ta način ste še vedno v igri in ni vas strah naslednje trgovalne ideje, ki jo sami ustvarite.
 
Pomembno je tudi, da svoja prepričanja in pričakovanja uskladite z realnostjo trgovanja z vzvodi. To pomeni, da morate najprej ugotoviti, katera vaša trenutna prepričanja in pričakovanja vam lahko škodujejo, ker so napačna. Znebite se jih skozi vajo z minimalnimi trgovalnimi zneski in vodenjem trgovalnega dnevnika, dokler ne postanete konstantno dobičkonosni v seriji trgovalnih pozicij, tudi če imate manj kot 50-odstotno uspešnost.
image_alt
Kredit za hišo bo mogoče odplačevati v bitcoinih

Zato morate razumeti najbolj pomembno razmerje pri trgovanju z vzvodi: razmerje med tveganjem in nagrado. Vaš cilj mora biti, da v seriji trgovalnih pozicij realizirate dvakrat več dobička v primerjavi s tveganjem, ki ste ga vnaprej sami določili. Če vam to uspe, ste lahko na dolgi rok dobičkonosni, tudi če je vaša uspešnost le 33-odstotna, kar je v realnosti povsem dosegljiv cilj.


S katerimi kriptovalutami lahko trgujemo in ali se splača trgovati z bitcoinom, če pa to počnejo že vsi?


Z vzvodi lahko trgujete pri velikem številu alternativnih kovancev na menjalnici Binance, česar pa ne priporočam, saj Binance nimajo dovolj dobrega uporabniškega vmesnika za trgovanje z vzvodi.

Andrej Bohinc. Foto: Osebni arhiv
Andrej Bohinc. Foto: Osebni arhiv
Sam z vzvodi trgujem zgolj na platformi Bybit, ker je izbira kriptovalut, s katerimi lahko trgujete na tak način, omejena na bitcoin, Ethereum in še 18 drugih altcoinov. Največ se trguje z bitcoinom, ker ima največjo likvidnost, ki jo potrebujejo večji dinamični igralci na trgu za vstop in izstop iz svojih trgovalnih pozicij.

To, da nekaj počnejo že vsi, še ne pomeni, da so pri tem uspešni, ravno nasprotno. Kar 97 odstotkov igralcev konstantno izgublja denarja, ker nimajo ustreznega (pred)znanja branja surove cenovne akcije, dovolj izkušenj in se ne držijo strogih pravil obvladovanja tveganja.

Torej je popolnoma vseeno, če trgujete z bitcoinom ali katerokoli drugo kriptovaluto; če zgoraj omenjenega nimate, je večja verjetnost, da boste na koncu več denarja izgubili, kot zaslužili.
 
(Gospod Bohinc sicer dnevno objavlja trgovalne ideje na svojem YouTube kanalu.)


Kako si lahko izplačamo denar?


Na isti način kot pri investiranju v kriptovalute ali trgovanju brez vzvoda; z menjavo določene kriptovalute v evre, na menjalnici, ki to omogoča, in nakazilom evrov na bančni račun, s katerega ste jih nakazali, na izbrano kripto menjalnico.


Ali je v Sloveniji to dovoljeno? Kako je z davkom na dobiček?


Trgovanje z vzvodi v Sloveniji je dovoljeno, davek na dobiček pa je trenutno odvisen od števila trgovalnih pozicij znotraj določenega časovnega obdobja, kot je razloženo na spletni strani FURS-a.
image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Kaj porečete na dopolnjen predlog obdavčitve virtualnih valut, ki ga je FURS objavil 31. avgusta?

 
Ta predlog (vir) je dober za FURS in vse, ki bodo realizirali več kot 100 odstotkov. Glede omejitve neobdavčenega mejnega zneska v višini 15.000 evrov za koledarsko leto pa – nikoli ni preveč, vendar bolje to, kot nič.
 

Kaj pričakujete letos od bitcoina in kaj od Ethereuma?


Najpomembnejši dogodek za bitcoin letos se bo zgodil 12. novembra (nadgradnja Taproot) in bo prinesel številne izboljšave. Te bodo v prihodnosti omogočile bitcoinu še hitrejše globalno sprejetje, predvsem z vpeljavo pametnih pogodb in DeFi aplikacij. To bo posledično najverjetneje zelo pozitivno vplivalo na ceno bitcoina, še preden se bo ta nadgradnja zgodila.

Cena ethra, ki je valuta projekta Ethereum, bo sledila gibanju cene bitcoina in lahko procentualno zraste več od bitcoina, do vrha tega tržnega cikla. Vrh se zna zgoditi že decembra letos, lahko pa se zavleče v prvo četrtletje leta 2022, če se bo proces prehoda iz proof of work na proof of stake model odvijal gladko in brez zamud.
image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute


Več iz rubrike