Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Finančna uprava (Furs) je objavila nov, dopolnjen predlog obdavčitve virtualnih valut.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Finančna uprava (Furs) je objavila nov, dopolnjen predlog obdavčitve virtualnih valut. Za zneske do 15.000 evrov v koledarskem letu davka ne bi bilo treba plačati.
image_alt
Furs predlagal 10-odstotno obdavčitev kriptovalut

Zavezanci bodo imeli na izbiro dve možnosti obdavčitve – glede na unovčeni znesek ali pa glede na ustvarjeni dobiček. Vsak se bo sam odločil, katero možnost bo izbral, predlagajo na Fursu.

Prva možnost je, da bi bil z 10 odstotki obdavčen unovčeni znesek, torej znesek, ki ga bo fizična oseba ob unovčenju virtualne valute prejela na svoj transakcijski račun oziroma bo kupila neko stvar. Druga možnost predvideva, da bi davčni zavezanci lahko plačali davek od ustvarjenega dobička po stopnji 25 odstotkov.

»Predlagamo tudi uvedbo mejnega zneska v koledarskem letu, od katerega ne bo potrebno niti prijaviti niti plačati davka od unovčenja virtualnih valut oziroma od dobička ustvarjenega s prodajo virtualnih valut oziroma od nakupa stvari z virtualno valuto. Ta mejni znesek bi znašal 15.000 evrov v koledarskem letu,« so še sporočili s Fursa, ki ga vodi Ivan Simič.
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

»V zadnjih letih se je na področju virtualnih valut zgodil bliskovit napredek in s to zakonsko ureditvijo želimo vsaj deloma slediti tem spremembam ter poenostaviti stvari. Poleg tega želimo postati prva država v Evropi, ki se je odločila za tovrstni pristop,« še dodajajo.
Foto: Jože Suhadolnik / Delo
Foto: Jože Suhadolnik / Delo

Primer izračuna


Na Fursu so pripravili primer izračuna davka v primeru nakupa enega bitcoina v letu 2018 in unovčenja v teh dneh. Če je fizična oseba kupila bitcoin po ceni 3000 evrov in ga danes prodala v vrednosti 40.000 evrov, bi po prvi možnosti plačala 4000 evrov davka in po drugi možnosti 9250 evrov davka od dobička.
 

Več iz rubrike