Kje so se ušteli ekonomisti?

Ameriški Fed opozarja, da so trgi izpostavljeni 'občutnemu padcu', če se bo zmanjšala želja po tveganju. A želja ostaja. Večja kot kdaj koli prej.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Zdi se, da se prav delnice lahko izognejo vsakemu scenariju, ki ga utegne zakuhati gospodarstvo. Hitra rast? Banke in transportne storitve beležijo dobiček. Manj zaposlovanja? Veliko okrevanja v tehnoloških podjetjih. Cene surovin povzročajo zaskrbljenost zaradi inflacije? Kupuje se proizvajalce materialov…
 
image_alt
Paypal: Kartice bodo izginile, papirnati denar pa ne bo več v veljavi

»To je neverjetno. Ne glede na vse udarce, je trg večinoma rasel in ne padal,« nam je po elektronski pošti zaupala Susan Schmidt, vodja kapitala pri ameriški družbi Aviva Investors. »Trg na splošno še vedno sporoča, da zaupa v okrevanje podjetij in še vedno stavi nanj.«
 
Čeprav so različni zasuki za trenutek vplivali na vse vrste obrobnih indeksov, so bili vsi ti dogodki navidezno darilo za znani indeks S&P 500. Ta se je zvišal že osmi teden v zadnjih desetih in od začetka leta narasel za skoraj 13 odstotkov. Še bolj presenetljiva je odpornost indeksa ob vrednotenju, ki je po številnih kazalnikih tako močna, kot še nikoli po dot-com mehurčku.
 

Kako tvegan je položaj trga?

 
Najbolje, da si pogledamo podatke skupine Leuthold Group, ki je današnje cene primerjala s povprečnimi vrednostmi po letu 1995, tj. z izhodiščem, ki je bilo izbrano skladno s širokim premikom vrednotenja navzgor. Ob primerjavi s kazalniki, kot sta prodaja in dobiček, je indeks S&P 500 v primeru gibanja vrednosti delnic proti povprečju izpostavljen padcu za 37 odstotkov.
 
Kljub opozorilom o mehurčku, delnice še vedno vztrajajo. Skeptiki menijo, da gre za negotov položaj s številnimi tveganji. Drugi vidijo le vztrajno rast, ki kaže na splošno moč in omogoča borznim trgovcem iskanje načinov za ohranitev naložb, dokler gospodarstvo zdrži.
 

Cepljeno gospodarstvo

 
Zaradi cepiv in politične podpore se vse bolj uveljavlja prepričanje, da bo gospodarstvo, ki ga je prizadela pandemija covida-19, ponovno začelo normalno delovati. Vprašljiva pa je hitrost okrevanja. Zaradi negotove slike se vlagatelji bojujejo drug proti drugemu, kar povzroča silovite spremembe pri premikih tečajev delnic.
 
To je bilo mogoče opazovati ves pretekli teden. Potem, ko je finančna ministrica ZDA Janet Yellen dejala, da bo morda potrebno zmerno zviševati obrestne mere, da se gospodarstvo ne bi pregrelo, so se v torek visoko cenjene tehnološke delnice pocenile. Čeprav je to stališče pozneje umaknila, so borzni trgovci opazili rast cen surovin in vrednost cikličnih delnic dvignili navzgor.
 

Ekonomisti v zmoti

 
Pretekli petek je ta napoved reflacije utrpela udarec, saj so bili podatki o zaposlovanju precej slabši od napovedi ekonomistov, kar je sprožilo dvom o ponovnem gospodarskem zagonu. Zaradi tega se je okrepil prizadet sektor dela na domu.
image_alt
Kako na socialnih omrežjih zaslužiti približno 7000 evrov na mesec
 
Že vse leto se pojavlja spreminjanje naložbenih načinov – vrednost proti rasti ali ciklični proti defenzivni. Delitev mnenj o gibanju gospodarstva nekako razdvaja trg, kot še nikoli doslej. Če denimo pogledamo razmerje med indeksoma Russell 1000 za vrednost in rast. V zadnjih šestih mesecih je bila njuna medsebojna povezanost najnižja doslej. Z drugimi besedami, še nikoli nista bila tako razdvojena.
FOTO: Bloomberg
FOTO: Bloomberg

Vlagatelji ubirajo drugačne pristope

 
Poklicni vlagatelji še vedno niso v celoti sprejeli reflacijskega trgovanja. Po podatkih, ki so jih zbrali strategi banke Bank of America pod vodstvom Savite Subramanian, aktivni skladi še vedno dajejo prednost rasti, čeprav je vrednost letos dosegla boljše rezultate. Prav tako se izogibajo inflacijskim upravičencem, kot so energetska podjetja, in podjetjem z majhno tržno kapitalizacijo.
 
Po drugi strani pa imajo trgovci s skladi ETF drugačen pristop. Po podatkih Bloomberg Intelligence so v zadnjem letu vsak mesec dajali prednost strategijam vrednosti pred strategijami rasti. Največji ETF, ki spremlja indeks Nasdaq 100, beleži izplačila po 1,7 milijarde dolarjev v aprilu in je na poti k prvim zaporednim mesečnim odlivom od začetka leta 2019.
image_alt
Vrednost bakra letos za 20 odstotkov višja
 
Ne glede na to, kakšne so njihove želje, med vlagatelji prevladuje mnenje, da se je vredno zadržati pri delnicah. Po podatkih družbe EPFR Global Inc. je bil denar v ameriške delniške sklade vložen v 12 od zadnjih 13 tednov.
 
Ker se obeti za svetovno rast izboljšujejo, lahko na številnih drugih mestih najdemo podjetja, ki znatno povečujejo dobiček in doživljajo okrepitev. Prav tja vlagatelji zdaj usmerjajo svoj kapital.
 

 

Več iz rubrike