Velike banke hitijo po kos pogače na trgu kriptovalut

Citigroup je postal zadnji bančni velikan, ki se je lotil kriptovalut.
Fotografija: Velike banke in kriptovalute / FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Velike banke in kriptovalute / FOTO: Pixabay

Itay Tuchman je nedavno izjavil, da se pri Citi banki sicer še niso odločili, ali bodo svojim strankam ponudili storitve, povezane s kriptovalutami, vendar je potrdil, da razmišljajo o trgovanju in hrambi le teh.
 
Dodal je, da je Citi od lanskega avgusta zabeležila »bliskovito« naraščanje povpraševanja po bitcoinu in ostalih kriptovalutah. Zanimanje se vrsti s strani različnih strank, vključno z velikimi upravljavci premoženja, je bil jasen Tuchman. Nekateri so banko zaprosili za raziskavo, drugi so želeli prek banke trgovati z različnimi kovanci in podobno.
 

Trg kriptovalut vse bolj privlačen

 
Bank of New York Mellon in State Street sta dve od večjih institucij, ki sta nedavno objavili načrte za poslovanje na različnih področjih trga kriptovalut.
image_alt
Kje so se ušteli ekonomisti?
 
Banka Goldman Sachs je pretekli petek opravila prve posle s kriptovalutami in uradno ustanovila svoj oddelek za bitcoine. Zanimivo je dejstvo, da je ameriška banka najprej izstopila s trga, nato pa pred dvema mesecema napovedala svoj veliki povratek.
 
Poteze velikih bank se izvajajo kljub še vedno prisotnemu dvomu v nekaterih krogih centralnega bančništva. Guverner angleške banke Andrew Bailey je denimo konec prejšnjega tedna dejal, da kriptovalute »nimajo prave vrednosti« in da morajo biti ljudje, ki vlagajo vanje, pripravljeni na izgubo vsega svojega vložka.
 

Ebay razmišlja o možnosti plačevanja s kriptovalutami

 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Pred dnevi je v javnosti odjeknila vest, da je tudi upravljavec spletne trgovine Ebay odprt za možnost plačevanja s kriptovalutami. Kot je namreč v intervjuju za ameriški CNBC dejal glavni izvršni direktor Jamie Iannone, so plačilne metode že razširili na Apple in Google pay, še naprej pa bodo preučevali druge alternative, kot so kriptovalute.
 
Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sicer ni prvič, da se podjetje spogleduje s kriptovalutami. Leta 2013 je nekdanji vodja Ebayja John Donahoe dejal, da je odprt za možnost plačevanja z bitcoinom. A iz teh načrtov nato ni bilo nič, Donahoe pa je dve leti kasneje zapustil podjetje.
image_alt
Avtomobilska zavarovanja ne pokrivajo stroškov zavarovalnic
 
Takrat je k družbi sodil tudi plačilni sistem Paypal, a je bil leta 2015 od nje ločen. Kot smo že poročali, Paypal sicer že priznava kriptovalute.
 

Kriptovalute še naprej razdvajajo javnost


Zagovorniki kriptovalute vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar. Kritiki jim očitajo pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so priljubljene tudi pri kriminalcih in pri financiranju terorističnih dejavnosti.
image_alt
Vrednost bakra letos za 20 odstotkov višja
 
Prav tako je še živ spomin na začetek leta 2018, ko so po hitri rasti in nato zlomu vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut mnogi vlagatelji, ki so se za vlaganje v te valute celo zadolžili, pristali v velikih finančnih težavah. Mnogi so v takratni kriptomrzlici postali tudi žrtve goljufov.
 

Več iz rubrike