Vzpon in propad digitalnih valut centralnih bank

V naslednjih nekaj letih se pričakuje razvoj in vzpon digitalnih valut centralnih bank, ki naj bi bile že obsojene na propad.
Fotografija: Digitalne valute centralnih bank (CBDC). FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Digitalne valute centralnih bank (CBDC). FOTO: Shutterstock

Digitalne valute centralnih bank (CBDC) naj bi v evoluciji denarja izpodrinile uporabo gotovine, torej digitalni evro bo nadomestil klasičnega. Nekateri pa menijo, da bodo sicer CBDC igrale pomembno vlogo v uveljavljanju digitalnega denarja, vendar ne vidijo njihovega obstoja ob brezmejnih kriptovalutah, kot je bitcoin.
 

Kako ljudje sprejemamo spremembe?

 
 FOTO: Shutterstock
 FOTO: Shutterstock
Zgodovina kaže, da ljudje spremembe običajno sprejemamo počasi, z nekim prehodnim obdobjem oziroma izboljšano verzijo nečesa, za Bitcoin Magazine pojasnjuje Ammar Naseer. V zgodovini transporta smo najprej imeli konje, ki so nato vlekli kočije in nazadnje smo izumili avtomobile. Kočije so bile vmesni člen med starim in novim. Podobno smo na začetku gledali le fotografije, ki so kasneje postale fotografije v gibanju, toda šele video posnetki so omogočili ogled filmov v kinodvoranah.
 
Naseer ponazarja, da se danes podobno dogaja z gotovino, ki postaja digitalna [CBDC] in igra zelo pomembno vlogo pri digitalizaciji denarja, toda končna postaja je digitalni brezmejni denar ljudstva – bitcoin, je prepričan. CBDC so torej vmesni člen, tako kot kočije in fotografije v gibanju, ki se še vedno bolj nagibajo k obnavljanju preteklosti, kot ustvarjanju prihodnosti. Lahko bi rekli, da so v hibridnem stanju, saj so le digitalna različica fizične valute in so še vedno vezane na države, njihove meje in na centralne banke.
image_alt
Gotovina pojenja; svet ECB potrdil drugo fazo digitalnega evra

Vloga CBDC v evoluciji denarja

 
Pred začetkom digitalizacije denarja se je na podoben način že zgodila evolucija, in sicer smo od plačevanja z zlatom prešli na plačevanje s papirnatimi bankovci, navaja Naseer. Pred začetkom 20. stoletja je bilo obdobje blagovnega denarja, kjer sta prevladovala zlato in srebro, ki sta imela fizično vrednost. Sledilo je obdobje »reprezentativnega« denarja, kjer je vladal zlati standard in je bila vrednost papirnatih bankovcev podprta z zlatom. Od leta 1971 pa zlati standard ne velja več in bankovci imajo vrednost le še zato, ker država tako pravi oziroma ljudstvo v to verjame, čeprav sami po sebi nimajo nikakršne vrednosti.
 
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Po mnenju strokovnjaka pa sedaj doživljamo trend v obratni smeri, vračamo se k digitalnemu reprezentativnemu denarju in sicer s CBDC. V 20. stoletju so bili bankovci vezani na zlato, danes pa so CBDC vezane na fizične valute, gotovino. Tako kot so takrat bankovci za zlato rešili nekaj problemov, denimo lažjo prenosljivost in delitev na manjše dele, tudi CBDC rešuje podobne probleme za gotovino v sodobnem času. Naslednji korak v evoluciji razvoja denarja naj bi bil torej digitalni blagovni denar – digitalni denar, ki ima sam po sebi vrednost, denimo bitcoin.
 

CBDC je le digitalizacija trenutnega sistema in ne inovacija

 
Pojavlja se vprašanje, zakaj sploh potrebujemo CBDC, če so le digitalna oblika trenutnega monetarnega sistema. Čeprav naj bi olajšale in izboljšale transakcije, bodo še vedno delovale preko trenutnih posrednikov in posledično ohranile določene slabosti, ki jih to prinese, pojasnjuje Naseer. Izpostavlja nekaj ključnih lastnosti CBDC v primerjavi s »pravo inovacijo – bitcoinom«.
image_alt
Banke z digitalnimi valutami nad bitcoin in druščino

CBDC nimajo prave vrednosti, prav tako kot je nima fizična oziroma t. i. fiat valuta, na kateri temeljijo, zato bodo še vedno izpostavljene inflaciji in razvrednotenju ter manipuliranju finančnih ustanov. Velika težava je tudi privatnost in nadzor nad digitalnim denarjem. Gotovina sicer nima spomina, toda pri CBDC bo možno izslediti prav vsako transakcijo, ki jo bo posameznik opravil. Ob takšni sledljivosti denarja se potencialno poveča tudi nadziranje in cenzuriranje ljudstva.
 

Več iz rubrike