Prej z zlatom obsedeni Indijci zdaj namenjajo milijarde kriptovalutam

Indijski kripto trg kljub neodobravanju vlade cveti. V preteklem letu se je povečal kar za 200-krat, kaže zadnje poročilo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

V Indiji, kjer si sicer gospodinjstva lastijo več kot 25.000 ton zlata, je zanimanje za bitcoin in druge kriptovalute vedno večje, poročajo tamkajšnji lokalni mediji. Glede na zadnjo raziskavo analitičnega podjetja Chainalysis, so se kripto investicije v preteklem letu zvišale z 200 milijonov na 40 milijard ameriških dolarjev. Indijska centralna banka in vlada sicer odkrito nasprotujeta kriptovalutam, omenjali sta tudi prepoved trgovanja.
 

Zaupanje v kriptovalute raste

 
Richi Sood je ena tistih, ki so zlato zamenjali za kriptovalute. »Svoj denar raje vložim v kriptovalute, kot pa v zlato. So bolj transparentne, donosi pa se obetajo v krajšem času,« je za NDTV dejala 32-letna podjetnica. Od decembra je v bitcoin in druge kriptovalute vložila nekaj več kot milijon rupij, približno 11.350 evrov.
 
image_alt
Elon Musk in Jack Dorsey o prihodnosti bitcoina in ostalih kriptovalut

Ko je bitcoin februarja prebil mejo 50.000 dolarjev, si je del dobička izplačala, nato pa denar ponovno vložila, ko je njegova tržna vrednost padla. Na ta način je financirala širitev svojega izobraževalnega programa Study Mate India v tujino, navajajo na NDTV.
 

Starejši v fizično zlato, mlajši v digitalnega

 
Soodova spada med več kot 15 milijonov Indijcev, ki kupujejo in prodajajo digitalne kovance. Za primerjavo, v Združenih državah Amerike je ta številka po zadnjih javno dostopnih podatkih 23 milijonov, v Veliki Britaniji pa 2,3 milijona.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za rast indijskega kripto trga so odgovorni predvsem mladi med 18 in 35 letom starosti, pravi soustanovitelj prve kripto borze v Indiji. Potrošniki, mlajši od 34 let, imajo manjšo željo po zlatu, kot starejši kupci, kažejo zadnji podatki organizacije World Gold Council.
 
»Lažje jim je [mladim] investirati v kriptovalute, kot v zlato, saj je postopek zanje zelo preprost,« je dejal Sandeep Goenka, soustanovitelj startupa ZebPay. Goenka je nekaj let zastopal industrijo v pogovorih z vlado glede regulacije kripto trga.
 

Vlada ni naklonjena


Največja ovira, ki preprečuje širše sprejetje kriptovalut, je negotovost glede regulacije. Tamkajšnje vrhovno sodišče je lani sicer razveljavilo odlok iz leta 2018, ki prepoveduje trgovanje s kriptovalutami preko bank, kar je za posledico imelo velik porast v trgovanju.
 
image_alt
Kakšne so urne postavke najbogatejših na svetu?

Kljub temu, oblasti še ne kažejo znakov naklonjenosti. Državna centralna banka pravi, da so »zelo zaskrbljeni« glede tega razreda sredstev, indijska vlada pa je pred šestimi meseci predlagala prepoved trgovanja z digitalnimi kovanci, od takrat na to temo ni bilo novosti.
 

Plačevanje davkov za nazaj?


Soodova pravi, da je pripravljena tvegati tudi prepoved trgovanja in da se ravna po občutku. Po drugi strani pa se večji vlagatelji ne želijo izpostavljati, saj se bojijo retrospektivnega pristopa plačevanja davkov, kar pomeni za nazaj, navaja Bloomberg. Pogovarjali so se z bankirjem, ki naj bi imel v kripto sredstvih milijon dolarjev svojega premoženja. Ta je izrazil skrb glede neurejene davčne zakonodaje in dejal, da ima pripravljen načrt za prenos sredstev v tujino, če pride do prepovedi trgovanja.
image_alt
Avstrija in Slovenija: Brezposelnost pada in pada in pada

Ljudje so pripravljeni tvegati


Indijska digitalna sredstva tako ostajajo »srebro« na trgu zlata. A rast ni zanemarljiva, štiri največje kripto borze opažajo porast dnevnega trgovanja iz 10,6 milijonov na 102 milijona dolarjev dnevno v preteklem letu, navaja namenska aplikacija CoinGecko. Po podatkih Chainalysisa se Indijski 40 milijardni kripto trg bliža Kitajskemu, ki je težek 161 milijard.
 
Trenutna rast in dovzetnost za tveganje sta dober znak za 1,3 milijardni narod, kljub številnim neuspelim poizkusom vlade o raznih prepovedih, še poročajo na NDTV.

 

Več iz rubrike