Avtomobilska zavarovanja ne pokrivajo stroškov zavarovalnic

V nasprotju s splošnim prepričanjem, zavarovalnice ne kujejo bajnih dobičkov iz naslova avtomobilskih zavarovanj.
Fotografija: FOTO: Vzajemci
Odpri galerijo
FOTO: Vzajemci

Lastniki avtomobilov so nejevoljni, ko se stroški avtomobilskega zavarovanja nenadoma zvišajo. Sploh v primeru, ko ni znano, zakaj je do tega prišlo. Ali torej zavarovalnice od svojih zavarovancev zahtevajo previsoke zneske? Statistični podatki kažejo, da ne. Zavarovalnice namreč trpijo izgubo na račun te dejavnosti. To pokrijejo na druge načine, kaže raziskava, ki so jo izvedli pri Nimble Fins.

Podatki kažejo, da predstavlja dejavnost avtomobilskega zavarovanja v povprečju 86 odstotkov skupnih prihodkov zavarovalnic, ki so osredotočene na omenjeno dejavnost. Razmerje med izgubo in dobičkom za zavarovalnice predstavlja 76 odstotkov, izhaja iz raziskave. To pomeni, da avtomobilske zavarovalnice plačajo manj škod, kot prevzamejo premije. Zaslužene premije ne zadoščajo za kritje poslovnih stroškov. Če poleg upoštevamo stroške, ki jih morajo zavarovalnice kriti; to so kritje plač zaposlenih, upravljanje klicnega centra, ugotovimo, da so skupni stroški višji od prihodkov iz avtomobilskega zavarovanja.
image_alt
»Bankirji« na socialnih omrežjih mladim odkrivajo svet kapitala

Zavarovalnice se morajo torej za svoj obstoj posluževati drugih virov dohodka. Slednji od naložb predstavlja 4,8 odstotka, dohodek od dodatkov 3,5 odstotka, obročno / premijsko financiranje 2,9 odstotka, prihodki, povezani s terjatvami, 1,3 odstotka, drugi prihodki 0,8 odstotka, provizija pa 0,7 odstotka, je razvidno iz podatkov, ki veljajo za britanske 'avtomobilske zavarovalnice'.
 

Naložbe, dodatki in premijsko financiranje


FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Zavarovalnice imajo običajno naložbeni portfelj. Ta je sestavljen iz kombinacije sredstev; iz delnic, obveznic in drugih naložb. Izplačane dividende tako poleg osnovne dejavnosti predstavljajo največji delež prihodkov zavarovalnic.  

Podatki kažejo, da 3,5 odstotka skupnih prihodkov zavarovalnic predstavlja dohodek od dodatkov. Zavarovalnice se ukvarjajo tudi s prodajo dodatnih storitev. Po podatkih tržne študije FCA, predstavljajo prihodki od dodatkov med 20 in 81 odstotkov postranskih prihodkov zavarovalnic. Levji delež od dodatkov predstavljajo pravne storitve – 48 odstotkov. Raziskovalci ugotavljajo, da zavarovalnice vsaki tretji stranki prodajo vsaj eno dodatno storitev.
image_alt
Vrednost bakra letos za 20 odstotkov višja

Premijsko financiranje je denar, ki ga zavarovalnice zaslužijo na račun izposoje sredstev zavarovancem. Gre za kategorijo financiranja, ki predstavlja 2,9 odstotka skupnih prihodkov zavarovalnic.
 

Več iz rubrike