Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

V zadnjih tednih cena bitcoina ponovno raste, kar je morda koga premamilo k nakupu.
Fotografija: Peščena ura in bitcoin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Peščena ura in bitcoin. Foto: Shutterstock

Bitcoin je pred kratkim dosegel najvišjo vrednost zadnjih treh mesecev in prebil pomembno psihološko mejo 50 tisoč dolarjev. Ob ponovni rasti najbolj razširjenega kripto kovanca je morda komu žal, da ga ni kupil pred dobrim mesecem dni, ko se je gibal v območju 30 tisoč dolarjev. Toda kdaj je pravzaprav pravi čas za nakup bitcoina ali drugih kriptovalut?
 

Vsak verjame, da lahko izstopi preden mehurček poči

 
Na spletni strani CNBC so zbrali tri nasvete finančnih in vedenjskih strokovnjakov, ki bi se jih morali zavedati, preden vložimo svoj denar na finančne trge. Nekateri strokovnjaki menijo, da je bitcoin v stanju mehurčka oziroma balona, kjer cena sredstva daleč presega njegovo dejansko vrednost.
 

Mehurček lahko kadarkoli poči. Foto: Laszlo Balogh/Reuters
Mehurček lahko kadarkoli poči. Foto: Laszlo Balogh/Reuters
Profesor ekonomije na univerzi Rutgers v New Brunswicku, Bruce Mizrach, pravi, da ljudje običajno kupujejo sredstva, tudi če so precenjena. Pričakujejo namreč, da bodo cene še naprej rasle pravi Mizrach in dodaja: »Vsi verjamejo, da lahko izstopijo, preden mehurček poči.«
 
Profesor financ na Ameriški univerzi v Washingtonu, Kent Baker, opozarja: »Ko večina zasebnih vlagateljev začne vlagati v naraščajoče naložbe, je pogosto že prepozno.«
 

Kaj je FOMO?

 
Ko poslušamo ali beremo zgodbe kripto milijonarjev, ki so čez noč zaslužili ogromne vsote denarja zahvaljujoč bitcoinu, nas morda prevzame občutek, kot da nekaj zamujamo, kar opisuje kratica FOMO (Fear Of Missing Out). Vlagatelji pogosto podležejo vplivu »črede« in počnejo tisto, kar počne množica, pojasnjuje Baker.
 

image_alt
Kredit za hišo bo mogoče odplačevati v bitcoinih

Obstaja namreč prepričanje, da drugi verjetno vedo več in da je varnost v velikem številu ter, da vsi že ne morejo izgubiti vsega denarja. Pa je res tako? »Na splošno se vlagatelji v takšnih primerih motijo,« pravi Baker. Pojasnjuje, da so drugi ljudje v »čredi« zaslepljeni s podobnimi iluzijami.
 

Treba je temeljito razumeti naložbo

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mizrach navaja, da je temeljno razumevanje vrednotenja digitalnega sredstva »zelo zahtevno«. Pri večini delnic, pravi, lahko dobite vsaj razmerje med ceno in dobičkom, ki vam pove, koliko so vlagatelji pripravljeni plačati za vsak dolar zaslužka določenega podjetja. Ta številka lahko vlagateljem služi, da ugotovijo, ali je podjetje precenjeno ali podcenjeno.
 
»Vzpon kriptovalut spominja na zgodnje stopnje internetnega balona, ​​kjer so vlagatelji poskušali oceniti delnice brez zaslužka,« je dejal Mizrach. Ker so kriptovalute tako nove, obstaja tudi zmeda glede tega, kako jih kupiti ali prodati, kako jih zavarovati pred izgubami ali hekerji ter kakšen je davčni vidik kriptovalut.
 

Strokovnjaki opozarjajo na 'staro modrost'

 
»Pri naložbah ni brezplačnega kosila – večji pričakovani donos prinaša večja tveganja,« je še dejal Baker. Meni, da so cene kriptovalut zelo nestanovitne, zaradi česar jih označi kot visoko tvegano naložbo.
 

image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Kljub temu večina finančnih svetovalcev meni, da lahko kriptovalute predstavljajo manjši del vlagateljevega portfelja in vedno le toliko, kolikor je vlagatelj pripravljen izgubiti. Strokovnjaki ocenjujejo, da se ta številka giblje nekje med tremi in petimi odstotki celotnega portfelja vlagatelja, navaja CNBC. Na ta način lahko vlagatelj doseže potencialno visoke donose, obenem pa ga izguba teh sredstev ne bo finančno pokopala.

Več iz rubrike