Bitcoin se je prilagodil kitajskim ukrepom, rudarji množično v Teksas

Ko je Kitajska iz omrežja izklopila več kot polovico rudarjev bitcoina na svetu, je algoritem odgovoril s skoraj 30 odstotnim znižanjem na težavnost rudarjenja.
Fotografija: Foto: Jiap / Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Jiap / Shutterstock

Prilagoditev algoritma bitcoina, manjša težavnost rudarjenja in manj rudarjev pomeni veliko več denarja za tiste, ki so ostali priklopljeni na bitcoin omrežje, poročajo na CNBC. Pred prepovedjo rudarjenja bitcoina na Kitajskem je tam delovalo več kot 65 odstotkov vseh rudarjev na svetu.


Kaj je rudarjenje kriptovalut?


Rudarjenje bitcoina je proces ustvarjanja novih bitcoinov in potrjevanja transakcij, s pomočjo računalniške opreme. Bitcoin rudar zažene program na računalniku, ki poizkuša rešiti določeno matematično enačbo, kar dokonča en blok, ki je kasneje dodan v verigo (blockchain). V procesu ustvarjanja bloka se ustvari nov bitcoin in posodobi digitalna »računovodska« knjiga, kjer so shranjene vse transakcije, ki so se kadarkoli vršile z bitcoinom. Bitcoin rudarji z ustvarjanjem novih blokom ustvarjajo tudi varnostne kopije transakcij in tako skrbijo za varnost celotnega bitcoin omrežja.
image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino

Kaj se je zgodilo, ko je Kitajska »izklopila elektriko«?


Kot smo že omenili, je na Kitajskem delovalo več kot 65 odstotkov vseh rudarjev bitcoina na svetu. Ko pa so jih »izklopili« iz bitcoin omrežja, je stopnja hash rate (skupna moč reševanja enačb za dokončanje blokov) padla za več kot 50 odstotkov, navaja ameriški spletni portal. Manj rudarjev bi ob enaki težavnosti pomenilo, da se reši manj enačb in posledično dokonča manj blokov dnevno, zato je težavnost padla, saj je v kodi bitcoina določeno, da se mora - ne glede na število rudarjev - nov blok proizvesti na približno 10 minut. 
Za rudarjenje bitcoinov oseba potrebuje veliko zmogljivih (in dragih) grafičnih kartic, ki poleg vsega požrejo še veliko elektrike. Foto: Getty Images/iStockphoto
Za rudarjenje bitcoinov oseba potrebuje veliko zmogljivih (in dragih) grafičnih kartic, ki poleg vsega požrejo še veliko elektrike. Foto: Getty Images/iStockphoto

 

Kako se je odzval algoritem bitcoina?


»Algoritem bitcoina je zasnovan tako, da se prilagodi povečanju ali zmanjšanju števila rudarjev. Je trg, ki se sam uravnava in ne potrebuje nekega odbora ali nekoga, ki določi, kaj naj stori. To je zelo močan koncept,« pravi Mike Colyer, direktor kripto rudarskega podjetja Foundry, ki je eden največjih kripto rudarjev v Severni Ameriki.

Algoritem približno vsake dva tedna oziroma na vsakih 2016 ustvarjenih blokov, ponovno določi težavnost rudarjenja, glede na stopnjo hash rate. Namen kalibracije je, da se deli blokov ne ustvarjajo prehitro ali prepočasi, čas ustvarjanja je vedno približno 10 minut, še pojasnjuje Colyer. Prvo soboto v juliju se je algoritem ponovno kalibriral in zmanjšal stopnjo težavnosti rudarjenja za 28 odstotkov, takšen padec se je zgodil prvič v zgodovini bitcoina.
image_alt
Bitcoin in Blockchain: Kaj načrtujejo bančni velikani

Kar naenkrat večji kos pogače


Kdor je nemoteno nadaljeval z rudarjenjem, je kar naenkrat dobil večji kos pogače. Iz Bitcoin omrežja se je namreč odklopila več kot polovica rudarjev in zmanjšala se je stopnja težavnosti rudarjenja, kar pomeni občutno povečanje zaslužka.
Za rudarjenje bitcoinov oseba potrebuje veliko zmogljivih (in dragih) grafičnih kartic, ki poleg vsega požrejo še veliko elektrike. Foto: Getty Images/iStockphoto
Za rudarjenje bitcoinov oseba potrebuje veliko zmogljivih (in dragih) grafičnih kartic, ki poleg vsega požrejo še veliko elektrike. Foto: Getty Images/iStockphoto


Kevin Zhang ocenjuje, da se bodo zaradi spremembe dnevni prihodki povprečnega rudarja dvignili za dobrih 30 odstotkov, če upoštevamo fiksne stroške porabe energije. Zhang je nekdanji vodja kripto rudarjenja pri Greenridge Generation, ki je prva večja ameriška elektrarna, ki rudari bitcoin.

Strokovnjaki na področju kriptovalut in rudarjenja so mnenja, da bo stopnja hash rate nizka vsaj še šest mesecev, nekateri pravijo celo do 15 mesecev. Vse pa je odvisno od tega, kako hitro si bodo kitajski kripto rudarji našli nov dom in zagnali računalniško opremo.
image_alt
Bitcoin: Kitajska nadaljuje z udarci po rudarjih kriptovalut

Amerika, dežela novih priložnosti?


Analitiki menijo, da bo večina kitajskih kripto rudarjev našla dom v ameriški zvezni državi Teksas. Tam je elektrika izjemno poceni, kar pomeni nižje stroške porabe energije in posledično več zaslužka. Teksas od leta 2019 pridobiva 20 odstotkov elektrike od vetrnih elektrarn, številka pa naj bi se še višala. Poleg tega je v Teksasu veliko poceni zemljišč, ki so oddaljena od mest in primerna za nastanitev infrastrukture za kripto rudarjenje.

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da bo v prihodnosti industrija rudarjenja bolj enakomerno porazdeljena po svetu, že iz nuje, da se zavaruje pred takšnimi dogodki. Nekateri pa menijo, da bo vedno več rudarjenja iz privatnih »garaž« ali objektov, kjer ima vlada manj dostopa.
 

Več iz rubrike