Kredit za hišo bo mogoče odplačevati v bitcoinih

Drugi največji hipotekarni posojilodajalec v Združenih državah Amerike bo predvidoma še letos začel sprejemati plačila v bitcoinih.
Fotografija: Plačevanje stanovanjskih posojil s kriptovalutami. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Plačevanje stanovanjskih posojil s kriptovalutami. Foto: Shutterstock

United Wholesale Mortgage (UWM) bo z možnostjo odplačevanja stanovanjskih posojil s kriptovalutami postala prva na tem področju v ZDA. Poleg plačila z bitcoinom pa UWM pregleduje še druge možnosti, denimo možnost plačila z ethrom, drugo najbolj priljubljeno kriptovaluto.
 

Ameriški posojilojemalci bodo imeli več možnosti

 
Mat Ishbia, izvršni direktor družbe United Wholesale Mortgage. Foto: Wikimedia
Mat Ishbia, izvršni direktor družbe United Wholesale Mortgage. Foto: Wikimedia

UWM je nedavno objavila načrte, da bo sprejemala kriptovalute za plačilo stanovanjskih posojil, poroča CNBC. Tako bo postala prva družba v ameriški hipotekarni industriji, ki ponuja takšne možnosti. »Ocenili smo izvedljivost in se veselimo, da bomo kot prvo hipotekarno podjetje v Ameriki sprejemali kriptovalute za odplačevanje hipotekarnih posojil,« je na spletni konferenci o zaslužku družbe v drugem četrtletju dejal izvršni direktor Mat Ishbia.
 
»To je nekaj, na čemer smo delali in navdušeni smo, da lahko v tretjem četrtletju to dejansko izvedemo pred komer koli v državi, saj smo vodilni na področju tehnologije in inovacij,« je dejal Ishbia. Za CNBC je UWM potrdila, da namerava začeti s sprejemanjem bitcoinov, poleg tega pa ocenjuje tudi ether in druge kriptovalute. Možnost naj bi posojilojemalcem ponudili v tretjem četrtletju letošnjega leta, torej do konca meseca septembra.
image_alt
Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Kako bodo obdavčena plačila s kriptovalutami?

 
UWM deluje izključno po veleprodajnih kanalih, kar pomeni, da podjetje zaposluje celo floto posrednikov, ki stranke nato povežejo s stanovanjskimi posojili. Pred kratkim je družba svoje posrednike postavila pred ultimat, ko je zahtevala, da delajo ekskluzivno zanje in za nikogar drugega. Tako se je število posrednikov za UWM zmanjšalo iz 12 tisoč na dobrih 10 tisoč.
 
Vrstne hiše v Kaliforniji, ZDA. Foto: Reuters
Vrstne hiše v Kaliforniji, ZDA. Foto: Reuters
Sicer pa premik v decentralizirana digitalna plačila prihaja v času povečevanja kripto nadzora z vseh strani v ZDA. Prenovljeni davčni predpisi za kriptovalute so tudi del infrastrukturnega zakona v višini 1200 milijard dolarjev. Družba UWM ni takoj odgovorila na vprašanje CNBC, ali bodo prejete kriptovalute obdržali, ali jih bodo pretvorili v dolarje. Od tega je namreč odvisno, kako bodo obdavčena plačila s kriptovalutami.
 
Za povečan nadzor nad kriptovalutami se sicer močno zavzemajo predsednik Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) Gary Gensler, ministrica za finance Janet Yellen in predsednik Ameriške centralne banke (FED) Jerome Powell. Po poročanju medijev bi nekateri izmed njih radi uredili 'divji zahod' kriptovalut, drugi pa jih morda vidijo kot grožnjo trenutnemu finančnemu sistemu. Vrednost bitcoina trenutno raste, očitno pa je sprejemanje kriptovalut in zanimanje za blockchain tehnologijo vedno večje.
image_alt
Predsednik SEC želi ukrotiti »divji zahod« na kripto trgu

Več iz rubrike