Bitcoin in Blockchain: Kaj načrtujejo bančni velikani

Največje banke so podlegle pritiskom in svojim strankam skušajo omogočiti dostop do kriptovalut in tehnologije, ki jih poganja.
Fotografija: Večje svetovne banke so se odločile kriptovalutam dati priložnost. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Odpri galerijo
Večje svetovne banke so se odločile kriptovalutam dati priložnost. Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Bančna industrija se že nekaj časa 'bori' z bitcoinom, konec prejšnjega leta pa so največje banke le popustile pritiskom in željam strank. Nekatere se kriptovalutam sicer še vedno izogibajo, spet druge pa so se odločile za akcijo. Kaj torej načrtujejo bančnni velikani? 
image_alt
Investirala v »ničvredno« kriptovaluto in postala multimilijonarja

JPMorgan


JPMorgan, ameriška investicijska banka, je marca pri ameriški komisiji za vrednostne papirje in trge, vložila predlog, da bi lansirala sklad, ki bi temeljil na kriptovalutah. Predlog podpirajo tudi nekatera znana podjetja, kot sta MicroStrategy in Square, ki imata v svojih zakladnicah večjo količino bitcoinov.

V zadnjem letu se je banka v glavnem osredotočala na Blockchain, oktobra pa je ustanovila enoto, posvečeno tej tehnologiji. Do danes so izdali lastni žeton banke, JPM Coin in medbančno plačilno omrežje Link, ki temelji na blockchain tehnologiji.

Sicer se je banka JPMorgan glede kriptovalut bolj obotavljala. Medtem ko so njeni analitiki navdušeni nad bitcoinom, je izvršni direktor banke, Jamie Dimon, bolj previden. Kot poroča Cryptonews, naj bi banka sicer preučevala aktivno upravljanje bitcoin sklada, ki bo ustanovljen poleti 2021, predvsem zaradi povpraševanja zasebnih strank. 
JPMorgan, ameriška investicijska banka ima medbančno plačilno omrežje, ki temelji na blockchain tehnologiji. Foto: Mike Segar / Reuters
JPMorgan, ameriška investicijska banka ima medbančno plačilno omrežje, ki temelji na blockchain tehnologiji. Foto: Mike Segar / Reuters

Goldman Sachs


Goldman Sachs je še ena večja investicijska banka, ki se je določila za vstop na trg kriptovalut. Marca je za Financial News Mathew McDermott, vodja digitalnega sektorja, povedal, da bo banka razmislila o nakupu, prodaji in hrambi kriptovalut. Vendar šele, ko bo to dovoljeno z uredbo.

Njegova ekipa že dela na projektih, ki vključujejo digitalne transakcije, digitalne denarnice, blockchain tehnologijo in tako imenovane stabilne kovance. Za zdaj razvoja lastne tehnologije še niso potrdili. Omenjajo pa sodelovanje z zunanjimi ponudniki, kot sta R3 in Consensys.
 

Citigroup


Kljub temu da analitiki banke Citigroup kriptovalute že nekaj časa zagovarjajo, pa so vodilni precej previdni. Itay Tuchman, vodja deviznega oddelka, je v nedavnem intervjuju za Financial Times priznal, da banka sicer raziskuje trg kriptovalut, vendar se še niso odločili, kako bi strankam omogočili dostop. »Na vlak bomo skočili, ko bomo prepričani, da bo to koristilo strankam,« je še povedal.
image_alt
Velike banke hitijo po kos pogače na trgu kriptovalut

HSBC


Eden največjih kritikov kriptovalut je v zadnjih mesecih banka HSBC. Izvršni direktor Noel Quinn pravi, da vstopa na ta trg ne odobravajo zaradi nestanovitnosti cen kriptovalut in prevelike anonimnosti. »Glede na nestanovitnost, bitcoin ni razred premoženja in ga kot takega tudi ne promoviramo,»je dejal Quinn v nedavnem intervjuju za Reuters.

Banka od leta 2020 razvija platformo Digital Vault, ki temelji na Blockchain tehnologiji in uporablja odprtokodno tehnologijo družbe R3. Platforma bo vlagateljem omogočila dostop do evidenc vrednostnih papirjev, kupljenih na zasebnih trgih. Tiskovni predstavnik banke je že februarja za Financial News povedal, da banka pričakuje prenos rednih transakcij v omrežje v prvem četrtletju, potem ko je v razvoj vložila 5,8 milijarde dolarjev.
Lahko v prihodnosti pričakujemo prevlado kriptovalut na Wall Streetu? Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS
Lahko v prihodnosti pričakujemo prevlado kriptovalut na Wall Streetu? Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS

Barclays


Družba za zasebno bančništvo je še ena redkih bank, ki je proti investicijam v kriptovalute. V eni izmed izjav, ki je bila objavljena januarja, je banka navedla, da bitcoin ni primeren za investitorje, saj je preveč nestanoviten in velikim vlagateljem ne prinaša koristi. Leta 2019 je sicer banka oznanila, da bo začela raziskovati Blockchain, od takrat pa podrobnosti še ni razkrila.
 

Deutsche Bank


Banka trenutno svojim strankam ne ponuja storitev, povezanih s kriptovalutami, vseeno pa jih sektor zelo zanima in ga raziskujejo. Christian Nolting direktor naložb nemške banke je dejal, da je prihodnost bitcoina negotova in zato svojim strankam svetuje previdnost. Nekateri analitiki banke pa so celo prepričani, da bitcoin obstaja samo zato, ker ljudje verjamejo, v njegovo vrednost.
image_alt
Bitcoin do okolja bolj prijazen od bančnega sistema (in zlata)

Standard Chartered


Ena največjih investicijskih bank v bližnji prihodnosti napoveduje razvoj kripto borze. V okviru skupnega vlaganja s hongkonško družbo BC Group, bodo britanskim in evropskim strankam ponudili dostop do bitcoinov in drugih kriptovalut preko platforme za posredovanje in izmenjavo digitalnih sredstev. »Trdno verjamemo, da bodo digitalna sredstva zaznamovala našo prihodnost in da jih bo institucionalni trg sprejel kot zelo pomemben del trgovanja,«je dejal Alex Manson vodja oddelka za inovacije v banki StanChart.

Več iz rubrike