Kriptovalute: Nadgradnja Ethereuma in rast cene bitcoina

Nadgradnja Ethereum blockchaina je zvišala ceno ethra, posledično pa tudi bitcoina, kar je v končni fazi pozitivno vplivalo na večino kriptovalut.
Fotografija: Nadgradnja Ethereum blockchaina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Nadgradnja Ethereum blockchaina. Foto: Shutterstock

V četrtek, 5. avgusta, je v veljavo stopila nova nadgradnja Ethereum blockchaina EIP-1559, ki se imenuje 'London hard fork'. Ena od glavnih sprememb nadgradnje je nov način izračunavanja provizij za transakcije, zaradi česar naj bi bile te bolj konsistentne in v idealnem primeru tudi manjše. Druga sprememba pa v bistvu postavlja temelje za veliko preobrazbo Ethereuma, ki bo rudarjem otežila zaslužek in jih sčasoma izrinila iz procesa.
image_alt
Bitcoin nadaljuje bikovski trend

Zakaj je ta nadgradnja tako pomembna?


Velik del navdušenja je povezan z dejstvom, da nadgradnja programske opreme pomeni nekaj velikih in nujno potrebnih sprememb v kodi, ki podpira drugo največjo kriptovaluto na svetu, poroča CNBC. Ethereum je sicer najbolj uporabljan blockchain na svetu, toda omrežje je uporabnikom že dolgo časa povzročalo težave ob povečevanju transakcij. Prav tako so bile transakcijske provizije (t. i. gas fee ali cene 'plina') velikokrat pretirane in zelo nepredvidljive, saj so delovale po sistemu zaprte dražbe, tako da so uporabniki včasih ponudili veliko več, kot je bilo potrebno, da so si zagotovili vključitev v naslednji sklop transakcij (blok).
 
Ethereum. Foto: Reuters
Ethereum. Foto: Reuters
Po uvedbi spremembe pa bo protokol Ethereuma algoritemsko določil provizijo za transakcijo glede na splošno povpraševanje po omrežju. Ker se bo odločal protokol, naj bi enotna cena plina preprečila velika odstopanja, kar pa ne pomeni nujno, da bo za kupce cenejše. Gre v bistvu za zaščito trga pred visokimi odstopanji.
 
Toda večja sprememba, ki jo uvaja London, je podvojitev velikosti bloka. Čeprav teoretično to pomeni, da se lahko v vsakem bloku zgodi dvakrat toliko transakcij, je bila nadgradnja dejansko zasnovana tako, da protokol želi, da je blok napol poln. To naj bi pomagalo izravnati naraščajoče povpraševanje in pomagalo, da bi pristojbine za plin ostale stabilne.
 

Nekaterim pa nadgradnja ni tako všeč

 
Tako imenovani 'kripto rudarji' pa se nadgradnje najbrž ne veselijo, saj bo preusmerila del njihovega dohodka na obstoječe imetnike žetonov. Ether (valuta Ethereuma), ki bi ga sicer dobili rudarji, bo zdaj 'zažgan', kar trajno uniči del digitalne valute, ki bi ga sicer spravili nazaj v obtok. Nekateri trdijo, da bo nadgradnja ustvarila nekakšen deflacijski pritisk na Ethereum, saj lahko manjša ponudba povzroči zvišanje cen, toda po navedbah CNBC to razmišljanje temelji na nekaj predpostavkah.
 
image_alt
Bitcoin se je prilagodil kitajskim ukrepom, rudarji množično v Teksas

Rudarji lahko sicer še vedno prodajajo svojo računalniško moč omrežju in upajo, da bodo zaslužili nagrado ob novo ustvarjenih blokih. Še vedno lahko prejemajo 'napitnine' od uporabnikov, ki želijo dati prednost svoji transakciji v bloku. Toda kratkoročno rudarji ne bodo zaslužili toliko denarja kot pred nadgradnjo London. Nekateri pa menijo, da bodo dolgoročno nadomestili te izgube, saj so rudarji povezani s celotno vrednostjo Ethereuma, čigar cena ob takšnih spremembah protokola običajno raste.
 

V drobnem tisku izboljšave pa se skriva še ena podrobnost

 
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Med četrtkove novosti je vključena tudi sprememba kode pod oznako EIP-3554, ki obravnava 'rudarski Armagedon'. Strokovnjaki pravijo, da bodo v naslednjih nekaj letih rudarji Ethereuma postali odveč in se približujejo popolni ukinitvi. Ta sprememba kode utira pot Ethereumu 2.0, nadgradnji in popolni prenovi sistema, ki se razvija že leta. EIP-3554 uvaja pomemben rok, ki bo rudarje spodbudil, da nadgradijo svojo programsko opremo, da se pripravijo na predelavo, znano kot 'tempirana bomba' oziroma 'težki časi'. V četrtek, 5. avgusta, se je tako ta rok prestavil iz poletja 2022 na letošnji december.
 
Nadgradnja London hard fork pa je povzročila tudi skok v ceni ethra, ki je v nekaj dneh zrastel za dobrih 15 odstotkov in se trenutno nahaja v območju 3100 ameriških dolarjev za enoto in še raste. Zaradi tesne povezanosti Ethereuma in bitcoina je tudi slednji zrastel in sicer se trenutno giblje okoli 44 tisoč dolarjev za en 'zlatnik'.
image_alt
Bitka za medijsko in telekomunikacijsko dominacijo

Več iz rubrike