Bitcoin: Kitajska nadaljuje z udarci po rudarjih kriptovalut

Kitajski rudarji kriptovalut ustvarijo skoraj 80 odstotkov vse svetovne trgovine s kriptovalutami.
Fotografija: Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi 
Odpri galerijo
Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi 

Kitajska nadaljuje s prizadevanji za omejitev rudarjenja kriptovalut, tokrat v ključni jugozahodni provinci Sečuan, kjer so oblasti prejšnji teden odredile zaprtje 26 rudnikov.
image_alt
Skrita kalkulacija v ozadju 'zelenih' e-avtomobilov

Peking, ki je leta 2017 prepovedal trgovanje s kriptovalutami, zelo ostro gleda na industrijo kriptovalut, v zadnjih mesecih je več provinc v državi odredilo zaprtje več 'rudnikov', ki pri svojem delu porabijo ogromno elektrike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bitcoin rudnik. Foto: Getty Images/iStockphoto
Bitcoin rudnik. Foto: Getty Images/iStockphoto
Sporočilo o zaprtju 26 območij rudarjenja kriptovalut je zaokrožilo na kitajskih družbenih omrežjih, potrdil ga je tudi nekdanji rudar bitcoinov. Obvestilo elektroenergetskim podjetjem nalaga, naj do nedelje prenehajo z dobavo električne energije vsem rudnikom kriptovalut, kar so tudi storili, lokalnim oblastem pa, naj izvedejo podrobno preiskavo in zaprejo kriptorudnike.

Nekdanji rudar kriptovalut je za AFP dejal, da so v zadnjih dneh 'zaprli vse' v skladu z zahtevami, delovne skupine so preverjale zaprtje in poskrbele, da so ustavili delovanje in odstranili strojno opremo.
image_alt
Gradbeništvo v območju evra upadlo; v Sloveniji skoraj najhuje

Sečuan predstavlja največjo bazo kriptorudnikov v državi, ki zahtevajo ogromno električne energije. Ta pa je v provinci, ki ima na voljo obilo hidroenergije, poceni.

Poteza kitajskih oblasti je navzdol potisnila vrednost bitcoina. Ta je v včerajšnjem trgovanju izgubil več kot 10 odstotkov vrednosti in se spustil na 32.309 dolarjev. Potem ko je bitcoin v aprilu dosegel rekordnih 65.000 dolarjev, se njegova vrednost v zadnjih tednih giblje precej nižje, delno tudi zaradi potez Pekinga.
 

Več iz rubrike