Velik korak Vise in PayPala v podporo kriptovalutam

Visa je prvo veliko plačilno omrežje, ki uporablja kriptovalute za poravnavo plačil. Podporo kriptovalutam je uvedel tudi PayPal.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Visa je v ponedeljek napovedala, da bo dovolila uporabo kriptovalut za poravnavo transakcij v svojem plačilnem omrežju. USD Coin (USDC) – stabilni kovanec, ki ga v razmerju 1:1 podpira ameriški dolar – se bo uporabljal za poravnavo transakcij prek Ethereum blockchaina.
 
Visa se je v pilotni program podala s podjetjem oziroma kripto borzo Crypto.com in je dejala, da namerava pozneje letos ponuditi sistem več partnerjem.
 
»Novodobna fintech podjetja želijo partnerje, ki razumejo njihovo poslovanje in zapletenost dejavnikov oblike digitalnih valut,« je v izjavi za javnost zapisal Jack Forestell, izvršni podpredsednik podjetja Vise. »Današnja napoved pomeni velik mejnik v naši zmožnosti zadovoljevanja potreb fintech podjetij, ki svoje poslovanje vodijo v stabilnih kovancih ali kriptovalutah.«
 

Visin pilotni program odpravlja potrebo po pretvorbi digitalnega kovanca v tradicionalno fiat valuto, na primer v ameriške dolarje, ko oseba nekaj plača s pomočjo kartice Crypto.com-Visa. Namesto tega bo transakcijo mogoče poravnati s pomočjo USDC.
 
Pri Visi verjamejo, da bo vključitev digitalne valute odpravila dodatne stroške in zapletenost ter »kripto partnerjem« omogočila raziskovanje novih poslovnih modelov, ne da bi se morali omejevati le na tradicionalne fiat valute.
 

Nakupovanje s kriptovalutami tudi na PayPalu


Kljub povečanju priljubljenosti kriptovalut, kot je bitcoin, nestanovitna sredstva niso postala običajna oblika plačila. PayPal meni, da bo njegova poteza pripomogla k pogostejši uporabi kriptovalut, navaja Reuters.
 
PayPal za stranke, ki uporabljajo kriptovalute, ne bo zaračunal provizije za transakcijo, čeprav bo na nakup dovoljena le ena vrsta kriptokovancev, še piše Reuters.
Gold Bitcoin coins with the PayPal logo on background screen. A new type of business finance concept. TOKYO, JAPAN - AUG 23, 2019. FOTO: Shawn.ccf / Shutterstock
Gold Bitcoin coins with the PayPal logo on background screen. A new type of business finance concept. TOKYO, JAPAN - AUG 23, 2019. FOTO: Shawn.ccf / Shutterstock

 
Kupci, ki imajo na svojih PayPal računih bitcoin, ether, bitcoin cash ali litecoin, bodo svoje kriptovalute lahko pretvorili v fiat.
 
Družba upa, da bo v naslednjih nekaj mesecih na voljo storitev kripto blagajne pri vseh svojih 29 milijonih prodajalcev.
 
»To je prvič, da lahko kriptovalute brez težav uporabljate na enak način kot kreditno ali debetno kartico v svoji denarnici PayPal,« je za Reuters dejal predsednik in izvršni direktor Dan Schulman.

»Menimo, da gre za prehodno točko, ko kriptovalute preidejo iz pretežno v razred sredstev, ki ga kupujete, imate v lasti ali prodajate, in postanejo legitimen vir financiranja za transakcije v resničnem svetu pri milijonih trgovcev,« je še dodal Schulman. 
 

Več iz rubrike