Donacije kongresniku za prepoved kriptovalut

Ameriški kongresnik bi ukinil kriptovalute, največji donatorji njegove kampanje pa so bili razni podporniki dolarja, ki so prispevali zajetne vsote denarja.
Fotografija: Kongresnik Brad Sherman je že drugič predlagal prepoved kriptovalut. Foto: AFP / Brendan Smialowski
Odpri galerijo
Kongresnik Brad Sherman je že drugič predlagal prepoved kriptovalut. Foto: AFP / Brendan Smialowski

Bitcoin in ostale kriptovalute slovijo kot digitalna in decentralizirana oblika denarja. Njihovi privatnosti in neodvisnosti od vlade pa zaupa vedno več ljudi, po nekaterih podatkih okoli 300 milijonov. Mnogi politiki v Washingtonu kriptovalut ne odobravajo in želijo ukiniti tisto, česar ne morejo nadzorovati, poroča neprofitna izobraževalna organizacija pod imenom Fundacija za ekonomsko izobraževanje (FEE).
image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino

Kongresnik ima raje loterijo


Na nedavni obravnavi Ameriškega odbora za finančne storitve je kongresnik Brad Sherman že drugič predlagal prepoved kriptovalut. Demokrat iz Kalifornije naj bi v Washingtonu sicer veljal za največjega nasprotnika kriptovalut.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
»Kriptovalute so nekaj na kar lahko stavite, toda, če imajo ljudje tako visoko željo po tveganju, bi rajši videl, da investirajo v delniške trge in pomagajo graditi ameriška podjetja ali pa v kalifornijsko loterijo ter tako podpirajo šole v moji zvezni državi,« je v svojem nagovoru odboru dejal Sherman.

Različni mediji menijo, da Sherman ne bi smel deliti investicijskih nasvetov in s prepovedjo vsiljevati svojega mnenja ljudem, ki jih niti ne pozna, misleč, da je en pristop investiranja primeren za vsakogar.
 

Eden zmaga, devet jih izgubi


»Če nekdo [s kriptovalutami] zasluži milijon dolarjev, bo devet ljudi izgubilo 100.000 dolarjev,« je še dodal Sherman.
image_alt
Zgodba mladeniča, ki mu je bitcoin spremenil življenje

Prepričanje Shermana, da so kripto bogataši zaslužili denar na račun tistih, ki so ga izgubili, je klasičen primer zmote o ničelni vsoti (ang. zero-sum fallacy), pišejo na FEE. Teorija o ničelni vsoti predpostavlja, da lahko oseba A pridobi le, če oseba B izgubi. Ekonomija pa nam dokazuje, da temu ni vedno tako. Ljudje lahko namreč zaslužijo tudi brez izgube drugih, še navaja izobraževalna organizacija.
 

Razlika med kriptovalutami in ameriškim dolarjem


Ameriški kongresnik je na koncu nagovora še povedal, da imajo kriptovalute prednost pred dolarjem le zaradi tega, ker ne upoštevajo določenih zakonov in dodal: »Upam, da jih [kriptovalute] ukinemo.«
 
image_alt
Fed bankam plačuje, da ne posojajo denarja

Ameriški mediji pojasnjujejo, da je spregledal bistveno razliko med dolarjem in kriptovalutami, kot je bitcoin, na katerega vlada nima 'nikakršnega' vpliva. Dolarju pa s povečanim tiskanjem denarja Ameriške zvezne rezerve (​FED) zmanjšujejo vrednost, kar navadno privede do inflacije.
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Velikodušne donacije finančnih ustanov


Mnogi se sprašujejo, zakaj ima kongresnik Sherman tako gorečo željo prepovedati kriptovalute, če njegove trditve ne držijo. Obstaja malo ciničen, a zelo preprost odgovor, še poroča FEE.
image_alt
Še ena država podpira bitcoin kot zakonito plačilno sredstvo

Glede na podatke spletne strani OpenSecrets, ki sledi toku denarja v politiki, se je kongresnik za svojo kampanjo leta 2020 poslužil donacij raznih finančnih ustanov (zagovorniki dolarja). Od njih je Sherman v skupni vrednosti prejel več kot 100.000 ameriških dolarjev.
  • Capital Group Companies: 18.400 $ - družba za finančne storitve
  • Blackstone Group: 16.800 $ - družba za upravljanje alternativnih naložb
  • BlackRock Inc: 11.250 $ - večnacionalna korporacija za upravljanje naložb
  • American Bankers Association: 10.000 $ - združenje ameriških bankirjev
  • Capital One Financial: 10.000 $ - ameriški bančni holding
  • Charles Schwab Corp: 10.000 $ - večnacionalna družba za finančne storitve
  • Credit Union National Association: 10.000 $ - državno združenje posojilnic
  • Discover Financial Services: 10.000 $ - podjetje za finančne storitve
  • Deloitte LLP: 10.000 $ - svetovno razširjeno podjetje za finančno svetovanje

Več iz rubrike