Bitcoin nadaljuje bikovski trend

Po strmoglavljenju cene bitcoina v maju in dvomesečnem obotavljanju, je cena ponovno poskočila na 42 tisoč ameriških dolarjev.
Fotografija: Prvi mož Tesle, Elon Musk, z objavami na socialnih omrežjih močno vpliva na ceno bitcoina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Prvi mož Tesle, Elon Musk, z objavami na socialnih omrežjih močno vpliva na ceno bitcoina. Foto: Shutterstock

Tako imenovani 'kralj med kriptovalutami' – bitcoin, je 14. aprila letos dosegel najvišjo vrednost v svoji zgodovini in sicer 64.805 ameriških dolarjev. Dober mesec dni kasneje pa se je njegova cena skoraj prepolovila in se približno dva meseca gibala okoli 33 tisoč dolarjev. 
 

Bo bitcoin nadaljeval rast?

 
Odmevnejša novica leta 2021 je 1,5-milijardni vložek Tesle v bitcoin, Foto: Uspeh d.o.o.
Odmevnejša novica leta 2021 je 1,5-milijardni vložek Tesle v bitcoin, Foto: Uspeh d.o.o.
Kot kaže, so biki ponovno zavzeli trg, saj je cena bitcoina v zadnjih dneh zrasla za več kot 7 tisoč dolarjev. Zadnji dan v juliju je cena bitcoina poskočila na 42.184 dolarjev, kar je največja vrednost v dveh mesecih od padca. Dvig cene je povečal dominanco bitcoina, ki trenutno predstavlja 47,4-odstotni delež vseh kriptovalut.
 
Tudi ether, ki je druga največja kriptovaluta na svetu, je v zadnjem tednu narasel za skoraj 20 odstotkov in trenutno trguje pri 2576 dolarjev. Tržna kapitalizacija celotne kripto industrije se trenutno giblje okoli 1650 milijard dolarjev.
image_alt
Bomo na Amazonu kmalu lahko plačevali z bitcoini?

Kaj je povzročilo poskok v ceni?

 
Nekateri mediji pripisujejo nedavno rast v ceni bitcoina novicam podjetja Amazon, da iščejo strokovnjaka na področju kriptovalut in blockchain tehnologije. Špekulacije pa ponovno povzroča Elon Musk, saj je objavil, da bo Tesla verjetno začela ponovno sprejemati bitcoin kot plačilno sredstvo za nakup Teslinih električnih avtomobilov.
 
Uporabniki Vise lahko plačujejo tudi s kriptovalutami. Foto: Shutterstock
Uporabniki Vise lahko plačujejo tudi s kriptovalutami. Foto: Shutterstock
Rast v ceni pa morda povzroča tudi posodobitev bitcoina, ki prihaja novembra, ali pa zgolj manipulacije in objave bogatašev. Dejstvo je, da vedno več finančnih ustanov v svoje sisteme in sklade vključuje bitcoin, prav tako pa se zanj zanima tudi veliko število tehnoloških in drugih podjetij. Kot uradno plačilno sredstvo ga je sprejelo tudi že kar nekaj držav in tudi sicer je zanimanje splošne javnosti za bitcoin vedno večje.
 
Na ceno bitcoina pa zagotovo vplivata tudi strah in pohlep vlagateljev, ki v večini primerov ravnajo nasprotno od priporočenega. Eden najuspešnejših vlagateljev na svetu, Warren Buffett, je dejal: »Bodi boječ, ko so drugi pohlepni in bodi pohlepen, ko so drugi boječi.« Nasvet temelji na predpostavki, da je trg pregret, ko skoraj vsi le kupujejo in da je trg podcenjen, ko ljudje mrzlično prodajajo zaradi strahu pred izgubo. Index 'strahu in pohlepa' je ponovno začel kazati pohlep na kripto trgu, medtem ko je še prejšnji teden kazal strah.Latest Crypto Fear & Greed Index
image_alt
Warren Buffett: prihaja mnogo hujša pandemija od covida-19

Več iz rubrike