Bomo na Amazonu kmalu lahko plačevali z bitcoini?

Amazon k sodelovanju vabi strokovnjaka na področju blockchain tehnologije in digitalnih valut.
Fotografija: Amazon in bitcoin, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Amazon in bitcoin, Foto: Shutterstock

Multinacionalno trgovsko podjetje resno raziskuje možnosti plačevanja z bitcoinom na svoji spletni strani. Iščejo namreč nekoga, ki bi jim pomagal vzpostaviti strategijo, da bi kupcem lahko ponudili hitre in sodobne možnosti plačevanja z bitcoinom, kriptovalutami ali digitalnimi valutami centralnih bank (CBDC).
image_alt
Vzpon in propad digitalnih valut centralnih bank

Amazon zaposluje

 
Nedavno je Amazon objavil oglas za delo, v katerem iščejo izkušenega strokovnjaka, ki bi jim pomagal razviti načrt in strategijo na področju blockchain tehnologije in digitalnih valut. Novi sodelavec bo del ekipe, ki se ukvarja z možnostmi plačila in izkušnjami strank, kar namiguje na možnost plačevanja s kriptovalutami, kot je bitcoin. Uporabljal bo svoja strokovna znanja s področja blockchain tehnologije, razpršenih digitalnih podatkov (ang. distributed ledger), CBDC in kriptovalut, da bo razvil celotno vizijo in strategijo ponudbe ter pridobil investicije in naklonjenost vodstva za nove priložnosti, so še zapisali v oglasu. 
 
Foto: Reuters
Foto: Reuters

»Navdihnjeni smo z inovacijami, ki se dogajajo v svetu kriptovalut in raziskujemo, kako bi to izgledalo na Amazonu. Verjamemo, da bo prihodnost zgrajena na tehnologijah, ki omogočajo sodobna, hitra in poceni plačila. To prihodnost želimo Amazonovim kupcem omogočiti čim prej,« je za CNBC dejal predstavnik podjetja. Trenutno še ni jasno, ali bodo morebitno možnost plačevanja z bitcoinom omogočili preko omrežja Lightning Network ali na kakšen drug način.
 

Amazonove spletne storitve

 
Podjetje ima sicer tudi oddelek Amazon Web Services (AWS), ki se ukvarja z računalništvom v oblaku (ang. cloud computing) in od leta 2018 nudi storitev Amazon Managed Blockchain. To je spletna platforma, ki uporabniku omogoča optimizacijo poslovanja, deljenje velike količine podatkov z drugimi uporabniki in ustvarjanje raznih aplikacij ter pametnih pogodb. Platforma lahko deluje v odprto-kodnem programskem ogrodju Hyperledger Fabric ali na osnovi Ethereum omrežja, odvisno od potreb uporabnika.
 
image_alt
Bitcoin se je prilagodil kitajskim ukrepom, rudarji množično v Teksas

Oba sistema pa temeljita na blockchain tehnologiji, kjer se v podatkovnih 'blokih' hranijo digitalni zapisi, denimo o datumu, času in znesku posamezne transakcije. Več blokov skupaj tvori 'verigo blokov' (blockchain), ki so zaščiteni s kriptografijo in omogočajo varne in hitre transakcije, ki jih je skoraj nemogoče spremeniti. Blockchain tehnologija sicer deluje s pomočjo kripto 'rudarjev' po celem svetu.
 
Amazon Web Services (AWS), Foto: Reuters
Amazon Web Services (AWS), Foto: Reuters
Generalni direktor Amazona Andy Jassy je sicer leta 2017, ko je bil še direktor AWS, dejal, da podjetje ni posebej zainteresirano za blockchain tehnologijo, toda pazljivo spremlja njen razvoj. V istem letu je podpredsednik Amazon Paya, Patrick Gauthier, za CNBC povedal, da podjetje nima namena sprejeti bitcoina kot plačilno sredstvo, saj ni dovolj povpraševanja. Takrat je bila tržna kapitalizacija bitcoina 336 milijard dolarjev, štiri leta kasneje pa je presegla bilijon dolarjev. Leta 2017 naj bi sicer podjetje za zaščito znamke kupilo štiri spletne domene, povezane z bitcoinom: amazonbitcoin.com, -ethereum.com, -cryptocurrency.com in -cryptocurrencies.com.
 

Vedno več podjetij se nagiba k bitcoinu

 
Zaradi vse večje priljubljenosti bitcoina v zadnjih letih, se vedno več institucionalnih vlagateljev odloča zanj. Prav tako so se za kriptovalute ogrela nekatera tehnološka podjetja, denimo Facebook, ki je podprl projekt Libra, oziroma sedaj Diem, ki naj bi postal blockchain plačilni sistem.
 
Bitcoin in graf v ozadju, ki nakazuje na njegovo rast, Foto: Reuters
Bitcoin in graf v ozadju, ki nakazuje na njegovo rast, Foto: Reuters

Tudi Apple je v mesecu maju objavil razpis za strokovnjaka na področju blockchain tehnologije in digitalnih valut, v opisu službe pa se omenja tudi kriptovalute. Generalni direktor Appla, Tim Cook, je sicer javno razpravljal o prihodnosti brez fizičnega denarja, kjer bi bila možna le digitalna plačila. Steve Wozniak, soustanovitelj podjetja Apple, pa bitcoinu pravi kar »matematični čudež« in ga označuje kot digitalno verzijo zlata.
 
Če bo torej Amazon sprejel bitcoin kot plačilno sredstvo, bo ugodil povpraševanju na trgu, poleg tega pa nas, po mnenju strokovnjakov, morda pripelje bližje 'bitcoin standardu'.
image_alt
Prej z zlatom obsedeni Indijci zdaj namenjajo milijarde kriptovalutam

Več iz rubrike