Predsednik SEC želi ukrotiti »divji zahod« na kripto trgu

Tržna kapitalizacija kriptovalut je aprila dosegla vrednost 2000 milijard ameriških dolarjev, nadzor nad trgom pa po mnenju nekaterih ostaja pomanjkljiv.
Fotografija: Gary Gensler, 1. avgust 2012. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Gary Gensler, 1. avgust 2012. Foto: Reuters

Gary Gensler, trenutno predsedujoči ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC), je 3. avgusta pozval ameriški Kongres za pomoč pri obvladovanju kripto trga. Prizadeva si, da bi SEC dobila pooblastila za nadzorovanje kripto borz in raznih spletnih strani, kjer transakcije ne potekajo preko tradicionalnih bančnih sistemov.
image_alt
Donacije kongresniku za prepoved kriptovalut

Skrb za vlagatelje

 
Na virtualni konferenci z naslovom Aspen Security Forum, je Gensler govoril o potencialnih tveganjih glede kriptovalut. Kripto trg ponuja žetone, ki so lahko neregistrirani vrednostni papirji in omogočajo možnost manipuliranja s ceno, kar ogroža milijone vlagateljev, so njegove besede povzeli novinarji Reutersa. »Ta razred sredstev je poln prevar, goljufij in zlorab na določenih področjih,« je dejal Gensler in dodal, da vlagatelji v veliko primerih ne morejo dobiti celotnih in natančnih informacij.

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo. Foto: Reuters
Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo. Foto: Reuters
Gensler je sicer priznal inovacije kripto financ in blockchain tehnologije. Pojasnil je, da so že in bodo še naprej lahko pobudnik za spremembe na področju financ in denarja. Toda meni, da potrebujejo dodatne ukrepe za zaščito vlagateljev, zato je pozval ameriški Kongres in druge zakonodajalce, da podelijo SEC-u potrebna pooblastila. Z njimi naj bi nadzorovali kripto borze, ki niso pod njihovo pristojnostjo in spletne platforme, ki nudijo decentralizirane finančne (DeFi) storitve, brez posredovanja bank. »Če ne bomo rešili teh težav, bo veliko ljudi nastradalo,« je še dodal Gensler.
 
 

Kripto industrija pripravljena sodelovati

 
Kristin Smith, izvršna direktorica Blockchain združenja v Washingtonu, pravi, da je kripto industrija sicer željna poiskati »izvedljive rešitve« s SEC, toda že sedaj sovpada z vsemi trenutnimi zahtevami pristojnih organov. Smithova je pojasnila, da imajo podobne poglede kot SEC oziroma Gensler, denimo glede primerne regulacije kripto trga ter zasebnosti in varnosti vlagateljev. »Kjer pa se ne strinjamo s predsednikom Genslerjem, je njegov opis rastoče kripto ekonomije kot divji zahod,« je dejala Smithova in dodala: »Kripto industrija še zdaleč ni nenadzorovana.«

Več iz rubrike