Zgodba mladeniča, ki mu je bitcoin spremenil življenje

Včasih je potrebno le, da si ob pravem času, na pravem mestu. Ključna je pozornost.
Fotografija: Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Kriptovalute so v svoj svet potegnile veliko radovednežev. Na svetu je veliko oseb, ki se je na tem trgu pošteno opeklo, a tudi ogromno tistih, ki se jim je radovednost dobesedno izplačala. Večinoma so to finančniki in programeji, a med njimi se najdejo tudi radovedni, ki so obogateli »po nesreči« in sicer tako, da so bili ob pravem času na pravem mestu.

image_alt
Pandemija navadnim potrošnikom izstavila prvi račun

Z nami je zgodbo delil, danes v ZDA živeč mladenič, ki je pri 29 letih postal bitcoin milijonar, praktično iz nič. Še danes, deset let kasneje, živi zelo dobro. V lasti ima za sedem milijonov dolarjev vreden dvorec, njegov vozni park pa krasijo štirje Ferrariji. Zaradi varnosti ne bomo izdali njegove identitete in ga bomo v nadaljevanju poimenovali Daniel.
 

Bitcoin po 90 centov


Daniel je leta 2010 kupil bitcoin po 90 centov. Zelo poceni. Za začetek se je odločil, da bo investiral okrog pet tisoč dolarjev in kupil nekaj več kot 5200 bitcoinov. Nameraval jih je prodati, ko bo bitcoin dosegel vrednost 25 dolarjev. Ker je vmes v službi napredoval in ni potreboval dodatnega denarja, se je odločil, da bitcoinov še ne bo prodal. Tako ali tako je kratkoročni cilj že uresničil.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock


Leta 2017 je bitcoine prodal po 11 tisoč dolarjev


Bitcoin, tako kot raste, tudi pade. Ko je bitcoin prvič vstopil v t.i. medvedji cikel na trgu, je bil Daniel besen. Predvsem sam nase, ker ni zavaroval svojega dobička. Ker ga je zanimalo, kaj se bo dolgoročno dogajalo na trgu, se je odločil, da bo kriptovalute hranil še nekaj časa. Do leta 2017 je na vložek skoraj pozabil, dokler ni vrednost bitcoina spet narasla na 11 tisoč dolarjev. Mediji so zgodbo bitcoina podprli, Danijel pa je priložnost izkoristil in prodal polovico imetja ter zaslužil 24,75 milijona dolarjev. Večino denarja je zapravil za drage avtomobile in veliko vilo, vseeno pa mu je ostalo še skoraj 17 milijonov dolarjev. Ugotovil je, da lahko denar vloži v nepremičnine in tako poskrbi za pasivni dohodek. Kupil je trgovski center in nekaj hiš, ki jih oddaja.

image_alt
V času pandemije z lastno blagovno znamko do 1,7 milijona evrov

S pasivnim dohodkom povečal premoženje


Z oddajo nepremičnin zasluži dovolj za življenje bogataša, poleg tega pa ima v digitalni denarnici še 3 tisoč bitcoinov, ki jih ne misli prodati – za zdaj. Rad bi videl, da bitcoin pridobi pravo vrednost, je dejal. Vmes je večkrat pomislil, da bi vse prodal, vendar si je premislil, ker bi se rad še malo »igral«, pravi. 

Za nekoga, ki je vreden 20 milijonov dolarjev, živi precej skromno življenje. Nekajkrat na leto potuje, sicer pa se vozi z dragimi avtomobili in uživa v v svojem dvorcu. Službo je pustil in se popolnoma posvetil nepremičninam in drugim naložbam. Vsak dan spremlja tudi trg kriptovalut. 
FOTO: REUTERS/Murad Sezer
FOTO: REUTERS/Murad Sezer


V manj kot enem letu do 200 milijonov


Ker je pametno vložil v delnice in kupil še nekaj nepremičnin, je skupaj z bitcoini danes vreden okrog 200 milijonov dolarjev. Vse to je zaslužil v manj kot enem letu, najbolj čudovito pa je to, da mu za to ni bilo treba narediti nič drugega, kot samo pravočasno vložiti nekaj dolarjev v bitcoin.

Danes poznamo kar nekaj bogatašev, ki so svoje milijone »zaslužili« z bitcoini. Nekateri so imeli srečo, spet drugi so svoj denar vlagali premišljeno in z veliko znanja. Kakorkoli, priložnost je vedno okrog nas, treba jo je samo zagrabiti.

Več iz rubrike