Bogate države pograbile več odmerkov cepiv, kot jih potrebujejo

Zalaganje s cepivi proti covidu-19 v bogatih državah se nadaljuje. Najrevnejše države so obupale.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Jose Cabezas
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Jose Cabezas

Strokovnjaki opozarjajo, da bogate države kupujejo več cepiv, kot jih potrebujejo. Pravijo, da se bo pandemija končala šele leta 2024, če se bo trend nadaljeval.
 
To se dogaja kljub mednarodnemu programu COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX), katerega namen je državam članicam enakopravno zagotoviti po dve milijardi odmerkov cepiv.
 
COVAX so aprila lani ustanovili Svetovna zdravstvena organizacija, Koalicija za pripravljenost na epidemije in Gavi, zveza za cepiva. V program se je do danes prijavilo 190 držav

Nekatere države so napovedale tudi ločene zaveze, da bodo cepiva podarile drugim.
 
Avstralska vlada je na primer oktobra lani obljubila, da bo v treh letih investirala 500 milijonov dolarjev za dobavo cepiv sosednjim državam jugovzhodne Azije in Tihega oceana.
 

ZDA za COVAX obljubljajo milijarde

 
FOTO: REUTERS/Jose Cabezas
FOTO: REUTERS/Jose Cabezas
Ameriška vlada obljublja, da bo na svetovnem gospodarskem vrhu G7 zastavila štiri milijarde ameriških dolarjev programu cepljenja za države v razvoju v upanju, da bodo temu sledile tudi druge države.
 
Toda bogate države uničujejo program COVAX, pravi dr. Deborah Gleeson z univerze La Trobe, ki raziskuje, kako mednarodni trgovinski sporazumi vplivajo na dostop do zdravil.
 
Te države bi morale in lahko pospešijo konec pandemije covid-19, pravi.
 
»Mislim, da je bil program COVAX dobra ideja v smislu mehanizma za nakup in distribucijo cepiv na pravičen način po vsem svetu,« je za Reuters dejala dr. Gleeson. »Toda spodkopal ga je način, kako so se bogate države dogovarjale o pogodbah s farmacevtskimi podjetji in globalno pograbile cepiva, kar pomeni, da je bila ponudba za COVAX močno omejena«.

image_alt
Vroča kovina se ohlaja; Se letos še splača kupiti zlato?

Kako deluje COVAX?

 
Osrednja ideja COVAX-a je, da države članice v program vložijo denar in v zameno dobijo dostop do zbirke dveh milijard odmerkov cepiva proti covidu-19 leta 2021.
 
Gana je prva od 92 držav nižjega dohodkovnega razreda, ki je prejela cepiva, pridobljena v okviru pobude COVAX, ki jo podpirajo Združeni narodi.
FOTO: AFP
FOTO: AFP

 
Ker dve milijardi odmerkov ne bo dovolj za doseganje čredne imunosti po vsem svetu, je cilj cepiti najbolj ranljive osebe.
 
COVAX je najboljši način za usklajevanje distribucije cepiv proti covidu-19 ljudem, ki jih potrebujejo, pravi Mike Toole, epidemiolog z inštituta Burnet.
 
Prve pošiljke so bile v Gano dostavljene februarja.
 
Toda medtem ko je COVAX od februarja zbral 6 milijard ameriških dolarjev, za izpolnitev cilja v letu 2021 potrebuje vsaj še dve milijardi. Vendar, tudi po tem, ko (če) uspe zbrati ta dodatna sredstva, je v ospredju še en problem: tržni.

image_alt
V zadnjih treh mesecih zasebno potovalo šest odstotkov Slovencev

Bogate države upravljajo trg cepiv

 
Cilj COVAX-a blokirajo bogate države, vključno z ZDA, Združenim kraljestvom in Avstralijo, ki so sklenile prednostne pogodbe s proizvajalci cepiv, ki so količinsko dovolj velike, da lahko večkrat cepijo svoje prebivalstvo.
 
»Do novembra 2020 je bilo vnaprej kupljenih skoraj 7,5 milijarde odmerkov cepiva,« je dejala dr. Gleeson. »Nekaj ​​več kot polovico so rezervirale bogate države, ki predstavljajo 14 odstotkov svetovnega prebivalstva.«
 
Tudi če upoštevamo cepljenje z dvema odmerkoma, bi 124 milijonov naročenih avstralskih odmerkov (ne upoštevajoč tistih, ki jih dobijo prek COVAX-a) lahko v celoti cepilo prebivalstvo 2,5-krat. Nekje je številka še višja. Kanada je denimo naročila 338 milijonov odmerkov, dovolj za petkratno cepljenje vsakega Kanadčana.
FOTO: REUTERS/Thilo Schmuelgen
FOTO: REUTERS/Thilo Schmuelgen

 
To pretirano naročanje, imenovano tudi nacionalizem cepiv, pomeni, da je za COVAX na voljo manj cepiv.
 
Nekatere države, na primer Združeno kraljestvo, so obljubile, da bodo razdelile presežek zalog cepiv, je dejal profesor Toole.
 
»Toda kdaj pa se bodo odločili za to? Ali bodo počakali, da bodo dosegli 70-odstotno pokritost?,« se sprašuje. Prav tako je pozval EU, naj sprosti milijon od 3,8 milijona odmerkov, ki jih je Avstralija prednaročila iz evropskih proizvodnih obratov AstraZenece, in jih preusmeri na pacifiški otok.
 
Ampak to je lažje reči kot narediti, poudarja profesor. »ZDA, EU in Združeno kraljestvo so države, ki imajo veliko farmacevtsko industrijo in želijo zaščititi donosnost te industrije,« dodaja.

Dr. Gleeson je razočarana, ko vidi, da bogate države ovirajo te procese, hkrati pa trdi, da bodo za rešitev problema dovolj že obstoječi sporazumi.
 
»Če ne bomo takoj ukrepali, da bi vzpostavili ravnovesje, bo minilo še nekaj let, preden bomo imeli pandemijo pod nadzorom na svetovni ravni,« je opozorila

Več iz rubrike