Furs predlagal 10-odstotno obdavčitev kriptovalut

Na Finančni upravi RS predlagajo spremenjeno obdavčitev dohodkov iz naslova virtualnih valut.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

S Finančne uprave Republike Slovenije so sporočili nov predlog glede obdavčitve kriptovalut. Davek iz tega naslova naj bi se v prihodnje plačal na podlagi unovčenega zneska kriptovalute v eno od valut oziroma na podlagi porabljenega zneska za nakup stvari. Predlagana stopnja davka je 10-odstotna.
image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Kot so za STA sporočili s finančne uprave, naj tako ne bi šlo za obdavčitev dobička ampak zneska, ki ga bo fizična oseba ob unovčenju virtualne valute prejela na svoj transakcijski račun oziroma takrat, ko bi z zneskom nekaj kupila. Dodali so, da naj bi se za ureditev tega področja v prihodnje sprejel nov zakon.
Foto: Leon Vidic / Delo
Foto: Leon Vidic / Delo


Za finančno upravo bi to predstavljalo pomembno poenostavitev, saj ji ne bi bilo več treba preverjati, koliko vmesnih transakcij je bilo izvedenih ter koliko kriptovalut je zavezanec kupil in prodal.

Skladno z dosedanjo ureditvijo je davčna obravnava dohodka, doseženega iz poslovanja z virtualnimi valutami, odvisna od okoliščin posameznega primera. Fizične osebe morajo v trenutni situaciji plačati davek od dobička iz kapitala, doseženega s prodajo virtualnih valut, če te dohodke dosegajo v povezavi z opravljanjem dejavnosti, so zapisali na spletnih straneh finančne uprave.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Zaradi prevelikega števila transakcij je treba v današnjih digitalnih časih uvesti enostavnejše obdavčitve, ki posledično pomenijo tudi enostavne davčne napovedi ter hitro in enostavno pobiranje davka, so prepričani na finančni upravi. Hkrati glede predloga nove zakonodaje pojasnjujejo, da bo moral v primeru izgube zavezanec to dokazati, pri čemer bo treba preveriti vse transakcije.
 

Več iz rubrike