Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Bitcoin je v ponedeljek zgodaj zjutraj ponovno prebil psihološko mejo 50 tisoč ameriških dolarjev.
Fotografija: Bitcoin. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin. Foto: Shutterstock

Bitcoin je aprila dosegel rekordno vrednost več kot 64 tisoč dolarjev, a je v sredini maja začel izgubljati vrednost in v juliju padel celo pod 30 tisoč dolarjev. Eden od glavnih razlogov je bil ponovni regulativni nadzor kitajskih oblasti, ki je prisilil rudarje kriptovalut, da ustavijo delovanje in se preselijo drugam. Toda bitcoin ponovno raste, z njim pa tudi ostale kriptovalute.
 

V pričakovanju

 
Bitcoin trenutno postopa okoli vrednosti 50 tisoč dolarjev, ki velja za pomembno psihološko mejo. Tako imenovani 'kralj kriptovalut' počasi raste in pridobiva vrednost od konca prejšnjega meseca, seveda pa mu sledijo tudi ostale kriptovalute. Ether, druga največja kriptovaluta na svetu, je v ponedeljek zjutraj trgovala v višini 3300 dolarjev.
 
image_alt
Bitcoin nadaljuje bikovski trend

V zadnjih dneh sta na rast kriptovalut pozitivno vplivali predvsem dve napovedi, poroča CNBC. Prejšnji teden je kripto borza Coinbase napovedala, da bo svoji bilanci stanja dodala za 500 milijonov dolarjev vrednih kriptovalut in razporedila 10 odstotkov dobička v portfelj kriptovalut.

PayPal omogoča plačevanje s kriptovalutami v Združenem kraljestvu. Foto: Shutterstock
PayPal omogoča plačevanje s kriptovalutami v Združenem kraljestvu. Foto: Shutterstock
Ameriški velikan PayPal je v ponedeljek sporočil, da bo svojo kripto storitev razširil na območje Združenega kraljestva. Tako bodo lahko na Otoku kupovali, hranili in prodajali digitalne valute preko storitev PayPala.
 
Sicer pa je na rast v ceni bitcoina in ethra vplivala tudi nadgradnja Ethereum blockchaina v začetku avgusta. Slednja je prinesla nekaj velikih in nujno potrebnih sprememb v kodi, ki podpira drugo največjo kriptovaluto na svetu. Prav tako se v novembru pričakuje nadgradnjo bitcoin omrežja, ki naj bi po mnenju strokovnjakov pozitivno vplivala na ceno bitcoina.
 

Veliki igralci so izkoristili znižane cene

 
Vijay Ayyar, vodja poslovnega razvoja na kripto borzi Luno, je dejal, da je bilo veliko nakupov bitcoina okoli vrednosti 29 in 30 tisoč dolarjev, navaja CNBC. Takrat je namreč bitcoin trgoval s približno 50-odstotnim popustom glede na aprilsko rekordno vrednost.
 
image_alt
Kriptovalute: Nadgradnja Ethereuma in rast cene bitcoina

»Ogromno velikih igralcev je izkoristilo te cene,« je dejal Ayyar in dodal, da bi se lahko bitcoin ponovno preizkusil v doseganju najvišjih vrednosti. Vrednost celotnega trga kriptovalut je v nedeljo po podatkih CoinMarketCapa znašala več kot 2160 milijard dolarjev.

Več iz rubrike